«Динамо» проводить реконструкцію футбольних полів

«Динамо» проводить реконструкцію футбольних полів

Про використання нових технологій розповів заступник директора стадіону «Динамо» Анатолій Колоша:

- Зараз на стадіоні «Динамо» відбувається реконструкція футбольного поля. Ви прекрасно знаєте, що минулого року ми провели шість матчів протягом 14-ти днів у грудні. Про яку якість футбольного поля може йти мова, коли при цьому мороз, йде сніг, попри те що працює підігрів, а поле вкривається агроплівкою.

Така сама ситуація була навесні. Перший матч ми провели за температури близько 14 градусів морозу. Ми вимушені відкрити поле перед грою, і, звичайно, воно «схопилось». Другу гру ми проводили за температури близько 10 градусів морозу. І так далі… Весна була важка. Про яку якість може йти мова?

Тому було вирішено стелити такий газон. Для Європи це не новина. Коли я був на останньому семінарі в Нідерландах десь роки 4 назад, нам як раз демонстрували це покриття – Greenfield. Основа дернини буде забезпечувати міцність газону. Коли футболіст буде робити підкат або інші жорсткі випади на цьому полі, воно практично не буде ушкоджене. Ушкодження можуть бути, але незначні. Це дуже добре для безпеки футболістів під час гри. У нас був неприємний досвід, коли Олег Гусєв отримав важку травму через те, що газон був сильно пошкоджений під час гри.

- Поверх цього покриття має засіватися натуральний газон?

- Так. 4 сантиметри піску вкриє це покриття, потім його засіють травою. Відсоток цієї штучної трави буде мінімальним, тому що якщо її засиплють на 4 сантиметри, то залишиться буквально сантиметр. Це буде як дернина. А в основному буде трава, і від її густоти та якості буде залежати якість газону. Це поле буде обходитися недешево – десь 50 тисяч євро на рік без урахування витрат на підігрів, освітлення, воду, заробітні платні працівникам.

- Коли на цьому полі вже можна буде проводити матчі?

- За нашими підрахунками, десь за два місяці ми плануємо розпочати його експлуатацію.  

Це поле має перспективи. Час іде, обов’язково вигадають щось нове. Однак це непоганий етап розвитку футбольного гібридного газону, де є жива трава. Адже живий газон ніхто ніколи нічим не замінить.

- Так само зараз тривають роботи по реконструкції газону і на базі «Динамо». На якому вони етапі?

- Там така сама ситуація. Тренувальні поля витримують дуже великі навантаження. Ми враховували досвід «Шахтаря», який має таке поле на базі в Ірпені. Для тренування поле має бути ідеальним, тому що там відпрацьовуються всі моделі гри. Для того щоб можна було відпрацьовувати в комфортних умовах будь-який елемент – чи то довгі передачі, чи короткі – було вирішено зробити на базі два таких поля. Одне вже засіяне, трава росте. Друге почнемо стелити невдовзі. Такий самий газон буде постелений і для дітей на базі академії на Нивках. Керівництво вкладає величезні кошти, аби вдосконалити інфраструктуру нашого футбольного клубу.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер