Домашня арена матчів Ліги Європи: Volksparkstadion

Домашня арена матчів Ліги Європи: Volksparkstadion

У середу, 25 вересня, київське «Динамо» у першому матчі основного раунду Ліги Європи зіграє проти італійського «Лаціо» (Рим).

Домашнім стадіоном для «Динамо» на цьому етапі стане побудована у 1998 році «Гамбург Арена», що знаходиться у німецькому місті Гамбург, яка зазвичай є домашньою ареною місцевого однойменного футбольного клубу з другої Бундесліги.

Пропонуємо дізнатися більше про стадіон, на якому відбудуться майбутні домашні поєдинки «Динамо» у Лізі Європи.

Арена має назву «Фолькспаркштадион» (Volksparkstadion), а на поєдинках єврокубків використовується некомерційна назва «Гамбург Арена». Це стадіон УЄФА категорії 4, він вважається одним із найкрасивіших стадіонів Німеччини. Був збудований на місці старого стадіону за проєктом архітектора Густава Ельснера та відкритий 30 квітня 1998 року. На будівництво нової арени було виділено 64 млн євро (125 млн дойчмарок за тодішнім курсом).

Старий стадіон було повністю знесено, а новий будували з поворотом на 90 градусів порівняно з попередником. Таким чином, поле отримало вісь спрямованості не зі сходу на захід, як було раніше, а з півночі на південь, що ідеально сприяє попаданню на поле сонячного світла і забезпечує хороший ріст газону.

Характеристики

Сучасна арена має місткість 57 000 глядачів на матчах національного рівня (51 500 на міжнародних матчах), та трав’яне покриття, розміри поля - 105х68 м. «Гамбург Арена» має суто футбольну конфігурацію. Трибуни стадіону двоярусні, при цьому другий ярус поділено на дві незалежні секції з різним кутом нахилу. У верхній секції нахил відносно поля становить 35 градусів, у нижній секції другого ярусу – 30 градусів, у нижнього ярусу – 20 градусів. З будь-якого місця на трибунах забезпечується чудовий огляд.

Легкий мембранно-тканинний дах закриває трибуни на 100%. Висота від козирка даху до поля становить 35 метрів. Поле при цьому залишається відкритим і в достатній кількості отримує необхідне сонячне світло. Сам по собі матеріал даху пропускає певний відсоток світла та повітря. Тканина даху натягнута на каркас металоконструкцій та утримується вантовою системою, загальна довжина тросів якої становить понад 17 кілометрів.

З внутрішньої сторони даху встановлені освітлювальні прожектори, що забезпечують рівень освітлення поля 1500 люкс. Так само під дахом (над Південною та Північною трибунами) закріплено два кольорові відеотабло. Розмір кожного їх 48 кв. метрів.

Стадіон відомий тим, що приймав перший в історії фінал Ліги Європи сезону 2009/2010, в якому мадридський «Атлетіко» переграв лондонський «Фулхем» 2:1, а також матчі ЧС-2006 та ЧЄ-2024.

Музей

На території стадіону розміщений музей футбольного клубу «Гамбург», який розповідає про захопливу історію клубу на площі понад 700 квадратних метрів за допомогою мультимедіа та унікальних експонатів. Під час щоденних екскурсій по стадіону можна зазирнути за лаштунки арени, а в ресторані стадіону «Die. Рауте» - насолодитися чудовим краєвидом на чашу стадіону.

Бокс та концерти

Окрім футбольних подій, арена прийняла бій за титули чемпіона світу за версіями IBF, WBO та WBA між українським боксером Володимиром Кличком та британцем Девідом Хеєм, який відбувся 2 липня 2011 року.

Також тут відбувся цілий ряд концертів зірок світового рівня. Ще на старому стадіоні у 1988 році у рамках світового турне виступав Майкл Джексон, двічі тут проходили концерти Тіни Тернер – у 1996 та 2000 роках.

У 2009 році на цій арені під час світового турне відбувся концерт британського електронік рок-гурту Depeche Mode, а 2013 року другий концерт під час туру на підтримку альбому Delta Machine

2011 року - концерт німецького гурту Scooter, а 2016 року – концерт австралійського рок-гурту AC/DC на підтримку свого альбому «Rock Or Bust». Нарешті, 15 червня 2022 тут виступала німецька метал-група Rammstein.

Цвинтар для уболівальників

Цікавою особливістю цього стадіону є цвинтар для уболівальників клубу. У вересні 2007 року було оголошено про початок його будівництва. Цвинтар розташовуваний неподалік стадіону та розраховане на 500 місць, а вхід на його територію оформлено у вигляді футбольних воріт. Відкриття цвинтаря відбулося 9 вересня 2009 року. За задумом керівництва клубу таким чином, фанати «Гамбурга» зможуть і після смерті бути поряд з улюбленим клубом.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер