»Динамо» в рік Білого Тігра: як це було

Нинішній рік стане для «Динамо» сьомим, проведеним за східним календарем під знаком Білого Тигра. Цікаво повернутися до історії й подивитися, наскільки вдало виступала наша команда в рік Білого Тигра?

1938 рік

У 1938 році «Динамо» доволі вдало виступило в чемпіонаті СРСР, посівши четверте місце з 26-ти команд. Перед сезоном із команди пішов наставник Михайло Товаровський, з ім'ям якого були пов'язані попередні успіхи. Динамівці стали першими за результативністю (76 м'ячів), а Макар Гончаренко став найкращим бомбардиром чемпіонату (20 голів). Наприкінці сезону вдруге поспіль було виграно Кубок України – у фінальному матчі було обіграно київський «Локомотив».

1950 рік

Цей рік приніс «Динамо» найгірший результат у більш ніж 80-річній історії – 13-те місце в чемпіонаті країни. Під керівництвом нового наставника Євгена Фокина динамівці так і не змогли знайти свою гру. Лише завдяки кращій різниці забитих та пропущених м'ячів наша команда змогла зберегти за собою місце у лізі найсильніших.

1962 рік

У попередньому сезоні «Динамо» вперше в історії виграло чемпіонат СРСР, і в цьому також збиралося повторити свій успіх. Вигравши змагання у своїй групі (чемпіонат знову проводився в два етапи), у другій частині сезону динамівці набрали лише 11 очок із 24-х можливих і в результаті посіли п'яте місце. Цей результат став причиною звільнення з посади головного тренера В’ячеслава Соловйова.

1974 рік

У січні до Валерія Лобановського, який очолив команду кількома місяцями раніше, приєднався Олег Базилевич. Змінивши передсезонну підготовку команди й об'єми тренувальних навантажень, команда почала давати результат під керівництвом тренерського дуету. «Динамо» доволі впевнено виграло чемпіонат, у фіналі Кубка обіграло «Зорю» з Ворошиловграда, а в Кубку володарів Кубків вдало пройшло перші раунди.

1986 рік

1986 рік золотими літерами занесено до історії «Динамо». У травні команда Валерія Лобановського виграла другий в історії Кубок володарів Кубків, а 12-й титул чемпіонів СРСР динамівці забезпечили собі лише в останньому турі, обігравши на переповненому Республіканському стадіоні свого головного конкурента – московське «Динамо». Також індивідуальні нагороди отримали двоє футболістів «Динамо»: Ігор Бєланов був удостоєний звання найкращого футболіста Європи, а Олександр Заваров – найкращого футболіста СРСР.

1998 рік


Рік розпочався для команди з третьої поспіль перемоги на Кубку Співдружності, але надалі на динамівців чекала невдача – протистояння з туринським «Ювентусом» у чвертьфіналі Ліги чемпіонів закінчилося на користь італійців. На внутрішній арені «Динамо» традиційно не було рівних – до шостого поспіль комплекту чемпіонських медалей динамівці вдруге поспіль додали Кубок України. Восени «Динамо» знову взяло старт у Лізі чемпіонів, навесні наступного року в драматичному протистоянні поступившись дорогою до фіналу мюнхенській «Баварії».

2010 рік

У новий рік «Динамо» входить, сповнене амбіцій до майбутніх перемог. І нехай навесні підопічні Валерія Газзаєва продовжать боротьбу лише в чемпіонаті України, але, головне, що в команди видно величезний потенціал.

Гучних перемог тобі, «Динамо», у 2010-му – році Білого Тигра!

Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер