«Евертон»: про «гігантів», вежу принца Руперта, Маккартні та Сталлоне

«Евертон»: про «гігантів», вежу принца Руперта, Маккартні та Сталлоне

Історія

«Евертон» є власником рекорду серед усіх англійських команд за кількістю сезонів у вищому англійському дивізіоні (111) та за кількістю зіграних у ньому матчів. «Іриски» не залишали вищий дивізіон із 1954 року.

Клуб було засновано в 1878 році священиками церкви Святого Домінго, на честь якого отримав свою першу назву, але вже за рік клуб перейменували на «Евертон», на честь району Ліверпуля, в якому знаходилася церква.

У 1888 році ліверпульський клуб став одним із клубів-співзасновників Футбольної ліги Англії. У сезоні 1890/1891 «Евертон» уперше став чемпіоном Англії, перемігши у третьому в історії розіграші, а в 1906 році вперше став володарем національного Кубка.

Загалом за свою історію «Евертон» дев’ять разів ставав чемпіоном Англії (востаннє у 1987 році), п’ять разів вигравав Кубок Англії (востаннє у 1995 році), двічі – Кубок англійської ліги (востаннє у 1984 році) та дев’ять разів – Суперкубок Англії (востаннє у 1995 році). За кількістю чемпіонських титулів в Англії «Евертон» поступається лише трьом клубам – «Манчестер Юнайтед», «Ліверпулю» та «Арсеналу», випереджаючи такі команди, як «Челсі» та «Манчестер Сіті».

У 1985 році «Евертон» здобув свій поки що єдиний європейський трофей – Кубок володарів Кубків, перемігши у фіналі віденський «Рапід» (3:1). Суперкубок Європи, в якому «Евертон» зустрівся би з «Ювентусом», на жаль для фанатів «ірисок», у 1985 році не проводився.

Найбільше голів за «Евертон» за всі часи забив легендарний форвард Вільям «Діксі» Дін, який донині залишається власником рекорду за кількістю голів у чемпіонаті Англії за сезон (60 м’ячів у сезоні 1927/1928). Найбільше матчів за «ірисок» зіграв валлійський голкіпер Невілл Саутхолл, який захищав ворота «синіх» із 1981 до 1998 року. В «Евертоні» існує офіційний список легендарних гравців, які зробили найбільший внесок у розвиток клубу. Цих гравців, яких зараз нараховується 25, називають «гігантами» клубу.

Символіка

Одним із символів клубу є вежа принца Руперта, що розташована в районі Евертон. У 1938 році, коли була розроблена сучасна клубна емблема «Евертона», вона стала вважатися одним із символів клубу. У 1997 році «Евертон» виділив 15,000 фунтів стерлінгів на реконструкцію вежі, а в 2014 році на ній було встановлено ілюмінацію, що освітлює її традиційним для «Евертона» синім кольором.

Також на клубній емблемі є два лаврових вінки та латинський крилатий вислів «Nil Satis Nisi Optimum» («Немає межі для досконалості»), який є девізом «Евертона».

«Евертон» має кілька прізвиськ. Одне доволі традиційне та банальне – «сині» (The Blues). Проте існує ще одне, більш поширене – «іриски» (The Toffees). Точна причина його походження невідома. За однією з версій, біля стадіону «Гудісон Парк» раніше був кондитерський магазин, в якому продавалися м’ятні іриски, а в дні матчів дівчата з магазину роздавали їх безкоштовно. Інша версія пов’язує походження прізвиська з тим, що місцем проведення зібрань клубу був «Everton Toffee House».

«Евертон» також називають «народним клубом». Цим прізвиськом клуб зобов'язаний колишньому головному тренеру команди Девиду Мойєсу, який назвав клуб так на своїй першій прес-конференції після призначення головним тренером.

Основним клубним кольором із 1901 року є «королівський синій». Саме цей колір є основним у домашній формі «ірисок».

Уболівальники

«Евертон» має велику кількість уболівальників. За середньою відвідуваністю клуб посідає дев’яте місце в Англії. Більшість уболівальників клубу сконцентровані на північному заході Англії, переважно в Мерсісайді та Чеширі. Окрім того, «Евертон» має велику кількість шанувальників у Північному Уельсі та Ірландії. Також існує велика кількість фан-клубів «ірисок» по всьому світу.

Головний суперник «Евертона» – «Ліверпуль». Матчі за участю цих команд мають назву «Мерсісайдське дербі». Клубам приписують релігійні протиріччя. «Евертон» називають католицьким клубом, а «Ліверпуль» – протестантським. Окрім «Ліверпуля», вболівальники «Евертона» вважають своїми найбільш принциповими суперниками «Манчестер Юнайтед» та «Транмер Роверс».

«Евертон» має прихильників і серед відомих людей.

Найбільш знаменитими шанувальниками «ірисок» є Cер Пол Маккартні (на фото), Піт Бест та Сильвестр Сталлоне (на верхньому фото).

Ігор Бондаренко

Copyright © 2015 FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер