Два роки від дня смерті Олега Базилевича

Два роки від дня смерті Олега Базилевича

В історії нашого клубу Олег Петрович залишив видатний слід - спочатку як гравець, потім як тренер і керівник науково-дослідного центру.

Як футболіст Олег Базилевич провів за "Динамо" 8 років на позиції крайнього форварда. За ці роки в чемпіонатах СРСР Базилевич забив за "Динамо" 63 м'ячі, ставши одним із кращих бомбардирів своєї епохи.

У 1961-му році динамівці вперше виграли чемпіонат СРСР, а внесок Олега Петровича був незаперечний - 26 матчів, 10 голів, які допомогли киянам набирати золоті очки.

"У ті часи, коли ми з Лобановським виходили на футбольне поле, там царювала "залізобетонна ігрова структура" - загальноприйнята "система дубль-ве"... У кожної з "дійових осіб" була своя, чітко окреслена роль: нападники терпляче чекали, коли півзахисники передадуть їм м'яч, і тільки після цього намагалися проявити свої індивідуальні якості з обіграшу суперників, а в цей час "вільні від роботи" захисники - стояли та спостерігали!.."

***

Після завершення кар'єри футболіста Олег Базилевич присвятив себе тренерській роботі та футбольній науці.

Валерій Лобановський і Олег Базилевич були архітекторами легендарного "Динамо" середини 70-х. Зовсім недавно ми відзначали 45-річчя великої перемоги нашої команди над "Баварією" в Суперкубку УЄФА, але, на жаль, Олег Петрович не дожив до цієї дати.

"Система", яка перевернула багато уявлень про те, як потрібно готувати футболістів, а "через них" і команди високої кваліфікації, виникла на стику багатьох уявлень про футбол. Це вже був не "вал", не просто величезний обсяг навантажень - йшлося про конкретні умови тренувань, які дозволяли оптимізувати процес підготовки. Що може бути краще, коли тренер у процесі розробки тренувальної програми має гарантії розвитку тих чи інших якостей у футболіста на тому чи іншому етапі підготовки?.."

"Є принципи організації гри, які тренерами, що вміють це робити, за короткий час доводяться до гравців. Інтелектуальна частина матеріалу, яка є у розпорядженні тренера, його концепція, знаходять відгук у футболістів високого рівня, і, чим їх більше в команді, тим швидше виникає симбіоз - поєднання зусиль тренера та реалізація його концепції на футбольному полі збігаються. Ось тоді, якщо футболісти реалізують тренерську концепцію гри на 100%, і виходить видатний ансамбль".

Ми пам'ятаємо, Олеже Петровичу! Пам'ятаємо та пишаємося Вашим внеском у розвиток київського "Динамо"!

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер