До дня народження Михайла Михайлова

До дня народження Михайла Михайлова

«Воротарська впевненість у Михайла Михайлова проявляється тільки тоді, коли він впевнений, що ніхто його «не підсиджує». Я переконався в цьому в 1985 році: У Чанова зламана рука, Михайлов залишається єдиним воротарем в основному складі. Дуже багато ми провели з ним матчів, і непоганих - в тому ж Кубку Кубків і чемпіонаті. Варто було повернутися в основу Чанов, як Михайлов примирився з «другою роллю». В душі він, безумовно, мріяв виходити в стартовому складі, але, здавалося, йому важко налаштуватися на один-два матчі, високе почуття відповідальності приходить до нього, коли він знає, що заміни немає». (В. Лобановський, книга «Нескінченний матч»)

Михайло Михайлов народився 6 липня 1959 року. Заслужений майстер спорту. Вихованець футбольної школи «Зірка» Кіровоград. Перший тренер - В.М. Третьяков. Виступав за команди: «Зірка» (Кіровоград) - 1976-1979; «Дніпро» - 1979-1980 - 40 ігор; «Динамо» (Київ) - 1980-1987 - 101 матч; «Нефтчі» (Баку) - 24 гри; «Шахтар» (Донецьк) - 27 матчів; «Аполлон» (Афіни, Греція). Всього в чемпіонатах Союзу - 152 матчі, в єврокубках - 13. Володар Кубка Кубків (1986). Дворазовий чемпіон СРСР (1981, 1985); Володар Кубка СРСР (1985); У списку 33-х найкращих футболістів сезону в СРСР - 2 місце в 1985 році.

Тренер воротарів київського «Динамо» з 1993 по 2006 роки, і з 2009 по теперішній час, тренер воротарів збірної України з 2007 по 2009 роки.

Шлях до вершини

Як і багато його колег, Михайлов з дитинства починав грати польовим - нападником, півзахисником. Але одного разу ще в дитячій команді замінив голкіпера, що захворів. Вийшло, мабуть, непогано, тому що тренер запропонував змінити амплуа. До того, як записатися у футбольну секцію, Михайло займався гімнастикою, тож із гнучкістю і координацією проблем не було.

Як Володимир Веремєєв і Вадим Євтушенко, він - вихованець кіровоградської футбольної школи.

Своєю врівноваженістю і надійністю Михайлов звернув увагу тренерського штабу київського «Динамо», і вже 1980-му отримав запрошення до найкращої команду Союзу. Пройшов рік, і в складі «Динамо» стає чемпіоном країни.

Основним голкіпером в той час був Юрій Роменський, який майже весь сезон відіграв без замін, однак на початку наступного захворів, і молодому Михайлову довелося доводити, що запросили його не дарма і своєчасно. З появою Віктора Чанова ситуація дещо змінилася, і обидва воротарі почали проводити на полі приблизно однакову кількість часу. Так в сезоні 1983 перше коло відіграв Чанов, а друге - Михайлов.

В кінці сезону 1983 під час виступу за олімпійську збірну СРСР Михайло Михайлов отримав травму, яка вибила його з гри майже на півроку. Втративши місце в основному складі, він зміг повернути його тільки в 1985-му, коли у Віктора Чанова діагностували перелом руки.

Київським уболівальникам не довелося довго хвилюватися, Михайлов надійно увійшов в гру, продемонструвавши свої найкращі якості - впевненість, надійність, майстерність. Він без замін провів усі матчі чемпіонату і Кубка Союзу і отримав виклик до збірної. Після одужання Чанова, який на диво швидко увійшов в форму і відвоював місце першого голкіпера киян, Михайлов наполегливо працює, щоб в будь-яку хвилину зайняти місце у воротах «Динамо».

Михайлов, Чанов і «золота команда»

Не раз доводилося чути, що у Чанова з Михайловим були непрості відносини. На це сам Михайло відповідав: «Насправді у нас були прекрасні партнерські відносини. Воротар колегу завжди зрозуміє. Ну а в житті? Судіть самі: коли на початку 1990-х в Ізраїлі, де тоді грав Віктор, загострилася обстановка, його дружина з дитиною жили у мене в Греції. Якби ми з ним конфліктували, зрозуміло, такого б не було».

Журналісти якось попросили Михайлова охарактеризувати склад легендарної команди 1986 року. - Це була унікальна команда, мабуть, найсильніша за всю історію «Динамо». Часто запитують про особливості гри Чанова. «Він грав не тільки ефективно, але й ефектно. Трудяга був ще той. Останнім йшов з поля після тренування».

Про команду в цілому: «Ні для кого не секрет, що київське «Динамо» завжди славилося своєю сильною обороною. У цій лінії у нас грали дуже надійні люди - як на полі, так і в житті. У центрі – «гренадери» Сергій Балтача і Олег Кузнецов. Універсал Володимир Безсонов нерідко діяв в обороні на різних позиціях, він взагалі, по-моєму, у всіх місцях, крім воротарського, пограв за свою кар'єру. На флангах - Анатолій Дем'яненко і Андрій Баль, професіонали найвищого рівня. Втім, як і вся команда в цілому.

Що стосується півзахисників, то такого «опорника», як Паша Яковенко, думаю, складно було в той час знайти в усьому світі. Він виконував величезний обсяг роботи, причому всі дії - на високій швидкості і на тлі унікальної техніки і приголомшливої самовіддачі. На мій погляд, Яковенко - ідеал опорного півзахисника.

Дуже потужні були у нас і фланги - крила команди: справа вміло діяв Іван Яремчук, зліва - Василь Рац. Вони постійно нагнітали обстановку попереду, майстерно здійснювали проходи по краю і виконували гострі націлені передачі до штрафного майжданчика. Заслуги цих гравців складно переоцінити.

«Мозком» команди був Олександр Заваров, який грав на позиції, як тепер кажуть, «плеймейкера» і організовував безліч атак. А ще цей супертехнічний футболіст вмів створити небезпечний момент буквально з нічого - обвести двох-трьох опонентів на швидкості не становило для нього великих труднощів. Крім того, він часто і вміло виманював на себе суперників, звільняючи для партнерів вільні зони, куди і робив передачі. Я думаю, що Заваров був ключовою фігурою «Динамо» в 1985 і 1986 роках.

Ну і, звичайно, не можна не згадати появу у півзахисті трохи пізніше Олексія Михайличенка, який своїми неординарними технікою і баченням гри також залишив помітний слід в команді. У нападі грав досвідчений Олег Блохін, який, маючи за плечима величезний досвід, часто вів команду за собою. При цьому навіть в солідному за футбольними мірками віці він виконував все, що вимагали від нього тренери, не ухиляючись і від чорнової роботи.

З 1985 року в парі з ним почав грати Ігор Бєланов, який своєю швидкістю, постійною націленістю на атаку привніс у гру команди ще більше гостроти, регулярно виграючи спринтерські забіги у суперників. Також чимало користі на передньому краї приносив Вадим Євтушенко. Ми його називали «король заміни», тому що, виходячи на поле після перерви, він дуже часто забивав вирішальні м'ячі. У багатьох матчах брав участь надійний Василь Євсєєв.

І знову розмірковує Метр

Здається, тут дуже доречно згадати наступні рядки з книги Валерія Васильовича Лобановського «Нескінченний матч»: «Це завжди проблема, коли в команді два приблизно рівноцінних воротаря. Виставляти їх на матчі через раз, як це практикується іноді в хокеї, не зовсім, мабуть, розумно для футболу, де оборона повинна відчувати голкіпера спиною, звикнути до нього і довіряти йому. А як звикнути, якщо сьогодні один, завтра інший?

Що робити другому? Чекати своєї черги, яка невідомо коли прийде, чи поїхати до іншої команди, де гарантують регулярні виходи на поле в основному складі, і «Дніпро», наприклад, звідки Міша, інтелігентний і незворушний хлопець, прийшов до нас і де одним з тренерів працює його тесть - колишній воротар дніпропетровської команди Леонід Колтун?

Але команді потрібен хороший другий. Я дивлюся з вікна своєї кімнати в Конча-Заспі. На лавці перед житловим корпусом бази сидить з книжкою в руках Михайлов, заглиблений і зосереджений. Час від часу він піднімає голову, дивиться перед собою незрячим поглядом, жує травинку і про щось думає, машинально перегортаючи сторінки. Про прочитане? Навряд чи".

«Далекі подорожі»

Чанов демонстрував неперевершену гру, і Михайлов, щоб не розгубити воротарські навички, змушений був на рік поїхати спочатку в «Нефтчі», а потім в «Шахтар». Тут окремо слід виділити роль Валерія Лобановського, який підтримав ініціативу голкіпера, між ними існувала домовленість про повернення Михайлова до «Динамо», щойно в цьому виникне необхідність.

У 1989-му Михайлов отримав запрошення від закордонного клубу. Влітку в Києві перебувала команда «Іпсвіч Таун», за яку тоді виступав Сергій Балтача. Він і порадив керівництву англійського клубу звернути увагу на Михайлова. Відразу ж в Києві був підписаний попередній контракт на три роки. Але в подальшому виникли труднощі з отриманням трудової візи через те, що Михайлов не грав потрібної кількості матчів за національну збірну, чого вимагали умови стану, що діяв в Британії. Незважаючи на всі спроби «Іпсвіча» врегулювати ситуацію, перехід так і не відбувся.

Однак за кордоном голкіперу пограти все ж довелося, коли він відгукнувся на пропозицію Олега Блохіна, який працював тоді в Греції. Провівши кілька контрольних матчів у складі «Олімпіакоса», Михайло підписав контракт з іншим грецьким клубом - «Аполлон» (Афіни). За словами самого голкіпера - це були чи не найкращі його роки з професійної точки зору, проте травма завадила виконати умови контракту до кінця. Не ризикнувши робити операцію і чекати довгий реабілітаційний період, 33-річний воротар прийняв рішення завершити кар'єру гравця.

Курйозні голи траплялися у кожного кіпера

Те Михайлов розповів про це журналістам. Як людина вихована і скромна, Михайлов пояснив це журналістам на власному прикладі: «Ми грали товариську з болгарським «Бероє», в Києві, 1987-й рік. Після того, як команди привітали один одного, я попрямував до своїх воріт, одягаючи рукавички раптом чую: «Міша, озирнися!». Озираюся - м'яч пролітає над головою прямо в сітку моїх воріт! Виявляється, поки йшов, суддя дав свисток, не перевіривши, чи готові воротарі до гри. Такі правила. Арбітр - наш, український, перший міжнародний матч - хвилювався, забув таку «дрібницю». Ну, раз свиснув - значить, гол... Після гри Валерій Васильович підходить: «Міша, я все, звичайно, розумію, але гол на третій секунді - це все ж зарано».

Перший тренер воротарів

Повернувшись до Києва, Михайлов запропонував ввести в клубі посаду тренера, який працював би тільки з воротарями. Вирішили спробувати спочатку на рівні юнацьких команд.

А з сезону 1993-го, переконавшись у перспективності такого підходу, посаду тренера воротарів ввели в штатний розклад клубу. Можна вважати Михайла Михайлова першопрохідцем цієї важливої ​​справи. Розповідає: «Спочатку працював з усіма воротарями клубу - зранку допізна. Втомлювався дуже. Потім зробив паузу і зосередився на роботі з голкіперами основного складу. Так минуло 14 років, зрозумів, що потрібна пауза. Рік відпочивав, потім повернувся до роботи, але вже в складі національної збірної, потім знову в рідному клубі».

Співаючий голкіпер

Багато хто, напевно, чув пісню «Рудий соняшник», автором і виконавцем якої є Михайло Леонідович Михайлов. Якось у передачі «Футбольний огляд» з'явився в ролі естрадного виконавця: був показаний кліп його пісні «Вчора».

У 1989-му, коли в Києві проходив прощальний матч Олега Блохіна, Михайлов виконав пісню, присвячену цій події словами журналіста Михайла Назаренка. Втім, до своєї вокальної творчості він ставиться зі стриманою самоіронією «Так, я співаю, але не володію такими вокальними даними, як колишній вихованець футбольної школи мадридського «Реала» Хуліо Іглесіас».

Про сина

Син Михайла Михайлова Андрій спочатку пішов по батьківській доріжці і також став футбольним голкіпером. Вихованець академії київського «Динамо». Певний час виступав за резервні команди рідного клубу. У юнацьких чемпіонатах України (ДЮФЛУ) виступав за київські клуби ЦСКА і АТЕК. Влітку 2003 року став гравцем кіровоградської «Зірки», у складі якої 16 квітня 2004 року дебютував у Вищій лізі. Потім виступав у клубах «Борисфен» (Бориспіль), «Інтер» (Баку), «Кривбас» (Кривий Ріг) та «Дніпро» (Черкаси), «Закарпаття» (Ужгород). Потім прийняв рішення завершити активні виступи у великому футболі і став агентом.

Семен СЛУЧЕВСЬКИЙ, Володимир КУЛЕБА, «Спадкоємці»

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер