Домашній стадіон «Бенфіки» - «Да Луш»

Домашній стадіон «Бенфіки» - «Да Луш»

Сьогодні київське «Динамо» зіграє проти «Бенфіки» в 6-му турі групового раунду Ліги чемпіонів на найбільшому стадіоні Португалії – «Ештадіу ду Бенфіка» («Ештадіу да Луш»), який також входить до числа 25-ти найбільших арен Європи.

Це не перший візит динамівців на «Да Луш» – кияни відвідували домашню арену «Бенфіки» вже двічі в рамках єврокубків, і обидва рази ця арена була нещасливою для «біло-синіх». Спочатку у квітні 1992-го року в рамках групового турніру Кубку чемпіонів динамівці поступилися португальцям з рахунком 0:5, а у 2016-му в рамках Ліги чемпіонів теж зазнали поразки, але з мінімальним рахунком 0:1. Саме час змінювати невдалу традицію.

Пропонуємо дізнатися більше про стадіон «орлів».

Назва «Да Луш» у перекладі з португальської мови означає «Стадіон світла», арена була так названа на честь Церкви світла Божої Матері. У народі стадіон називають просто «Луш» («Світло»). Уболівальники та жителі міста іменують його ще однією цікавою назвою - A Catedral (Собор) та вважають святинею. Але фактично Luz - назва району в Лісабоні, і тоді на наш лад назва може трансформуватися у «Лузький Стадіон»

«Ештадіу да Луш» розташований поблизу станцій лісабонського метрополітену «Колежіу-Мілітар/Луш» та «Алту-душ-Моіньюш». Його було зведено у 1954-му році, він проіснував майже 50 років і в різні часи часи вміщував від 78 тисяч до 120 тисяч глядачів.

У 2002-му році старий стадіон було демонтовано і на його місці збудовано новий австралійською компанією HOK Sport Venue Event, а проект оцінювався у 133 млн євро. У рамках підготовки до ігор під егідою УЄФА влада спочатку хотіла реконструювати старий комплекс, але потім змінила рішення та профінансувала новий проект. Оновлений стадіон було відкрито 25 жовтня 2003 року товариською грою між «Бенфікою» та «Насьйоналем» із Уругваю.

Сучасність

Сучасний стадіон має трав’яне покриття, поле розміром 105×68 метрів, вміщує 65 647 глядачів. Відповідно до нових правил, він має «Категорію 4» УЄФА, якою відзначаються стадіони, що відповідають найвищим вимогам щодо інфраструктури, послуг та місткості. Він побудований таким чином, що під час матчів використовується якнайбільше природнього сонячного світла. Цьому сприяє дах із полікарбонату, який підтримують чотири сталеві арки заввишки 43 метри. Загалом, дах споруди має складну конструкцію з різними дугами та хвилями. Архітектор Деймон Лавелль постарався, щоб прозорий дах здавався невагомим, повітряним і ніби злітав над трибунами.

«Да Луш» є одним із найкращих та найсучасніших стадіонів Європи. Він вражає своїми розмірами та формами. Сам стадіон має овальну форму з кількома рівнями трибун. На вигляд стадіон просто величезний. Споруда є головним стадіоном та штаб-квартирою всього спортивного товариства «Бенфіка». На ньому також проводить деякі свої матчі збірна Португалії.

Нижній (нульовий) ярус готовий прийняти 21 800 глядачів, тут є 12 пунктів харчування, інфраструктура для маломобільних громадян. На першому ярусі може розміститися 7300 чоловік, другий ярус розрахований на 2500 місць. Також тут працюють бари, ресторан із панорамним видом та оздоровчий клуб, обладнано президентську трибуну та офіси адміністрації.

Найбільше глядачів міститься на третьому ярусі – 33600 осіб. Для них збудовано 23 бари. Спостерігати за тим, що відбувається на полі, можна за допомогою 2 гігантських екранів. А головною визначною пам'яткою стадіону є скульптура легендарного Еусебіу.

Історичні матчі та події

У 1992-му році «Да Луш» приймав фінал Кубка володарів кубків УЄФА, у якому німецький «Вердер» святкував перемогу над «Монако» з рахунком 2:0.

Також на цьому стадіоні відбувся фінал молодіжного чемпіонату світу 1991 року (U20) між збірними Португалії та Бразилії (0:0, по пенальті - 4:2). Його відвідало 127 тисяч глядачів.

Під час чемпіонату Європи з футболу 2004 року стадіон приймав п'ять матчів за участі збірних команд Франції, Англії, Росії, Португалії, Хорватії та Греції. Саме стадіон «Да Луш» став ареною фінального матчу між збірними командами Греції та Португалії, в якому греки вибороли «золото» чемпіонату.

Тут же відбувся фінальний матч Ліги чемпіонів 2014 року, а також чвертьфінали, півфінали та фінал Ліги чемпіонів 2020-го року. Через пандемію коронавірусу було вирішено ці матчі провести в одноматчевому міні-турнірі.

Музей «Бенфіки»

Хочете познайомитися з історією футбольного клубу «Бенфіка» та дізнатися більше про його досягнення? Відвідайте музей, присвячений легендарній команді. Музей «Бенфіки» знаходиться біля стадіону «Да Луш» та є частиною спортивного комплексу.

Установа відкрилася для відвідувачів у липні 2013 року. Експозиція займає 4000 квадратних метрів та ділиться на 29 тематичних зон, де представлені кубки, нагороди, фотографії та документи, які розповідають про гравців, тренерів та заслуги «Бенфіки». Особливо вражає величезний скляний стенд із сотнями завойованих трофеїв.

Фонд музею «Бенфіки» в Лісабоні зберігає 30 тисяч експонатів, але на трьох поверхах музею виставляється лише мала частина — близько 1000. У зв'язку з цим співробітники постійно організовують виставки, де демонструються предмети з архівів.

Крім стендів та вітрин у залах музею встановлені аудіовізуальні сенсорні екрани та купол, що транслює фільм про історію клубу.

Навіть якщо ви не є шанувальником футболу, відвідати музей «Бенфіки» варто лише тому, що він був визнаний найкращим португальським музеєм у 2014 році, адже він відображає безмежну любов місцевих жителів до футболу.

Головний спортивний комплекс Лісабона пропонує три типи квитків: лише у музей, лише на стадіон чи єдиний. Кожен із них дійсний протягом одного року. Діти до 3 років – безкоштовно.

Український слід

3-го жовтня 2007 року в рамках 2-го туру групового турніру Ліги чемпіонів УЄФА на стадіоні «Да Луш» проти місцевої «Бенфіки» грав донецький «Шахтар». Гра закінчилася перемогою українського клубу з рахунком 1:0.

18 грудня 2008 року в рамках 5-го туру групового етапу Кубка УЄФА відбулася гра між «Бенфікою» та харківським «Металістом». Гра завершилася перемогою харківських футболістів теж із мінімальним рахунком 1:0, і українська команда вийшла до 1/16 фіналу турніру.

У березні 2020-го року стадіон приймав матч відбору до Євро-2020 між Португалією та Україною, який завершився внічию 0:0.

Минулого року на стадіон «Да Луш» знову завітав «Шахтар», цього разу вже в рамках Ліги Європи. 27 лютого 2020-го «гірники» розписали тут із «Бенфікою» бойову нічию 3:3.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер