Динамівці взяли участь у дніпропетровському святі

Динамівці взяли участь у дніпропетровському святі

Під час церемонії відкриття стадіону організатори заходу за допомогою театралізованого шоу показали глядачам, що у футбол на Дніпропетровщині грали у всі часи, починаючи із стародавнього періоду, коли на землю ступила нога Геракла, продовжуючи славними походами козаків, які теж грали у футбол, і закінчуючи відносно новим часом, який включав появу команди «Дніпро» та історію її розвитку. І все це, звичайно ж, на тлі річки Дніпро, чиї бурхливі хвилі стали свідками тих великих подій.

Після завершення вистави місто, а також усіх глядачів, що зібралися на трибунах, із знаменною подією привітав Президент України Віктор Ющенко, а справжньою прикрасою свята стали два матчі ветеранів за участю колишніх футболістів «Дніпра», «Спартака» і «Динамо». Цього року виповнюється відповідно 20 і 25 років з того часу, як дніпряни двічі ставали чемпіонами СРСР.

Спочатку на поле вийшли ветерани 1983 року. Напружений поєдинок між «Дніпром» і «Спартаком», який тривав 30 хвилин, закінчився бойовою нічиєю 1:1. Відзначимо, що в складі «Дніпра-83» у воротах стояв Сергій Краковський, який зараз тренує воротарів київського «Динамо».

Другий матч між «Дніпром-88» і «Динамо-88» вийшов драматичнішим. Вже на 4-й хвилині дніпропетровців вивів уперед Олексій Чередник. Але лише через шість хвилин динамівець Олег Саленко красивим ударом зрівняв рахунок. За три хвилини до фінального свистка господарі знову повели в рахунку завдяки точному удару Євгена Шахова, але перемогти ювілярам цього вечора було судилося. На останній хвилині Іван Яремчук забезпечив нічийний результат 2:2.

«Дніпро-88»: Городов, Башкиров, Сорокалет, Пучков, Тищенко, Багмут, Чередник, Сон, Євтушенко, Шахов, Геращенко.

На заміну виходили: Сидельников, Федюков, Шох, Беженар, Буц, Сторчак.

«Динамо-88»: Чанов (Михайлов, 17), Бессонов, Яремчук, Дем’яненко, Рац, Буряк, Михайличенко, Заваров (Слободян, 15), Хлус, Саленко, Євсеєв.

Голи: Чередник (4), Шахов (27) – Саленко (10), Яремчук (30).

Після поєдинків у всіх учасників був чудовий настрій, а про свої враження від свята ветерани поділилися із представниками ЗМІ.

Геннадій Литовченко, тренер «Динамо-2»:

- Безумовно, відкриття стадіону такого рівня стало знаковою подією як для міста, так і для всієї України. Гадаю, це закономірно, що він з'явився саме в Дніпропетровську.

- Кого ви були особливо раді бачити сьогодні?

- Всіх партнерів і по «Дніпру», і по збірній СРСР. Враження найприємніші.

- Складно було грати?

- Звичайно. Дихати неможливо, адже ми давно вже не грали.

- Як вам поле?

- Ще м'яке, напевно, не втопталося. Але газон хороший, тому, гадаю, з часом усе буде нормально.

 

* * *


Анатолій Дем’яненко, колишній тренер «Динамо»:

- Стадіон просто чудовий. Блискуче організована й церемонія відкриття. Більше б таких стадіонів на Україні і, звичайно, більше б подібних зустрічей. Все ж таки, ветерани, які багато чого зробили для радянського й українського футболу, на це заслуговують.

- Важко було грати?

- Принаймні, нелегко.

- А як вам суперник?

- Дуже хороший. «Дніпро» завжди було на найвищому рівні, і проти нього було важко грати.

- Хто з нападників суперника спричиняв обороні «Динамо» більше всього неприємностей?


- Так відразу і не відповіси. І Лютий, і Протасов, і багато інших.

- Взаєморозуміння між ветеранами сьогодні було налагоджене?

- Це такий компонент, що із часом він нікуди не втрачається. Якщо майстерність є, то вона залишається з роками.

- Ви зараз повернулися до України. Які подальші плани?


- Поки відпочиваю.

 

* * *


Сергій Краковський, тренер «Динамо»:


- На жаль, ми повністю не бачили заходу, а тільки частково, але церемонія відкриття була чудовою, все просто блискуче.

- Як пройшла зустріч із колишніми партнерами?

- Це були найприємніші хвилини. Ми поспілкувалися, але, на жаль, часу на це, як завжди, мало. У нас було лише півдня, потім гра – і всі роз'їжджаються. У кожного свої справи, робота.

- Як вам газон нового стадіону?

- Трохи м'який, але, гадаю, для молодих футболістів це нормально, а для нас, звичайно, важкувато. В цілому, поле просто в ідеальному стані.

- Сьогодні ви знову побували в ролі воротаря, пропустили гол. Ваші підопічні в «Динамо» не жартуватимуть?

- У такому віці пропускати вже не соромно, тим паче, в тому моменті був вихід віч-на-віч, тому це не страшно.

- Як можете охарактеризувати динамівських воротарів?

- Гадаю, в молоді є дуже хороші перспективи, але, звичайно, все залежатиме тільки від них самих. Що стосується Саші Шовковського, гадаю, він ще не сказав свого останнього слова. По тому, як він зараз тренується і з якою серйозністю ставиться до своєї справи, він, можливо, поверне собі місце у воротах.

- Станіслав Богуш достатньо впевнено провів перші свої матчі в «Динамо». Чи вистачить у нього майстерності на триваліший період? Тим паче, що незабаром відповідальні поєдинки в Лізі чемпіонів…


- Складно говорити, як буде далі. Поки можна говорити тільки про минулі матчі. Але, безперечно, Стас дуже хороший, перспективний та обдарований хлопець.

Світлана Полякова, Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер