Дмитро РИЖУК: «Мене надихає приклад Макаренка»

Дмитро РИЖУК: «Мене надихає приклад Макаренка»

До цього він провів два повноцінних збори в Іспанії під керівництвом Олега Блохіна. Про те, яку користь він із цього отримав, захисник «біло-синіх» та молодіжної збірної України розповів офіційному сайту «Динамо» (Київ).

- Із яким настроєм повернувся з розташування першої команди? Чи давав якісь напутні рекомендації Олег Блохін?

- Повернувся з хорошим настроєм. Це великий досвід для мене, тому що рівні сильно відрізняються. У першій команді все набагато швидше. Потрібно швидше рухатися й усе інше робити. Прийняли в команді чудово, всіх давно не бачив. А що до зборів, то особисто зі мною головний тренер не спілкувався, не казав про недоліки або моменти, над якими ще потрібно працювати. Зараз же працюю в «Динамо-2», а про щось інше говорити поки не доводиться. Влітку, якщо буду гідний, то, можливо, поїду ще на один збір із першою командою.

- Який контрольний матч тобі запам'ятався найбільше й чому? Була ще червона картка...

- Коли виходиш на поле за першу команду, то емоції завжди переповнюють. У тому матчі з «Марбельєю», коли я отримав червону картку, саме так і було. Сталося так, що провів лише 47 хвилин, підвів команду, залишивши її вдесятьох. Але аналіз ситуації я зробив, як провів і роботу над помилками.

Найважливішим, мабуть, був першим матч за «основу». Тренер дав зіграти мені 30 хвилин, але це було за щастя. Звичайно, припускався помилок, хоча поєдинок залишив позитивні емоції. Потім хотілося все більше й більше часу проводити на полі за першу команду.

- Твоїм прямим конкурентом є Данило Сильва, разом із яким ти тренувався на зборах. Що дала тобі робота пліч-о-пліч із досвідченим гравцем твого амплуа?

- У першій команді, звичайно ж, зібрані дуже сильні виконавці, але, на мій погляд, наші хлопці не слабші. Можливо, потрібно просто трохи більше довіряти, й тоді ми вийдемо на рівень основного складу «Динамо».

- Як почуваєшся у фізичному плані? Зимові збори в Туреччині, враховуючи два збори з першою командою в Іспанії, не будуть зайвими?

- Оцінити фізичний стан на око – дуже складно. Може бути різниця, що в Києві працюєш у манежі, а в Іспанії – на свіжому повітрі й на натуральному газоні. Хлопці перебувають у хорошій фізичній формі. Вони набігали великий кілометраж. Гадаю, до старту чемпіонату 1-ї ліги ми будемо у відмінній формі й повністю готові до матчів.

- Особисто в тебе втома ще не накопичилася?

- Ні, в моєму віці ще занадто рано скаржитися на таке. Чим більше працюєш, тим швидше виходиш на якийсь рівень.

- Багато років говорили про те, що в «Динамо» є серйозні проблеми на лівому фланзі оборони. За чималі гроші влітку було придбано нового футболіста, але замість нього почав грати та проявив себе з найкращого боку екс-гравець «Динамо-2» Євген Макаренко. Безумовно, нікуди не поділися проблеми з правого флангу оборони «біло-синіх», про що говорять всі експерти та ЗМІ. Тебе, як перспективного й досвідченого футболіста «Динамо-2», приклад Макаренка надихає?

- Звичайно! Я з Євгеном товаришую, його випадок є прикладом для мене. Витіснивши зі складу далеко не найслабшого конкурента, він довів, що наші хлопці можуть виступати на такому рівні й не гірше за інших. Я дуже радий за нього.

- У молодіжній збірній України динамівці перебувають на хорошому рахунку. Той же Владислав Калитвинцев повернувся до розташування клубу з відмінними рекомендаціями. Чому ж так складно вибороти місце в першій команді?

- Напевно, у нас така специфіка – зробити ставку на придбаних гравців, адже в них вкладені чималі гроші й до них більше довіри. Молодий футболіст може проявити себе, наприклад, в оренді, що підтверджує приклад Макаренка. Напевно, це і є головний рецепт виступів у першій команді – піти й довести, що ти можеш та гідний.

- Свою подальшу кар'єру ти пов'язуєш виключно з «Динамо-2», або можливі варіанти?

- Можливі варіанти. Я хочу спробувати себе на вищому рівні. Для себе зрозуміти, як я буду виглядати там. І я впевнений, що якщо буду виступати на гідному рівні, то клуб у будь-який момент зможе повернути мене й надати ще один шанс.

-На вищому рівні – це рівень української Прем'єр-ліги, або ж закордон?

- Це вже залежить від варіантів. Для себе вийти й довести, що я спроможний грати в першій команді. Про щось конкретне говорити зарано. Зараз стоїть завдання з «Динамо-2» – зберегти місце в 1-й лізі. А влітку вже буде видно.

- Коли в тебе завершується контракт із київським «Динамо»?

- У червні 2014-го. Про продовження контракту мови ще не було. Вважаю, ближче до літа стане відомо, залишаюся я чи ні.

- Після того, як відчув смак великого футболу, але потім тобі кажуть, що ти маєш повернутися на крок назад або зовсім піти в оренду, руки не опускаються?

- Ні, в жодному разі. Навпаки, це має стати поштовхом для футболіста. У першій команді закріплюються не всі, а лише одиниці. Якщо будеш працювати та повністю віддаватися на полі, то рано чи пізно досягнеш свого.

- Будучи лідером колективу та отримавши шанс у першій команді, в «Динамо-2» ставиш перед себою підвищені вимоги?

- Звичайно. У першій команді все набагато швидше та професійніше. Звичайно ж, хочеться також виконувати завдання краще. Головне – не знижувати планку та постійно підвищувати рівень.

www.fcdynamo.kiev.ua

* фото В.Раснера

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер