»Динамо» в очікуванні суперника в Кубку УЄФА

»Динамо» в очікуванні суперника в Кубку УЄФА

«Динамо», здобувши перемогу в завершальному поєдинку групового раунду Ліги чемпіонів над «Фенербахче», отримало право наступного року продовжити виступи в єврокубках. Тільки не в Лізі чемпіонів, де наступить стадія плей-офф, а в турнірі рангом нижче – в Кубку УЄФА.

Втім, у Кубку УЄФА виступають далеко не слабкі команди, і «Динамо» доведеться добре попрацювати під час зимової паузи, щоб набрати оптимальні кондиції до середини лютого, коли проходитимуть перші матчі 1/16 фіналу турніру. Нагадаємо, що «Динамо», посівши третє місце в груповому турнірі Ліги чемпіонів, продовжить боротьбу в другому за значенням турнірі разом із представниками провідних європейських чемпіонатів – «Бордо», «Вердером», «Шахтарем», «Марселем», «Ольборгом», «Фіорентиною» і «Зенітом».

Відповідно до регламенту змагань, на стадії 1/16 фіналу є кілька умов, які обов'язково враховуються під час жеребкування.

1) клуби з однієї країни будуть розведені;
2) переможці групового етапу Кубка УЄФА зустрінуться з командами, які посядуть треті місця;
3) команди, які посядуть другі місця в груповому турнірі Кубка УЄФА, зустрінуться з командами, які пройшли з Ліги чемпіонів;
4) команди, які посядуть перші і другі місця в груповому турнірі Кубка УЄФА, перші матчі грають на виїзді.

Таким чином, «Динамо» зіграє перший матч 18/19 лютого на стадіоні «Динамо» імені Валерія Лобановського з командою, яка посяде друге місце в груповому турнірі Кубка УЄФА. Подивимося, хто може стати суперником нашої команди.

У групі «А» перше-друге місце розігрують англійський «Манчестер Сіті» і голландський «Твенте». Обидва клуби матчі завершального туру проводять на виїзді – проти іспанського «Расинга» і французького ПСЖ відповідно. У разі невиграша «Твенте» голландці, незалежно від результату іншого матчу, посідають друге місце в групі. У разі перемоги голландського клубу «МС» також необхідна перемога, щоб утримати першу сходинку.

У групі «В» також два претенденти на перші два місця. Це турецький «Галатасарай» і харківський «Металіст». В даному випадку все залежить від представників українського чемпіонату – якщо підопічні Мирона Маркевича обіграють в останньому турі в Лісабоні «Бенфіку», то посядуть перше місце в групі, а «Галатасарай», відповідно, матиме можливість зустрітися в 1/16 фіналу з «Динамо». В іншому випадку друге місце посяде «Металіст», але, відповідно до регламенту, потрапити на «Динамо» він не може.

Заплутана ситуація в групі «С». Бельгійський «Стандард», навіть програвши в останньому турі «Штутгарту», все одно залишиться на першому місці. А от за другу-третю сходинки боротимуться три команди. У найвигіднішому положенні знаходиться іспанська «Севілья» – іспанцям достатньо зіграти на виїзді внічию з італійською «Сампдорією», щоб забронювати друге місце. Але існує і такий варіант, що дворазовий володар Кубка УЄФА може опинитися за межами плей-офф турніру, якщо «Штутгарт» (у матчі зі «Стандардом») і «Сампдорія» (у матчі із «Севільєю») здобудуть перемоги. В цьому випадку доля другого місця вирішуватиметься за різницею м'ячів, і італійцям, щоб посісти другу сходинку, необхідно забивати на два м'ячі більше, ніж їх заочний опонент.

У групі «D» італійський «Удинезе» забезпечив собі перше місце і в останньому турі їде до Голландії, до «Неймегену», якому кров з носу необхідна перемога. Друга сходинка в групі буде розіграна в Лондоні, де зустрінуться «Тоттенхем» і московський «Спартак». Англійським «шпорам» достатньо і нічиєї, «Спартаку» ж необхідна перемога. Втім, навіть якщо «Спартак» і виграє, друге місце підопічним Микаеля Лаудрупа не гарантоване – у разі перемоги «Неймегена» над «Удинезе» саме голландці влаштуються на другому рядку.

У групі «Е» перші два місця будуть розіграні в Мілані, де «Мілан» прийматиме «Вольфсбург». Поки що німці йдуть без втрат (у «Мілана» в активі на два очки менше), але в разі поразки на «Сан-Сіро» саме вони посядуть друге місце. Втім, «Мілан» виглядає сильнішим за «вовків», тому перевагу віддаємо все ж таки команді Андрія Шевченка.

У групі «F» у трьох команд по 6 очок. Голландський «Аякс» перед останнім туром у привілейованому становищі – амстердамці на своєму полі прийматимуть чеську «Славію», яка втратила шанси на вихід з групи. В іншому матчі групи «Гамбург» зіграє з англійською «Астон Віллою». Перемога однієї з команд в цьому поєдинку автоматично робить її переможцем групи. В цьому випадку саме «Аякс» посяде друге місце в групі (якщо не програє «Славії», в чому практично немає сумнівів). Якщо ж у Гамбурзі буде зафіксована нічия, то все залежатиме від амстердамського клубу. В разі перемоги над чехами «Аякс» посяде перше місце, в разі нічиєї – всі залишаться на своїх місцях (по порядку – «Гамбург», «Астон Вілла», «Аякс»).

У групі «G» лідирує «Сент-Етьєнн». Французькому клубу достатньо в останньому турі не програти на домашній арені «Валенсії», щоб зберегти за собою першу сходинку. В разі нічийного результату на другому місці, ймовірно, залишиться і «Валенсія». Щоб іспанці опустилися на одне місце нижче, «Брюгге» має обігрувати ФК «Копенгаген» з різницею мінімум у чотири м'ячі. А це буде зробити достатньо непросто, оскільки данці також зовсім не проти пройти до плей-офф турніру.

Групу «Н»
упевнено виграв московський ЦСКА, набравши максимум очок. На друге місце два претенденти – «Нансі» й «Депортиво». В разі перемоги «Нансі» або нічиєї, до плей-офф з другого місця вийде колишній клуб динамівця Папа Діакате. Якщо ж домашню перемогу здобуде «Депортиво», то саме іспанці матимуть можливість зустрітися з «Динамо» в 1/16 фіналу.

Можливого суперника по 1/8 фіналу ми також дізнаємося 19 грудня. На цій стадії відкидаються будь-які обмеження, і має місце так зване «сліпе» жеребкування. Втім, цього сезону «Динамо» довело, що авторитетів для команди Юрія Сьоміна не існує, адже можна грати і вигравати в будь-якого суперника.

Юрій Вишневський, Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер