Сергій Овчинніков: із «Динамо» в «Динамо»

Сергій Овчинніков: із «Динамо» в «Динамо»

Сергій Овчинніков – одна з найнеоднозначніших і найскандальніших постатей російського футболу. Блискучий майстер, здатний на імпульсивні і необдумані вчинки, які не раз коштували йому дискваліфікацій.

Вихованець московського «Динамо» (71 матч за другу команду) свою кар’єру розпочав у «Динамо», але тільки сухумському. 33 матчі в першому сезоні стали переконливим доказом того, що в хлопця непогані перспективи. Далі був «Локомотив», де Сергій із багатообіцяючого підлітка виріс у кращого воротаря Росії.

180 матчів в основі найбільш прогресуючої команди країни. Із «п’ятого колеса» московського футболу «Локо» перетворився у грізну силу. У національному чемпіонаті підопічні Юрія Сьоміна двічі ставали сильнішими, і це за серйозної конкуренції з боку непростих суперників.

Овчинніков не лише основний кіпер «залізничників», а й ідейний лідер – вожак зграї! За цей же час за ним закріпилось прізвисько Бос, хоча, як сам не раз зізнався, таке звернення йому не до душі. Утім, серед уболівальників і журналістів відгуку це не знайшло і прізвисько «Бос» твердо асоціюється із могутнім стражем воріт.

До двох чемпіонських титулів Сергій устигнув здійснити не найвдаліший вояж. Спочатку за два сезони він усього лише двадцять разів вийшов у складі «Бенфіки», а потім відіграв за скромну «Алверку». Відіграв настільки впевнено, що отримав запрошення від іншого місцевого гранда «Порту». Сезон 2000/2001 Овчинніков провів на "Драгау", причому в якості головного голкіпера.

Але з низки причин Сергій прийняв рішення повернутись на батьківщину, в «Локомотив». Із його другим виходом команда Сьоміна стала в буквальному смислі домінувати в російському чемпіонаті і двічі завоювала титул. У 2002 році залізничники вперше в своїй історії виграли звання чемпіонів Росії, а Бос став одним із кращим голкіпером країни за версією багаточислених видань країни.

Свій тріумф «Локо» повторив у 2004 році, а Овчинніков знову був у числі кращих гравців країни. Але згодом Юрій Сьомін вирушає піднімати багатомільйонне московське «Динамо» з руїн, а Бос слідує за ним. Слідує, аби не найкращим чином завершити свою ігрову кар’єру. Мало того, що «біло-сині» в прямому смислі провалились незважаючи на величезні фінансові інвестиції. Але і один із кращих кіперів в історії російського футболу умудрився нашкодити своїй репутації – після конфлікту з боковим арбітром вступив у суперечку з відомим у Росії рефері Єгоровим і, отримавши червону картку, ледве не накинувся на тренера команди-суперника. Як підсумок – клуб виставив Сергія на трансфер, а КДК «впаяло» п’ять матчів дискваліфікації. Більше на поле Овчинніков не виходив.

За свою кар’єру на професіональному рівні (у тому числі і матчі за перші команди) провів понад 220 ігор, за збірну Росії – 35. Тричі кращий воротар країни, учасник двох чемпіонатів Росії за кількістю «сухих» матчів. Знатний був гравець.

Тренерський досвід – один сезон роботи з воротарями «Локомотиву». 

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер