«Евертон» - «Динамо» (Київ). Прев’ю

«Евертон» - «Динамо» (Київ). Прев’ю

Представляэмо нашого суперника.

Постановник гри

5 червня 2013 року «Евертон» після підписання контракту на чотири роки оголосив про призначення на посаду головного тренера клубу Робетро Мартінеса. Він був призваний замінити Девіда Мойєса, який успішно пропрацював у клубі цілих 11 років (з 2002), після чого відгукнувся на пропозицію «Манчестер Юнайтед», де отримав рекомендацію від сера Алекса Фергюссона, який завершив тренерську кар’єру.

Мартінес став першим тренером не з Великобританії та Ірландії в історії клубу. Він народився у Каталонії, а саме у місті Балагер, де розпочинав футбольну кар’єру в місцевій однойменній команді, а також у дублі «Сарагоси». Більшу частину кар’єри опорний півзахисник Мартінес провів на Туманному Альбіоні, де відіграв більше ста матчів у складах «Віган Атлетік» та «Суонсі Сіті».

В Британії розпочав Мартінес і тренерську кар’єру. З 2007 по 2009 роки він тренував валлійський «Суонсі», а з 2009 по 2013 роки – «Віган», команди, за які він провів найбільше матчів у якості гравця. Він добре зарекомендував себе ще у «Суонсі», який вивів до Чемпіоншіпу, другого за рангом дивізіону в Англії. Був близький і до виходу з «лебедями» у Прем’єр-лігу, але ще раніше прийняв пропозицію очолити клуб, який вже виступав у Прем’єр-лігі, «Віган».

Перші два сезони під керівництвом  Мартінеса «Віган» завершив на 16-му місці, наступний – на 15-му. Гучні перемоги над топ-клубами Прем’єр-ліги чергувалися із не менш гучними розгромними поразками. Останній сезон роботи Мартінеса у «Вігані» був ще більш неоднозначним. Клуб уперше в своїй історії завоював Кубок Англії, здолавши у фіналі «Манчестер Сіті» (1:0), проте за три дні потому, програвши «Арсеналу» (1:4), «Віган» вилетів із Прем’єр-ліги.

За перехід Мартінеса «Евертон» заплатив півтора мільйона фунтів стерлінгів. Разом з Мартінесом на «Гудісон Парк» перебрався і його тренерський штаб з «Вігана»: асистент головного тренера Грем Джонс, тренер воротарів Іньякі Бергара, тренер з фізпідготовки Річард Еванс і головний скаут Кевін Рівз.

Іспанець одразу оновив клубний рекорд, ставши першим тренером в історії клубу, який не зазнав жодної поразки у своїх перших шести матчах у «Евертоні». За підсумками дебютного сезону Мартінеса в «Евертоні» клуб зайняв п'яту сходинку у Прем'єр-лізі і вперше за чотири роки завоював місце в єврокубках. Крім того, «Евертон» оновив власні рекорди за кількістю набраних очок (72) і здобутих перемог (21) в епоху Прем’єр-ліги.

13 червня 2014 року стало відомо, що Мартінес продовжив свій контракт з «Евертоном», який тепер буде діяти до 2019 року.

Нинішнє положення справ

Сучасний «Евертон» - вже давно не та команда, яка є одним із претендентів на чемпіонство в Англії. За часів Прем’єр-ліги «Евертон» лише одного разу увійшов до зони Ліги чемпіонів, посівши четверте місце – у сезоні 2004/2005 (у цьому ж сезоні сусід та заклятий ворог «Евертона», «Ліверпуль», виграв Лігу чемпіонів), проте не пройшов кваліфікацію до ЛЧ, поступившись «Вільярреалу».

Свій останній трофей «Евертон» здобув у 1995 році, здолавши у матчі за Суперкубок Англії «Блекберн Роверс», перед тим перемігши у фіналі Кубка Англії «Манчестер Юнайтед». 

Тим не менше, «Евертон» останні дві декади незмінно був дуже міцним середняком, якому цілком по силах дати бій будь-якому гранду. «Іриски» неодноразово завершували сезони у єврокубковій зоні або одразу за нею. Останні вісім сезонів «Евертон» незмінно посідає підсумкове місце між п’ятим та восьмим.

На цьому фоні нинішній сезон у Прем’єр-лізі виглядає провальним для команди Мартінеса. Перед зустріччю з київським «Динамо» «іриски» посідають 14-ту сходинку в турнірній таблиці АПЛ, маючи в своєму активі лише шість перемог при 10-ти нічиїх та 12-ти поразках за підсумками 28-ми турів. Команда з Ліверпуля забила 33 голи, пропустивши 41. Вже п’ять матчів у Прем’єр-лізі «Евертон» не виграє, у чотирьох з яких команда не забила жодного м’яча. Перед тим у грудні та січні команда Мартінеса мала серію із шести матчів без перемог.

Багато експертів в Англії пов’язують провальний виступ у чемпіонаті з тим, що вперше за кілька сезонів «Евертон» грає у єврокубку, де дістався весняної частини змагань. У Лізі Європи для «Евертона» все поки складається найкращим чином. Досить сильну групу з «Вольфсбургом», «Ліллем» та «Краснодаром» «іриски» пройшли дуже впевнено, зазнавши єдиної поразки лише в останньому турі, коли вони вже забезпечили собі не лише вихід до плей-офф, а і перше місце в групі. Два матчі групи завершилися розгромними перемогами підопічних Мартінеса – у домашніх іграх із «Вольфсбургом» (4:1) та «Ліллем» (3:0).

Перший раунд плей-офф для «Евертона» взагалі виявився легкою прогулянкою: двічі був битий швейцарський «Янг Бойз» - 4:1 у першій грі на виїзді та 3:1 на «Гудісон Парк».

Тепер у стані «Евертона» говорять про те, що команда може зосередитися на Лізі Європи. Успішний виступ у цьому турнірі може послужити для «синіх» непоганим виправданням перед уболівальниками за невдалий виступ у Прем’єр-лізі, адже команда вже припинила виступи у обох національних кубкових турнірах – Кубку Англії та Кубку ліги, а у можливість вильоту з АПЛ поки вірять неохоче, хоч від зони пониження в класі «синіх» відділяє усього шість очок.

Персоналії

Найбільшою зіркою «Евертона» за останні два десятиріччя є Вейн Руні, який, втім, залишив «Гудісон Парк» у дуже молодому віці, перебравшись на «Олд Трафорд». Але і у сучасному складі «Евертона» є гравці, інтерес до яких проявляли або продовжують проявляти англійські топ-клуби.

Одним із них є 21-річний темношкірий бельгійський форвард Ромелу Лукаку, який вже встиг пограти у топ-клубі, проте врешті виявився непотрібним наставнику «Челсі» Жозе Моуріньо і перебрався до Ліверпуля. У минулому сезоні, своєму першому на «Гудісон Парк», Лукаку забив 15 голів у 31-му матчі АПЛ, а у нинішньому на його рахунку сім голів у чемпіонаті, два у Кубку Англії і шість у Лізі Європи. П’ять голів із шести бельгієць забив зовсім нещодавно, у двоматчевому протистоянні з «Янг Бойз».

Також має досвід виступів за топ-клуб АПЛ наддосвідчений основний голкіпер «Евертона», а також збірної США Тім Ховард, який на минулому тижні відзначив своє 36-річчя. Свого часу він був основним голкіпером у «Манчестер Юнайтед», із якого перейшов до «Евертона» у 2006-му році, і з того часу пропустив лічену кількість матчів «ірисок», будучі незмінним стражем воріт. У цьому сезоні він чи не вперше пропустив цілих півтора місяця, отримавши травму у «boxing day». У поточному сезоні ЛЄ Ховард здійснив уже 36 сейвів.

Серед захисників виділяються захисники національної збірної Англії Лейтон Бейнс та Філ Джагелка. 30-річний лівий захисник Бейнс народився у Ліверпулі і є вихованцем футбольних шкіл «Ліверпуля» та «Евертона». За професійну кар’єру він встиг пограти лише у двох клубах – «Вігані» (до 2007) та «Евертоні». Його неодноразово називали серед головних трансферних цілей англійських топ-клубів, зокрема «Манчестер Юнайтед». Проте один із ключових гравців «ірисок» і досі грає на «Гудісоні». Бейнс є важливим гравцем як при захисті власних воріт, так і при атаках, приміром у цьому сезоні ЛЄ на його рахунку три гольові передачі. Щоправда, його участь у матчі з «Динамо» під великим питанням, адже він ледве встиг відновитися після травми. Його змінником є Люк Гарбатт.

Також у 2007 році перебрався до «Евертона» 32-річний центральний захисник Філ Джагелка (Ягелка). Він є капітаном команди та ключовим гравцем захисної лінії, маючи досвід міжнародних ігор – на його рахунку вже більше тридцяти ігор за збірну Англії.

У середній лінії команди Мартінеса вистачає досвідчених гравців. Це і класичний центральний півзахисник Гарет Баррі, який зіграв більше 50-ти ігор за національну збірну Англії, і Леон Осман, і Стівен Пієнаар. Також важливими гравцями є Джеймс Маккарті та Ейден Макгіді, якого в останніх матчах через травму підміняє Даррон Гібсон. Дуже перспективним вважається 21-річний Росс Барклі, який вже є повноцінним гравцем основного складу.

Мартінес переважно використовує тактичну схему 4-3-3 з одним ярко вираженим форвардом (Лукаку) та двома фланговими нападниками. Найчастіше ця роль у нинішньому сезоні відводиться досвідченим шотландцеві Стівену Нейсміту (1 гол в ЛЄ та 6 в АПЛ) та бельгійцеві Кевіну Міральясу (3 голи в ЛЄ та 5 голів в АПЛ). Міг би зіграти на фланзі і новачок команди Аарон Леннон, який провів більше десяти сезонів у «Тоттенхемі», а взимку перейшов до «Евертона», але він не міг бути заявлений на ЛЄ і у грі з «Динамо» «ірискам» не допоможе.

Розпочинав сезон «Евертон» із зірковим Самюелем Ето’О в складі, проте взимку камерунський нападник перебрався до «Сампдорії».

На даний момент у «Евертона» цілий ряд гравців знаходиться у лазареті. Окрім згадуваного вище Бейнса це захисники Ов’єдо та Хібберт, а також півзахисники Атсу, Макгіді та Пієнаар. Дискваліфікованих у складі «ірисок» наразі немає.

Ігор Бондаренко

* колаж www.wallentine.com.ua

Copyright © 2015 FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер