Єгор КОРОТКЕВИЧ: «Dynamo Family Fest і біло-синій Київ»

Єгор КОРОТКЕВИЧ: «Dynamo Family Fest і біло-синій Київ»

З 12 години дня до 10 вечора на десятках локацій проводилися різні заходи, головна мета яких – об'єднання киян і гостей міста навколо улюбленого клубу, його популяризація серед молоді, залучення до динамівських традицій. Близько п'яти тисяч людей, у тому числі й багато дітей, відвідали динамівський фестиваль. Докладніше про перший такий масштабний захід, від ідеї проведення до реалізації, розповів його організатор, випускник ДЮФШ «Динамо» Єгор Короткевич.

- Насамперед зараз можу сказати – я щаслива людина! Щасливий, бо зміг здійснити мрію свою і сотень своїх друзів – випускників динамівської школи, футболістів, простих уболівальників. Тисячі людей цього спекотного червневого дня разом із дітьми прийшли на вулицю Салютну, до динамівської школи, багато хто з них раніше навіть не знали, наскільки знакове це місце для Києва. Ми хотіли, щоб ця частина міста була повністю біло-синя, щоб вона була пронизана динамівським духом і традиціями, щоб тут були люди, які творили раніше і продовжують це робити зараз історію «Динамо». Усе задумане вдалося реалізувати, а найбільше порадувало бажання людей бути частиною «Динамо», багато хто пропонував нам допомогу і хотіли долучитися до руху. Величезне спасибі хочу сказати футбольному клубу «Динамо» та особисто Григорію та Ігорю Суркісам, працівникам клубу та дитячої школи. Значний внесок в організацію фестивалю зробила Шевченківська районна адміністрація та її голова Олег Гаряга, добре всім відомий Святослав Сирота. Він зумів «запалити» людей, вселити віру, що в нас усе вийде. Футбольний клуб «Динамо», надавши для фестивалю всю територію дитячої школи, активно допомагав вирішувати поточні питання.

- Ідея фестивалю народилася не на порожньому місці, протягом останніх п'яти років вихованці динамівської школи організували чимало цікавих заходів...

- Нас усіх об'єднав знаменитий тренер Олександр Шпаков. Ми – його вихованці – вирішили проводити щорічний турнір «Премія О.Шпакова». На футбольному полі визначали найсильнішого, потім у дружній атмосфері підбивали підсумки і дякували Сан Саничу за прекрасні молоді роки. У листопаді 2017 року формат було розширено, провели турнір серед чотирьох команд, які були названі на честь найвідоміших тренерів ДЮФШ. Можу сказати, що таке єднання вихованців школи – річ унікальна навіть у світовому масштабі. У всіх нас у грудях б'ються динамівські серця, усі ми хочемо бути корисними клубу, незалежно від професії та роду діяльності. Так сталося і з організацією фестивалю: один допоміг розмістити в місті біг-борди, інший надрукувати поліграфію, третій знайти спонсора, четвертий обдзвонив випускників та запросив на фестиваль... У нас кожні два тижні проводилися оргкомітети, своєрідний мозковий штурм – як ми своїми силами можемо зробити для людей і для «Динамо» свято? Тут, разом зі згаданим вище Славою Сиротою, хочу відзначити ентузіазм і організаторські здібності Ігоря Жабченка, Павла Кікотя, Ігоря Костюка, Ігоря Савенкова, Володимира Хмельницького, Олександра Онопка, Віталія Тарасенка, Артема Франкова, Анатолія Янголя та багатьох інших. Динамівська школа виховала прекрасних гравців. Ми ж, вибравши «нефутбольний» шлях, усе життя будемо вдячні клубу за надані уроки і за можливість якийсь час бути його частиною. Повірте, це дорогого вартує.

- При організації фестивалю покладалися на досвід інших клубів?

- Практично ні, особисто мені не відомі випадки, коли випускники клубної школи створювали свою громадську організацію і організовували якісь заходи. Можливо, в цьому випускники «Динамо» і є першопрохідцями. Ми запозичили досвід футбольних фестивалів, аналізували різні ідеї і вибирали ті, які напевно спрацюють. Багато клубів проводять фестивалі для фанатів, або спонсори проводять різні акції. Але про ініціативу випускників школи нічого не чув. Візьмемо динамівську школу, багато вікових груп продовжують підтримувати стосунки. У вузькому колі зустрічаються випускники, наприклад, 63-го або 65-го року народження. Ми ж хотіли об'єднати всіх, без розподілу, хто і скільки сезонів провів у школі. Та ж «Премія Шпакова» об'єднує хлопців 1968, 1976, 1985 і кількох інших років народження. На першій зустрічі всі гуртувалися по віковим групам, а на третій-четвертій уже був єдиний колектив, усі один із одним перезнайомилися і стали більшою сім'єю. Чому б не піти далі, не зробити захід для всіх випускників? Так у листопаді минулого року був проведений турнір серед усіх випускників. Потім вирішили піти ще далі, фестиваль відкрив двері для всіх шанувальників футболу та вболівальників «Динамо».

- Які з фестивальних заходів викликали найбільший інтерес?

- Один або два виділити складно, тут усе залежить від віку та інтересів наших гостей. У рамках турніру Red Bull Neymar Jr's Five цілий день боролися 40 команд, паралельно визначилися переможці Кубка голови Шевченківської районної державної адміністрації серед учнів 1-3 класів. Своїми виступами глядачів порадували колективи сучасного танцю «Дзига», естетичної гімнастики і чирлідингу ДЮСШ-10, виконавши танець «Динамо», і футбольні фрістайлери. Також було презентовано книгу Віталія Тарасенка «Динамо» мого покоління». Усі охочі змогли поспілкуватися, узяти автографи і сфотографуватися з мегазірками минулого і сьогодення – Олександром Шовковським, Олександром Рибкою, Сергієм Мізіним, Анатолієм Безсмертним, Володимиром Мунтяном, Володимиром Онищенком, Андрієм Дериземлею і багатьма іншими почесними гостями, які своєю присутністю зробили приємний сюрприз відвідувачам Dynamo Family Fest. Уболівальники і футболісти разом встановили національний рекорд, який реєстрував не менш знаменитий Валентин Щербачов – матч 55 на 55. Після цього розпочався турнір вихованців ДЮФШ «Динамо». Збірна команда Олександра Шпакова протистояла збірній Анатолія Крощенка. У підсумку, перші виявилася сильнішими – 5:3. Завершенням футбольної частини фестивалю стала його родзинка – товариський матч збірної ДЮФШ «Динамо» Київ проти збірної акторів, яку очолював вихованець «Динамо» Валерій Сковронський. За неї зіграли Міністр культури Євген Нищук, біатлоніст Андрій Дериземля, актори і телеведучі Олексій Рева, Олексій Яровенко, Олег Загородній, Костянтин Косинський, Валентин Касьян, Ельдар Кабіров, Андрій Джеджула, футболісти Євген Морозенко та Святослав Сирота. Перемогу з рахунком 3:1 у цьому матчі святкували футбольні професіонали на чолі з Ігорем Костюком, який два тайми спільно з Сергієм Коломийцем та своїми друзями терзали оборону акторів. Завершенням фестивалю став концерт на відкритому майданчику. Глядачів порадували групи Спека, GALICKIY, Dropout, SindyCat і Юлія Сіончук. Паралельно працювала фестивальна кухня, проводилися різноманітні конкурси та майстер-класи. Наскільки це можливо, хотіли зробити цікавий захід для всіх вікових груп. З мікрофоном протягом усього дня глядачів розважали та інформували Андрій Джеджула, Віталій Тарасенко, Олександр Липенко та Артем Франков. Хочу особливо відзначити, що всі запрошені гості прийшли за власним бажанням, з нашого боку не було ніякої матеріальної мотивації. Цим ми і відрізняємося від інших клубів, щирою любов'ю до «Динамо». Подивіться, в одному місці нам вдалося зібрати і об'єднати випускників школи з 1942 по 1992 рік народження, різниця у віці півстоліття! І їм було про що поговорити, що згадати. Провели фестиваль, практично нічого натомість не просячи у «Динамо», не відволікаючи його керівників і співробітників від основної діяльності. Розуміємо, що у клубу зараз маса питань, адже період непростий. «Динамо» кожному з нас багато чого в житті дало, тепер час віддавати борги, приносити користь рідному клубу.

- Залишається головне питання – Dynamo Family Fest стане традиційним?

- Обов'язково! Скажу більше, наша ініціативна група, заручившись підтримкою ФК «Динамо», звернулася до депутата Київради Алли Шлапак, яка також допомогла у проведенні фестивалю, з ініціативою запровадження на міському рівні «Дня Динамо». Спочатку думали в середині червня, але потім перенесли на другу суботу вересня. Коли завершиться сезон відпусток, усі гравці будуть у Києві. Київрада повинна найближчим часом проголосувати і зробити дату офіційною. Ми ж зі свого боку, за підтримки ФК «Динамо», міської влади, усіх небайдужих до клубу організацій та шанувальників футболу, готові організувати масштабне свято. Можливо, провести його на Контрактовій площі, або на Хрещатику. Як УЄФА створила під фінал Ліги чемпіонів фан-зону, зібравши тисячі вболівальників. Але це в основному були гості фіналу, туристи. Ми ж, як кияни, хочемо зібрати жителів нашого міста, зробити на честь дня улюбленого клубу футбольне свято. А ввечері цього ж дня, якщо співпаде за календарем, широкою колоною піти на футбол і підтримати клуб у матчі чемпіонату України! Якщо раніше це здавалося нереальним, то зараз не сумніваюся, що у нас усе вийде. Забарвимо Київ у біло-сині кольори і покажемо всім любов киян до рідного клубу.

Copyright © FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер