«Дніпро» – «Динамо»: місце битви Дніпропетровськ (+ ВІДЕО)

«Дніпро» – «Динамо»: місце битви Дніпропетровськ (+ ВІДЕО)

Нетривіальне знайомство

Вперше у чемпіонатах СРСР на виїзді в Дніпропетровську динамівці зіграли проти «Дніпра» 9 серпня 1972 року.

Гра на стадіоні «Метеор», місця на якому зайняли 35,000 вболівальників вийшла вкрай драматичною.

«Біло-сині» впевнено контролювали хід поєдинку, забивши за допомогою Пузача (37-я хвилина) та Колотова (63) два голи у ворота господарів.

Кінцівка виявилася ж повністю за «Дніпром». На 69-й хвилині Поркуян, Пилипчук і Назаров швидко розіграли хорошу комбінацію. Отримавши м'яч, Поркуян проскочив між центральними захисниками і в упор вразив ворота гостей. Незабаром динамівців врятувала штанга, з вигідних положень трохи вище поперечини били Романюк і Поркуян. І, нарешті, сольний прохід екс-динамівця Поркуяна завершився другим голом - 2:2.

Перша поразка і перша перемога в Дніпропетровську

28 квітня 1973 року наші футболісти вперше програли «Дніпру» на його полі. Підсумковий рахунок був визначений вже на шостій хвилині зустрічі.

Все ті ж 35,000 шанувальників футболу, стали свідками того, як Христян зробив небезпечну передачу з флангу в центральну зону. Перед воротами динамівців на найбільш небезпечній ділянці з'явився незахищений простір. Сюди і увірвався Лябік, завдавши прицільний удар. Все це сталося настільки несподівано, що Євген Рудаков не встиг зорієнтуватися і запізнився з кидком. М'яч влетів у нижній кут воріт.

Слід сказати, що довгий час стадіон «Метеор» був неприступною фортецею для футболістів нашого клубу, що вилилося в те, що вперше динамівці зуміли перемогти «Дніпро» на його території тільки через дев'ять років після першого матчу в Дніпропетровську.

4 квітня 1981 року в важкому для обох клубів матчі динамівці перемогли - 1:0.

Капітан нашої команди Володимир Безсонов, що весь час рвався вперед після єдиноборства з захисником господарів опинився на землі в межах штрафного майданчика «Дніпра». Суддя Шевченко з Москви призначив 11-метровий, і Олег Блохін забив переможний гол!

Всього ж за роки союзних першостей «біло-сині» зуміли після цього виграти на полі дніпропетровців всього лише ще один раз (11.08.1984 - 3:1, епізод гри на фото), що позначилося на вкрай негативній для київського «Динамо» загальній статистиці: дві перемоги, сім поразок, дев'ять нічиїх, при різниці забитих і пропущених голів 19-13 на користь наших суперників.

У чемпіонатах України все на навпаки

Перша гра в чемпіонатах України «Дніпра» та київського «Динамо» у Дніпропетровську відбулася 7 травня 1992 року (на фото боротьба за м'яч Похлєбаєва з Аненковим) і увінчалася перемогою мінімальною перемогою гостей, після голу на 52-й хвилині у виконанні Олега Волотьока, який замкнув флангову передачу Олега Лужного.

Точно також, як динамівці в радянський період тривалий час не могли обіграти «Дніпро» на його полі, так і дніпропетровці вже в чемпіонатах нашої країни змусили своїх вболівальників чекати першого тріумфу над «біло-синіми» цілих 12 років, перемігши лише 22 травня 2004 року 1:0, після голу у свої ворота на 31-й хвилині одного з нинішніх тренерів «Динамо» Сергія Федорова.

В цілому «біло-сині» домінували в Дніпропетровську, записавши на свій рахунок дві найбільші перемоги у протистояннях між клубами з рахунком 4:0 (02.03.2008 і 28.08.2011).

В загальному балансі динамівці перемогли «Дніпро» в його рідних стінах 13 разів, поступилися п'ять разів, закінчивши ще п'ять зустрічей внічию, з різницею голів 36-16 на свою користь.

Остання гра лицем до лиця

Прем'єр-ліга 2013/14. 23-й тур

30.03.2014. м.Дніпропетровськ. Стадіон «Дніпро-Арена». 27,146

«Дніпро» (Дніпропетровськ) - «Динамо» - 2:0 (1:0)

«Дніпро»: Бойко, Мазух, Канкава, Джуліано, Коноплянка (Чеберячко 85), Стрініч, Зозуля, Дуглас, Ротань (к), Федецький, Матеус.

«Динамо»: Рибка, Данило Сілва, Мігель, Вукоєвич (Мбокані, 62), Драгович, Ярмоленко, Ідейє, Гармаш, Гусєв (к) (Ленс, 25), Віда, Макаренко.

Голи: Матеус (45+2, 58).

Попередження: Стрініч (72), Зозуля (89), Бойко (90+1) - Гармаш (20), Данило Сілва (66).

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер