Еммануель Еменіке: «Потрібно боротися з расизмом усім разом, спільно»

Еммануель Еменіке: «Потрібно боротися з расизмом усім разом, спільно»

А от на батьківщині Розанова, який працює зараз на українському каналі «Футбол», реально існує проблема расизму.

У травні 2009 року Контрольно-дисциплінарний комітет (КДК) Російського футбольного союзу (РФС) оштрафував московське «Динамо» на 100 тисяч рублів (трохи більше 3-х тисяч доларів) за образливі вигуки збоку
вболівальників упродовж півфінального матчу Кубка Росії з ЦСКА. Расистські вигуки фанатів «Динамо» стосувалися форварда ЦСКА Уво Маазу. У матчі з «Динамо» Маазу вийшов в основному складі армійців, а на 73-й хвилині його було замінено. Після гри бразильський тренер ЦСКА Зіко заявив, що йому довелося замінити гравця, оскільки той не міг сконцентруватися на грі через расистські образи на його адресу.

У березні 2011 року в Санкт-Петербурзі на стадіоні "Петровський" після матчу «Зеніт» - «Анжі» капітану гостей Роберто Карлосу з трибуни... протягнули банана.

Рік потому, в березні 2012 року, у грі 36-го туру російської Прем'єр-ліги «Спартак» - «Динамо» Москва (3:1) вибухнув справжній скандал, що сколихнув усю футбольну громадськість. Динамівські фанати організовано ухали, імітуючи звуки, які видає мавпа, щоразу коли Еменіке отримував м'яча, та кидали у футболіста сніжками. У відповідь нігерієць показав непристойний жест, за що згодом комітет із етики РФС розцінив це як расизм та затвердив санкції щодо нападника футбольного клубу «Спартак» Еммануеля Еменіке у вигляді штрафу в розмірі 500,000 рублів. Дії динамівських уболівальників правової оцінки не отримали, але було прийнято більш загальне рішення - рекомендувати КДК РФС розглянути та розслідувати факти прояву расової нетерпимості збоку вболівальників стосовно до футболістів.

Загалом же було констатовано, що прояв расової нетерпимості на футбольних матчах набув системного характеру, й матеріали перевірки, яку було проведено Комісією з расової нетерпимості при Комітеті з етики РФС, будуть спрямовані до правоохоронних органів.

Сам Еменіке був украй здивований прийнятим рішенням:

- Зізнатися, був шокований цим рішенням. Це не прикрашає російських футбольних власників. Мене ображали. Всю гру. Після матчу я публічно вибачився за те, що не стримався та зреагував на провокацію. А потім отримав штраф у 500 000 рублів. А як були покарані ті, хто створював безлад? Хіба це справедливо?!... Коли я лише збирався приїхати до Росії, мені казали, що тут трапляються расистські витівки. Але після кількох місяців перебування в Москві подумав, що мені повідомили неправильну інформацію: на всіх стадіонах та в місті люди ставилися до мене по-доброму. Проте в тому матчі в Хімках уперше зіткнувся з настільки неприкритим проявом расизму. Динамівські вболівальники постійно ухали на мою адресу. Звична річ, я був дуже і дуже засмучений. У результаті не впорався з емоціями та відповів їм, про що щиро жалкував після матчу.

Не залишив без уваги подібний інцидент в інтерв'ю sports.ru і колега по коментаторському цеху Юрія Розанова Василь Уткін у властивій лише йому манері.

- Тут є одна велика неправда. Показав палець, так. Середній. Чорний. Великий. Очі при цьому були... Не чорні, але великі. З виразом. Ось коли ухають
це чує весь стадіон. І та його частина, якій необхідно жити надалі, соромиться цього. А іншій, якою необхідно знехтувати, по барабану, що та як буде накладено на клуб у вигляді покарання. Але тут хоч зрозуміло, за що покарання. Фактично, питання-то одне чи буде в нас футбол. Загалом, він постає перед тією ж стіною, що й проблема чи станемо громадянами, чи станемо думати... А чим не вирішення питання: неграм, що приїжджають працювати до Росії, ампутувати за контрактом середній палець. А що? Проблему буде вирішено! На фіга Еменіке середній палець?.. Відрізати та припекти. І грай!

Коментарі, як говориться, зайві.

А ми в свою чергу вустами Еменіке, партнера в атакуючій лінії збірної Нігерії (на фото) київського динамівця Брауна Ідейє, спробуємо знайти рецепт «лікування» хвороби під назвою расизм.

- Вирішити її можна, хоча зробити це складно. Найголовніше: потрібно боротися з расизмом всім разом, спільно. Всіляко привертати увагу громадськості до цієї проблеми, не замовчувати її, правильно виховувати дітей...

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер