Дмитро Хльобас: з авансом в кишені!

Дмитро Хльобас: з авансом в кишені!

Потрапити в київське «Динамо» з глибокої провінції вдається далеко не кожному, і в цьому полягає відповідь на питання чому ж зараз хлопець із Лохвиці забиває за «біло-синіх»...

Сльози, «Динамо» і дебют...

Дмитро Хльобас зацікавився футболом у ранньому дитинстві, коли його батько, який також займався цією грою (хоча свого часу віддав перевагу навчанню) відправив свого нащадка в місцеву дитячо-спортивну школу, де його першим тренером став Олександр Харченко.

«Коли мені було років шість-сім, почав займатися в дитячій школі, яка працює досі. Грали з друзями в своє задоволення в залі, звісно, спочатку ніякої серйозності не було. А батьки були задоволені, що їхня дитина чимось займається, не п'є, не курить».

Батько Дмитра спочатку хотів, щоб його син почав серйозно займатися футболом. Першим клубом Хльобаса стала «Енергія» Ромни. А коли Дмитру виповнилося 11 років, він отримав пропозицію від «Динамо»!

«Сталося це після одного з дитячих турнірів, який проходив у Києві. Незважаючи на те, що місто маленьке, у нас була хороша команда, у своєму районі ми обігрували всіх і якось отримали право поїхати до столиці України. Мені тоді було 11 років, я грав досить вдало, і хтось із динамівських селекціонерів мене помітив. А після гри поговорив з моїм батьком і сказав, щоб я приїжджав на збори, які проходили на базі в Кончі-Заспі, до тренера Олега Петровича Крисанова. Перші три дні пройшли нормально, а через певний час почав сумувати за батьками, почалися сльози і прохання забрати мене назад. Але в підсумку мене залишили і правильно зробили. З часом я звик, завів друзів і майже одразу почав грати в офіційних матчах».

Попрацювавши в Академії «Динамо» під керівництвом таких фахівців як Олег Хвоя, Валерій Кінашенко, Сергій Журавльов, Дмитро закінчив навчання під керівництвом Юрія Єськіна і вже 29 липня 2011 дебютував у матчі з донецьким «Металургом» (2:0) в молодіжній команді... Хльобас і уявити тоді не міг, що трохи більше року потому в матчі з тими ж донецькими «Металургами» він дебютує і в динамівській основі...

Юний бомбардир

Що стосується ігрового амплуа Хльобаса, то Дмитро - нападник, який володіє поставленим ударом з двох ніг. Для нього не проблема, при необхідності, зіграти правого атакувального або центрального півзахисника. Як зізнавався сам футболіст, його навіть награвали на позиції опорника, хоча і зовсім недовго. Не володіючи гренадерським зростом (172 см), він, володіючи міцною мускулатурою, також впевнено почувається в боротьбі як на землі, так і в повітрі.

«Вважаю, футболіст може грати скрізь! Якщо він в спорті давно, то не загубиться на будь-якій позиції. Будь-який нападник може без проблем зіграти центрального півзахисника. А в атаці функції центрального форварда і флангових дуже схожі - бігаєш, відкриваєшся, приймаєш м'яч».

Як відомо, перехід з юніорів у молодіжну першість, не кажучи вже про дорослий рівень, дається далеко не всім. Щоб адаптуватися в молодіжному чемпіонаті Дмитру знадобився рік. У своєму дебютному сезоні в «дублі» «Динамо» він провів 24 матчі (15 з яких починав із перших хвилин) і забив п'ять м'ячів.

«Перехід в молодіжну команду після закінчення Академії є для футболіста великим кроком вперед. Після випуску з Академії я почав грати в стартовому складі і незабаром закріпився в ньому, провівши там все друге коло»

Тим не менш, результати першого сезону і незакінченого другого відрізняються кардинально: в 16 матчах цього року він уже забив 11 м'ячів, а зупинятися на цьому показнику, судячи з усього, не збирається.

Тренер молодіжної команди «Динамо» Олександр Хацкевич також вірить у перспективного нападника, а після матчу «дубля» із запорізьким «Металургом» (09.11.12) і взагалі сказав слова, які вже через кілька днів виявилися пророчими:

«За Хльобасом стежить тренерський штаб «основи». Людина забиває, причому, якщо є момент - б'є сам, якщо партнер знаходиться в кращій ситуації - віддає передачу. З таким ставленням і реалізацією, думаю, Діма дуже скоро буде залучатися до «основи»».

Незабаром 17 листопада Дмитро дебютував за першу команду «Динамо» у матчі 16 туру чемпіонату України з донецьким «Металургом», замінивши на 68-й хвилині зустрічі аргентинця Марко Рубена.

Аванс від головного тренера

Результативність, яку показує Хльобас в поточному чемпіонаті молодіжних команд, говорить сама за себе. Головне, що вона надала молодому форвардові додаткову впевненість, яка ні в якому разі не повинна перерости в самовпевненість. «Я тільки в першому колі сезону 2012/13 забив удвічі більше м'ячів, ніж за весь чемпіонат минулого року. Не знаю, якою буде моя подальша доля, але мені б хотілося грати в Прем'єр-лізі вже в сезоні 2013/14 або через рік. Довше в «дублі» просто немає сенсу залишатися, потрібно зростати, а не топтатися на місці».

Голеадорські здібності націленого на ворота юного форварда не залишилися непоміченими головним тренером «Динамо» Олегом Блохіним. «У матчі з донецьким «Металургом» ми подивилися Хльобаса. Це перспективний футболіст, який забиває. Але йому лише 18, а українські гравці зазвичай заявляють про себе у віці 23-24 років. Зараз вже немає таких зірок, як Шевченко чи Ребров, які рано приходили в першу команду. Хоча, можливо, хтось і вистрілить».

Слова з вуст Олега Володимировича звучать як аванс, який талановитому нападнику ще потрібно відпрацювати, адже для нього великий футбол тільки починається.

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер