»Динамо» – «Таврія» – 3:2. МИ – ЧЕМПІОНИ!

»Динамо» – «Таврія» – 3:2. МИ – ЧЕМПІОНИ!

Перемога в поєдинку із сімферопольською «Таврією» з рахунком 3:2 принесла «Динамо» золоті медалі в чемпіонаті України 2008/09! Поєдинок склався непросто для майбутніх чемпіонів. Двічі кримчани виходили вперед, але стільки ж разів кияни знаходили сили відігратися, а в компенсований арбітром час і вийти вперед. У результаті перемога, яка поповнила необхідними пунктами турнірну скарбничку клубу та забезпечила дострокове, за три тури до закінчення першості, чемпіонство!

Підготовка до недільного матчу між «Динамо» і «Таврією» проходила під гаслом «Станемо чемпіонами разом!». Такі банери висіли над касами стадіону «Динамо», так анонсувався поєдинок у пресі. Ажіотаж навколо матчу почав відчуватися в центрі столиці за кілька годин до його початку. В результаті до десяти тисяч глядачів на трибуні стадіону додалося близько п’яти тисяч фанів, які віддали перевагу «живому» перегляду зустрічі телетрансляції на великому екрані у фан-зоні біля арки Дружби народів.

Команда Юрія Сьоміна, провівши серію важких поєдинків, проти «Таврії» вийшла напівосновним складом. Місце у воротах зайняв Шовковський, зліва в захисті зіграв Несмачний, справа Мандзюк, за центр відповідала пара Юссуф-Асатіані. Квартет півзахисників склали Гіоане, Корреа, Єременко та Кравченко. Перші двоє розташувалися, відповідно, на лівому і правому флангах, Роман виконував функції «опорника», а Кравченко розташувався під парою номінальних форвардів Бангура-Зозуля.

У такий святковий день не хочеться говорити про погане, але в першому таймі гра «Динамо» ані на йоту не відповідала чемпіонській, яку ми бачили впродовж усього сезону. Величезна кількість браку, обрізок, відсутність підстраховки... Сімферопольці цим не забули скористатися і вже на перших хвилинах зустрічі відкрили рахунок. Це екс-динамівець Лакі Ідахор, зігравши на випередження, проштовхнув у ворота м’яча, якого спершу відбив Шовковський. До перерви господарі багато атакували, але створити щось змістовне біля воріт Старцева так і не спромоглися. Не здивувало рішення Сьоміна, який скомандував ще в середині тайму розминатися Алієву, Мілевському та Нінковичу, які залишилися в запасі.

Юрій Павлович, який, до речі, 11-го травня відзначає День народження, як у воду дивився. З’явився контроль м’яча, осмислені комбінації, немов білка в колесі крутився у воротах Старцев. На 55-й хвилині Гіоане ударом «через себе» з лінії воротарського майданчика замкнув скидку головою Юссуфа і зрівняв рахунок. Відзначимо, що Тіберіу в останніх п’яти зустрічах команди забив свій третій м’яч. Здавалося, саме час розвинути ігрову перевагу і зняти напругу, яка висіла над стадіоном. Але з цим не погодився чудово організований колектив Сергія Пучкова. Буквально в наступній же атаці м’яч з подачі Любеновича зі штрафного головою до воріт переправив Монахов – 1:2. Ось тут динамівці схаменулися не на жарт. Під галас уболівальників, гравці немов перетворилися, пригадавши свої найкращі якості. На 75-й хвилині Гіоане проштовхнув м’яча на Несмачного, який із двох метрів не залишив шансів кіперу. До речі, Андрію не звикати забивати вирішальні м’ячі в «чемпіонських» матчах. Пригадайте, як у червні 2001 року Андрій в останній зустрічі чемпіонату забив м’яч «Дніпру». Тоді заспів захисника підтримав форвард Мелащенко, вивівши «Динамо» вперед і принісши чергове чемпіонство.

Нічийний рахунок влаштовував «Динамо», але свято без перемоги, погодьтеся, виглядало би неповноцінним. Із цим був солідарний максималіст Алієв, який підійшов до м’яча пробити штрафний уже в доданий арбітром час. Олександр гарненько приклався, з 25-ти метрів відправивши м’яча по фантастичній траєкторії до «дев’ятки» воріт Старцева. Досі надійний кіпер лише поглядом проводив м’яча, а Алієв опинився в міцних обіймах партнерів. Гідна крапка в чемпіонському матчі!

Після фінального свистка арбітра гравці, тренери, вболівальники на трибунах почали дружньо вітати один одного. Під святковий фейєрверк динамівці дякували своїм фанам за підтримку впродовж усього сезону, отримуючи натомість компліменти за хорошу гру і чудовий результат. Ще б пак, із 27-ми матчів чемпіонату «Динамо» перемогло в 23-х, лише в одному зіграло внічию і в трьох поступилося. Вражаюче виглядає кількість забитих м’ячів – 67! Лише 18 виймали зі своїх воріт кіпери команди. Повні підсумки чемпіонату будуть підбиті після закінчення сезону. А поки наведемо список гравців, які принесли клубу звання чемпіона України 2008/09.

Алієв
Асатіані
Бангура
Бетао
Богуш
Вукоєвич
Гільєрме
Гіоане
Гусєв
Діакате
Допілка
Єременко
Зозуля
Корреа
Кравець
Кравченко
Мандзюк
Мілевський
Михалик
Морозюк
Несмачний
Нінкович
Романчук
Саблич
Чернат
Шацьких
Шовковський
Ель Каддурі
Юссуф
Ярмоленко

Президент клубу Ігор Суркіс

Головний тренер Юрій Сьомін

Дивіться фотогалерею матчу

Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер