«Динамо» - «Ворскла»: ключові протистояння

«Динамо» - «Ворскла»: ключові протистояння

Виклик в новизні

Знаєте, в чому головна особливість і головна відмінність Сергія Реброва від попередніх тренерів «Динамо»? В першу чергу в тому, що нинішній виконуючий обов'язки наставника «Динамо» - спеціаліст нового покоління, нової формації і нового мислення.

Олег Лужний, який вже пробувався в ролі в.о. тренера, ще встиг непогано пограти в першості СРСР і заявити про себе. Ребров, у свою чергу, в чемпіонаті Союзу провів лише сім матчів і забив один м'яч. Далі, вже протягом усієї своєї футбольної кар'єри, він виступав і зробив собі ім'я в чемпіонаті незалежної України, а також в Європі. Прийнято вважати, що подібний досвід, а тим більше досвід роботи на Туманному Альбіоні в «Тоттенхемі» і «Вест Гемі», завжди є козирем у послужному списку.

Не так давно Сергій Ребров закінчив тренерські курси і отримав ліцензію РRО, що дозволяє тренувати на найвищому рівні. Чи знав вже не просто Сергій Ребров, а Сергій Станіславович, що зовсім скоро йому випаде можливість випробувати себе на посту наставника «Динамо»? Риторичне питання.

З кожним новим тренером «Динамо» мрії і надії вболівальників столичного клубу завжди пов'язувалися з вірою в найкраще. Тривіально, звичайно, але факт. Тим не менш, шанс побачити біля керма клубу тренера нової формації, в першу чергу, з європейським менталітетом - новий досвід як для «Динамо», так і для самих уболівальників.
Ребров - українець, динамівець і патріот нашого клубу, який, напевно, кожну невдачу і кожен промах відчуває в рази сильніше, ніж хто-небудь інший, а важливість навіть локального успіху він навряд чи зможе переоцінити.

Разом з кредитом довіри від президента, Сергій Ребров отримав кредит довіри і від уболівальників, які, на жаль, вже загартовані невдачами і знають, що спочатку необхідно проявити терпіння, щоб отримати бажаний результат в непростих умовах. Що Сергій Ребров може дати команді? Що нового може привнести в тренувальний процес і чи стане він футбольним новатором для «Динамо»? Напевно лише сам тренер знає відповіді на всі ці питання. Чи йому вдасться втілити задумане у життя - покаже час. Хоча, як приклад успішного молодого наставника, який нещодавно завершив кар'єру, наведемо наставника... майбутнього суперника «біло-синіх» з «Ворскли» Василя Сачка.

Нинішній тренерський штаб «Динамо» складений як молодих, так і досвідчених фахівців, які одночасно мають величезний практичний і теоретичний багаж знань. Залишається сподіватися, що в останніх п'яти зустрічах ми з вами побачимо нове київське «Динамо». А от чи заграє «Динамо» ребровски - один з ключових питань нинішньої весни...

Мбокані проти Яховича

Враховуючи, що в кожному з останніх чотирьох матчів «Динамо» незмінно пропускало по два м'ячі, не дивно, що на перший план в майбутній зустрічі вийдуть атакуючі дії і бомбардирські здібності виконавців, адже для того, щоб перемогти необхідно забити хоча б на один м'яч більше, ніж пропустити.

У цьому контексті основна відповідальність лягає, насамперед, на нападника динамівців Дьємерси Мбокані, адже саме він з 13-ма м'ячами в 23-х матчах є кращим бомбардиром команди, і йде на четвертому місці в списку бомбардирів Прем'єр-ліги. Причому футболіст має всі шанси обійти Девіча, Мораєса і Луїса Адріано, які розташувалися перед ним, адже від першого місця динамівця відділяє всього два м'ячі. Тим більше, що останнім часом Мбокані справно і регулярно вражає ворота суперників. Якщо врахувати осінню частину сезону, то в останніх восьми поєдинках Дьємерси сім разів засмучував голкіперів своїх опонентів, і, впевнені, із задоволенням зробить це в майбутній зустрічі.

Що стосується сильних сторін конголезького нападника, то, завдяки серйозним антропометричними даними, він сильний як у боротьбі корпусом, так і на другому поверсі, має швидкість і незвичну техніку. Часом бувають епізоди, коли Мбокані скупиться, віддаючи перевагу удару, а не передачу на партнера, але в той же час, ініціативність, сміливість взяти гру на себе завжди вітається, особливо у виконанні форварда.

Подібні завдання для своєї полтавської команди буде вирішувати і 27-річний македонський нападник Адіс Яхович. Форвард із значними антропометричними даними (зріст 190 см) був трансферною метою тренера «Ворскли» Василя Сачка під час минулого літнього міжсезоння. За день до закриття трансферного вікна, 1-го вересня, сторони вдарили по руках, Адіс підписав контракт за системою «1+2» і поповнив заявку полтавського клубу на сезон 2013/2014.

З тих пір Яхович, який також є гравцем національної збірної Македонії та регулярно викликається в її ряди, надійно закріпив за собою місце в основному складі «Ворскли» і в чемпіонаті України провів 13 матчів. Правда, відзначався в них нечасто - лише три рази. Зате важливість цих м'ячів переоцінити важко. Судіть самі.

29-го вересня минулого року в домашньому матчі першого кола проти «Динамо» гол Яховича ледь не привів команду до перемоги. Але забитий м'яч Аруни на 90-й хвилині зустрічі змусив господарів задовольнятися нічиєю - погодьтеся, не найгірший результат у поєдинку з киянами. Цей матч Яхович згадує досі і обіцяє повернути «борг»: «Та як його забути, адже я там вперше відзначився голом в українському чемпіонаті! Пам'ятаю, що гра видалася бойовою, команди не поступалися одна одній ні сантиметра поля, а коли вже здавалося, що перемога від нас нікуди не дінеться, трапився зовсім не обов'язковий гол на останніх хвилинах. Ми про все пам'ятаємо, так що постараємося в боргу не залишитися».

Другий результативний удар Яховича допоміг команді зіграти внічию в кубковій зустрічі з «Тернополем», хоча, в серії пенальті полтавці все одно поступилися.

Ну а останній м'яч македонського нападника досі на слуху і активно обговорюється - адже він став єдиним і переможним у недавній грі з «Шахтарем» і дозволив «Ворсклі» не тільки зробити сенсацію, але і зберегти шанси на продовження боротьби за місце в зоні єврокубків.

Природньо, Яхович буде зовсім не проти засмутити динамівців і в майбутньому поєдинку і серйозно до цього готується: «Ми не вчора ж дізналися, що «Шахтар» і «Динамо» у нас йдуть підряд. Готувалися до цього і фізично і морально. Той факт, що в «Динамо» зараз змінився головний тренер нас, ні в якому разі, не розслаблює, навіть навпаки. Потрібно бути максимально уважними в кожному компоненті гри. Про це ми говорили на тижні в розрізі підготовки до київського поєдинку».

Нападник навіть обіцяє зіграти в своїх фартових бутсах. Адже під час матчу з «Шахтарем» його старе взуття прийшло в непридатність після одного з стиків і функціонально вже не могло допомогти. Адису довелося підбігти до кромки поля і перевзутися. Саме після цього він і забив переможний гол. Так що в неділю проти «Динамо» він знову вийде на поле в тих же бутсах...

Copyright © 2014 FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер