»Динамо» у рік Бика: як це було

»Динамо» у рік Бика: як це було

Нинішній рік стане для «Динамо» сьомим, проведеним за східним календарем під знаком Бика. Яким 2009 буде для нашої команди, про це зараз можна тільки здогадуватися. Нам же цікаво повернутися назад і поглянути в історію клубу. Отже, наскільки вдалими були для «Динамо» виступи в рік Бика?

1937

Цей рік був одним із найуспішніших у довоєнній історії команди. «Динамо» під керівництвом тренера Михайла Товаровського здобуло бронзові медалі в чемпіонаті СРСР, пропустивши вперед московські «Динамо» і «Спартак». У Кубку СРСР кияни дійшли до чвертьфіналу. Окрім загальносоюзних турнірів «Динамо» взяло участь у Кубку УРСР, ставши володарем почесного трофея.

1949

Перші післявоєнні роки були одними із найгірших (у плані результатів) за всю історію «Динамо». До приходу в 1951 році Олега Ошенкова команду почергово очолювали вісім тренерів, кожен з яких мав свої погляди на формування колективу і побудову ігрових ліній. Як результат – місце в другій половині турнірної таблиці союзної першості. У 1949 році під керівництвом тренера Михайла Окуня «Динамо» посіло сьоме місце в чемпіонаті СРСР, а в Кубку СРСР дісталося 1/8 фіналу.

1961

Цей рік назавжди золотими літерами буде вписано в історію «Динамо»! Блискуча команда В’ячеслава Соловйова стала чемпіоном СРСР, перервавши багаторічну гегемонію московських клубів. Макаров, Щегольков, Сучков, Турянчик, Базилевич, Серебряников, Каневський, Сабо, Лобановський та інші футболісти підняли марку «Динамо» на новий, чемпіонський рівень.

1973

Починаючи з 60-х років будь-яке місце нижче першого для «Динамо» прирівнюється до невдачі. У 1973 році очолювана Олександром Севидовим команда здобула срібні медалі в чемпіонаті СРСР і програла у фіналі Кубка СРСР. Навесні цього року «Динамо» вибуло з розиграшу Кубка чемпіонів у 1/4 фіналу, а восени з Кубка УЄФА в 1/8 фіналу. В результаті Севидов був вимушений залишити команду. На його місце прийшов молодий тренер Валерій Лобановський...

1985

Цього року «Динамо» в СРСР не було рівних. Блискуче підібраний амбітний колектив тренера Лобановського переміг у чемпіонаті та Кубку СРСР. Також команда успішно стартувала в розиграші Кубка Кубків, вигравши престижний європейський трофей навесні наступного року.

1997

На початку року до команди повернувся Валерій Лобановський. Отримавши від попередників добре підібраний склад, Валерій Васильович зумів поставити гру і вселити у футболістів упевненість. Перемігши в чемпіонаті України, восени «Динамо» успішно зіграло в груповому турнірі Ліги чемпіонів, залишивши позаду імениті «Ньюкасл», «Барселону» та ПСВ. У цьому розиграші зупинити колектив з Києва в 1/4 фіналу спромігся «Ювентус».

2009

Напередодні футбольного року «Динамо» знаходиться на чудових стартових позиціях. Команда Юрія Сьоміна в першій частині сезону зробила вагомий заділ у чемпіонаті, вийшла до півфіналу національного Кубка, до 1/16 фіналу Кубка УЄФА.

Успіхів тобі, «Динамо», в 2009, в році Земляного Бика!

Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер