Євген МАКАРЕНКО: «На відновлення витрачаю близько шести годин на день»

Євген МАКАРЕНКО: «На відновлення витрачаю близько шести годин на день»

Він триває майже два тижні та проходить у клініці CERS у французькому місті Сан-Рафаель. Там створені блискучі умови, й свого часу в цьому медичному закладі відновлювався ще один футболіст нашої команди – Дьємерсі Мбокані.

Станом здоров'я Макаренка цікавляться вболівальники нашої команди по всій країні, вони ставлять питання про перебіг його реабілітації в соціальних мережах, хочуть знати, коли динамівець зможе повернутися на поле, та бажають йому швидкого одужання. Кореспондент офіційного клубного сайту зв'язалася з Євгеном, і в ексклюзивному інтерв'ю футболіст розповів про свої справи та самопочуття:

- Дякую, почуваюся вже краще. Після того, як я зняв «чобіток», проходивши у ньому шість тижнів після операції, потроху почав пересуватися без нього. Поступово почав розробляти ногу, як і було написано у плані реабілітації фінських лікарів. Ще десь тиждень не міг обходитися без милиць, але потім і в них необхідність відпала. Паралельно з цим почав робити процедури, фізіотерапію, різні масажі та розробляв ногу. Для цього на базі у нас є спеціальне приміщення – там зазвичай футболісти готуються до тренувань, допомагають їм у цьому фахівці – розтирають, розминають, розтягують. А також там готуються до виконання своїх програм гравці, які відновлюються після травм. Я працював із Павлом Миколайовичем Швидким, він розробляв мені ногу, втирав гелі, робив масаж, загалом, готував її до роботи. А потім ішов до тренажерної зали, де з хлопцями, у яких травми, займається Володимир Ярмощук.

- Які вправи робили? Які навантаження вам були дозволені?

- Там у мене була невелика робота: оскільки я трохи накульгував, виконував спеціальні вправи для того, щоб поставити правильну ходьбу, а також використовував електростимулятор, який допомагає підтримувати в тонусі м'язи ноги за допомогою електричного струму.

- Ваша поїздка на відновлення до Франції була плановою? Чи рішення було прийнято вже в процесі відновлення?

- Це було більше моєю ініціативою. Просто у команди зараз відпустка, й на базі майже ніхто не працює, медичний персонал також у відпустці. Упевнений, що зі мною, звичайно, хто-небудь би працював, але, окрім мене, є й інші хлопці, які потребують уваги – Денис Гармаш, з яким лікарі поїхали до Барселони контролювати перебіг його одужання, Євген Селін, із яким також потрібно проводити роботу. Окрім того, мені самому хотілося поїхати до клініки, де успішно відновився Мбокані. У цього центру хороша репутація, його хвалять. Та й у Франції зараз сприятлива погода для роботи та відповідного настрою – +18 градусів, словом, усе сприяє повноцінному одужанню. Оскільки попередні два місяці через милиці я не міг нічого робити, зараз потрібно надолужувати.

- На що спрямована реабілітація у Франції? Чим там займаєтеся?

- У перший день ми разом із перекладачем Дмитром Лобановим пішли на прийом до лікаря, він провів огляд, протестував мій стан, запропонувавши виконати певні вправи, та зробив висновок, що я вже можу сміливо працювати, давати навантаження на ногу та не боятися на неї ставати. Нинішній етап відновлення спрямований уже на більш серйозні та ефективні вправи, на зміцнення литкового м'яза, ахілла тощо.

- Як проходить ваш день у клініці? Скільки часу проводите там?

- Приїжджаю до клініки на 8.00 ранку, а о 8.30 вже починаються процедури. Сюди входить фізіотерапія, вправи, «велосипед», масаж та багато іншого. А ще працюю на спеціальному тренажері, якого у нас, на жаль, немає – з антигравітаційною системою.

Він являє собою капсулу, яка зменшує вагу, й від цього легше йти, бігти, словом, зменшується навантаження на ногу. На завершення – басейн протягом години зі всілякими вправами на розтяжку, розробку ноги, закачування м'язів тощо. Плавати мені було дозволено, щойно приїхав до Франції, 9-го грудня. У перший же день я почав виконувати в басейні необхідний комплекс заходів. Після цього – обід, потім тренажерний зал – і я вільний. Їду з клініки десь о 15.00.

- Чи працює з вами реабілітолог, лікар або тренер?

- За мною та ще кількома хлопцями стежить фахівець, який допомагає нам у роботі, підказує, говорить, що за чим необхідно робити та контролює виконання.

- Чи спілкуєтеся з ним англійською?

- Так. Не скажу, що володію цією мовою досконало, але для спілкування цілком вистачає.

- Чому клініка CERS вважається однією з найкращих?

- Мені її порадили через низку причин. По-перше, як я вже казав, тут успішно пройшов реабілітацію наш нападник Мбокані, плюс, у цьому центрі був наш динамівський лікар Андрій Шморгун, який добре про нього відгукувався, а йому, повірте, є з чим порівнювати, адже він бував у провідних медичних установах Німеччини, Іспанії та інших країн.

- Центр спеціалізується на відновленні спортсменів?

- Ні, коли я приїхав туди, мене здивувало, що там обслуговується абсолютно різний контингент від професійних спортсменів до звичайних людей. До тебе немає особливого ставлення лише тому, що ти футболіст. Поруч із тобою може запросто займатися, скажімо, жінка років 60-ти з якою-небудь післяопераційною проблемою, й до неї таке ж ставлення та увага. Словом, на реабілітацію туди може поїхати будь-яка людина.

- Хтось ще з футболістів інших команд або відомих спортсменів проходить там курс відновлення?

- Так, тут проходили реабілітацію доволі багато гравців. По всьому медичному центру висять футболки футболістів, які тут були – багато французів, наш колишній динамівець Діакате, також німці, гравці лондонського «Арсеналу», мюнхенської «Баварії», французьких команд.

- Ви пробудете там рівно два тижні?

- Спочатку розраховував на повні 14 днів, але не очікував, що вони тут не працюють у суботу та неділю, тому вийде трохи менше. На наступних вихідних планую повернутися до Києва, краще попрацюю на базі.

- А як провели минулі вихідні?

- У мене тут друзі, зустрівся з ними, з'їздив на музичний фестиваль до Канн, а потім ненадовго до Монако, тут лише година їзди.

Окрім того, познайомився з хлопцями, з якими разом ходимо на процедури – півдня проводжу з ними, а півдня відпочиваю в номері, іноді прогулююся неподалік, тож не нудно.

- Чим будете займатися після повернення до Києва?

- Планував десь до 27-го грудня попрацювати на базі, робити процедури. Запитаю у лікарів, як це здійснити найефективніше. За щоденної роботи відчуваю прогрес, із кожним днем у нозі більше сили, й вона краще розробляється. Тож у будь-якому випадку буду продовжувати працювати, напевно, лише на Новий рік буде кілька днів відпочинку. Під час відпустки нікуди виїжджати не планую – відразу після Нового року потрібно знову бути на базі.

Світлана Полякова

Copyright © 2014 FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер