Динамівці та Кубок світу. 1958-й рік

Динамівці та Кубок світу. 1958-й рік

Кубок світу-1958

Це був перший турнір, у якому брала участь збірна СРСР. До підсумкової заявки команди потрапило двоє динамівців - захисник Володимир Єрохін і хавбек Юрій Войнов. Мав шанси зіграти на чемпіонаті світу і Віктор Фомін, але його не включили до заявки.

Збірна СРСР у своєму першому турнірі зіграла дуже пристойно. У групі підопічні Гаврила Качаліна програли майбутнім чемпіонам бразильцям, упустили перемогу над англійцями (пропустили нічийний гол на 85-й хвилині) та переграли Австрію 2:0.

У вирішальній зустрічі за вихід із групи СРСР обіграв англійців 1:0 (на рахунку Юрія Войнова результативна передача) і відправився в плей-оф, де Войнова і компанію очікувала сильна збірна Швеції - господар турніру. Скандинави виграли групу, випередивши Уельс, Угорщину та Мексику, і виглядали дуже солідно й у матчі зі збірною СРСР.

Швеція перемогла не тільки радянську збірну (2:0), а й розправилася з ФРН у півфіналі. "Жовто-синю" команду зупинили тільки бразильці, котрі ефектно розбили їх у фіналі 5:2.

***

Динамівський захисник Володимир Єрохін жодного разу на турнірі так і не зіграв. А ось Юрій Войнов узяв участь у всіх 5-ти зустрічах збірної СРСР (замін тоді не було) і став однією з зірок усього чемпіонату.

Півзахисник "Динамо" і збірної СРСР був включений до символічної збірної Кубка світу-1958. Войнов дуже сильно провів майже всі матчі, брав участь у голах англійцям (і в першій, і в другій грі), створював моменти проти шведів і солідно виглядав проти Бразилії.

Визнання Войнова одним із найкращих гравців турніру - серйозне індивідуальне досягнення динамівського півзахисника.

"Ми програли шведам і не потрапили до півфіналу. Ображене керівництво відправило команду додому, і нам не довелося брати участь у святі закриття. І хоч ми програли майбутнім чемпіонам світу бразильцям, але нам не вистачило насамперед не техніки, а елементарної «фізики» - адже команда була хороша. Якби не відрахування зі збірної напередодні чемпіонату Стрельцова, Татушина й Огонькова, ми б обов'язково грали у фіналі", - розповів згодом Юрій Войнов.

Символічна збірна ЧС-1958

Воротар: Харрі Грегг (Північна Ірландія)

Захисники: Джалма Сантос (Бразилія), Ільдеральдо Белліні (Бразилія), Нільтон Сантос (Бразилія)

Півзахисники: ЮРІЙ ВОЙНОВ (СРСР), Хорст Шиманяк (ФРН)

Нападники: Гаррінча, Пеле, Діді (усі - Бразилія), Раймон Копа (Франція), Леннарт Скоглунд (Швеція)


У заявці збірної СРСР (матчі на турнірі):

- захисник Володимир Єрохін, 0 матчів

- півзахисник Юрій Войнов, 5 матчів, потрапляння до символічної збірної турніру

У фінальній частині: збірна СРСР - 5 матчів, 2 перемоги, 1 нічия, 2 поразки, м'ячі 5:6, 1/4 фіналу

Матчі збірної СРСР

СРСР - Англія 2:2
Голи: Симонян 13, О.Іванов 56 - Кеван 66, Фінні 85 (з пен.)

СРСР - Австрія 2:0
Голи: Ільїн 15, В.Іванов 62

Бразилія - ​​СРСР 2:0
Голи: Вава 3, 77

Додатковий матч

СРСР - Англія 1:0
Гол: Ільїн 69

1/4 фіналу

Швеція - СРСР 2:0
Голи: Хамрін 49, Сімонссон 88

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер