»Динамо» в Ізраїлі: в гостях у святому місті

Жоден візит «Динамо» до Ізраїлю не проходить без екскурсії до стародавнього міста Єрусалим. Після десяти днів напруженої роботи на тренувальному зборі у гравців накопичилася втома, а зміна вражень і нові емоції зазвичай корисні в подекуди монотонній підготовці до сезону. О дев’ятій ранку на динамівців на виході з готелю «Дан Кейсарія» вже чекав автобус з екскурсоводом Ніною, захоплююча розповідь якої про історію і традиції Ізраїлю не дозволила нудьгувати під час двогодинного переїзду.

Більшість гравців неодноразово раніше були в Єрусалимі. Шовковський, наприклад, пам'ятає візити кінця 90-х років, коли команду очолював Лобановський. Але є футболісти, для яких нинішній приїзд на землю обітовану перший у житті. Для них тут усе нове, а значить - інтерес особливий. Традиційно екскурсія розпочалася з відвідування кварталів старого міста. Тут усі охочі змогли купити сувеніри в численних лавках і магазинах. Торговці як могли заманювали до своїх «хоромів» динамівців, між тим згадуючи свої пізнання про Україну і футбол. Гравці і тренери переважно цікавилися іконами, оберегами, хрестиками. Приємно придбати річ із високою художньою чи ювелірною цінністю, але головне у цьому місті – можливість освятити її у свята святих світового християнства, Храмі Труни Господньої. Це унікальна споруда стоїть на тому місці, де, відповідно церкови, був розіпнутий, похоронений, а потім воскрес Ісус Хрістос. Зараз Храм поділено між шістьма конфесіями християнської церкви і є місцем паломництва християн з усього світу.

Кожен камінь, кожна п’ядь землі в Єрусалимі овіяна легендами, перекази яких знаючі люди можуть вести годинами. Гравці з цікавістю розглядали численні музеї і храми, заходили до торгових лавок. Коли делегація із сорока людей, всі як один одягнених у сині спортивні штани і куртки, розтягнулася по вузькій вулиці, екскурсовод голосно попросив команду «Не розтягуватися». Олег Гусєв переклав слова Ніни футбольною мовою: «Хлопці, тримайте щільність у лініях».

З легкою усмішкою на обличчі вийшов із магазину Михалик. Як виявилося, Тарас залишився задоволений не тільки покупками, але й самим процесом їхнього придбання. «Тут, напевно, торгуватися вчать із пелюшок. Причому самому в спілкуванні з покупцями люди отримують чимале задоволення. Мені сподобалася одна ікона, яку торговець оцінив у 170 доларів. Сусідню, трохи меншу за розмірами, обрав Кирило Петров. У результаті добре збили ціну, залякавши по ходу справи, що у його сусіда весь товар дешевший. Зупинилися на ста доларах за дві, а могли, напевно, ще дешевше. Придбав ікону, а заразом підняв собі настрій», - відкрив премудрощі покупок в Єрусалимі Тарас Михалик.

Останнім пунктом екскурсії стала славетна Стіна Плачу. Тут, як вважається, найближче до Бога, люди приходять сюди молитися без малого чотири тисячі років. «Наймоленіше» місце у світі збирає мільйони людей з усього світу. До Маграо і Алмейди, наприклад, підійшла група молодих людей, почавши вести жваву бесіду. Виявилося, це туристи з Бразилії. Загальне пожвавлення викликав золотий менор (факт, що у ньому 50 кілограмів чистого золота), який подарував Інституту Храму в Єрусалимі наш співвітчизник, президент «Арсеналу» Вадим Рабінович.

Перед від'їздом до Кейсарії команда в дружній обстановці пообідала у вірменському ресторані. Гравці показували один одному придбані сувеніри, обговорювали футбольні новини. «Тренування о шостій», - на завершення обіду оголосив Валерій Газзаєв. Із кута закладу, де сиділо веселе тріо бразильців, пролунав тонкий голос Бетао: «Серйозно?». «Навіть дуже серйозно!», - посміхаючись закінчив Валерій Газзаєв.

Увечері гравці провели тренування, а у вівторок, 26 січня, у планах «Динамо» третій контрольний матч. Суперник – клуб вищого дивізіону Ізраїлю «Хапоель» із Петах-Тікви.

 

Дмитро Шаповал, Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ), з Кейсарії (Ізраїль)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер