Євген КОТЕЛЬНИКОВ: «У нас в клубі створені ідеальні умови для занять футболом»

Євген КОТЕЛЬНИКОВ: «У нас в клубі створені ідеальні умови для занять футболом»

Організатором турніру, присвяченого 69-й річниці визволення Києва від німецько-фашистських загарбників, є ФК «Динамо». У перший ігровий день відбулося чотири матчі, а також урочиста церемонія відкриття, під час якої було проведено шикування команд, прозвучав гімн України, з вітальною промовою виступив голова Комітету юнацького футболу ФФУ, начальник управління футболу ФК «Динамо» (Київ) Євген Петрович Котельников.

Звісно, в турнірі виступає і юнацька команда «Динамо» (Київ) під керівництвом Валерія Кінашенка. У стартовому матчі юні динамівці мали зіграти з однолітками з петербурзького «Зеніта». Приємним сюрпризом для молодих талантів став візит на турнір наставника головної команди «Динамо» Олега Володимировича Блохіна з гравцями основної команди. І це при тому, що через кілька годин «Динамо» мало зіграти важливий матч УПЛ проти «Таврії». Олег Володимирович виступив перед юними динамівцями з напутньої промовою, в якій побажав розвиватися завдяки працьовитості, наполегливим тренуванням і любові до футболу.

Натхненні юні гравці «Динамо» з перших хвилин матчу із «Зенітом» запропонували супернику активний пресинг. Він починався у штрафному майданчику пітерської команди, чого гості явно не очікували. Хлопці грали з величезним бажанням. І вже на 10 хвилині їхні старання втілилися в гол. Почав атаку Сергій Косовський, навісивши у карний майданчик «Зеніту» з правого флангу. Воротар пітерців Ринат Мерсіянов з цією подачею впорався, кулаком перевівши м'яч вже на лівий фланг атаки «Динамо», звідки негайно пішов навіс назад у штрафну зону, де спритнішим за всіх виявився Артем Ярмоленко, який відправив м'яч точно в ціль!

Вже через чотири хвилини динамівці подвоїли свою перевагу. І знову героєм епізоду став Артем Ярмоленко, який вдало скористався передачею Богдана Гамули, прийняв м'яч, перебуваючи приблизно на лінії штрафного майданчика, і класним ударом з розвороту відправив м'яч у кут воріт пітерської команди.

Граючи менш активно і практично не створюючи моментів, гості зуміли відігратися. Практично перший їхній момент призвів до взяття воріт. На 21 хвилині «Зеніт» отримав право на штрафний удар зі зручної позиції по центру воріт киян. Виконати удар взявся Костянтин Котов, який відправив м'яч точно в правий від воротаря кут. А на 25-й хвилині пітерці зрівняли рахунок. Після подачі з правого флангу у воротарський майданчик киян плутаниною скористався Єгор Денисов.

Пропустивши другий м'яч, динамівці побігли вперед і створили хороший момент. Данило Лісовий розстрілював ворота «Зеніта» впритул, але чудово в цьому епізоді зіграв голкіпер. Тут же зенітівці організували контратаку, на вістрі якої опинився Денисов, але після його удару м'яч розминувся зі штангою.

У другому таймі гра вирівнялася. Динамівці вже не так активно пресингували суперників. Можливо, позначилася втома. Моменти періодично виникали біля воріт обох команд, але м'яч лише одного разу побував у воротах.

Вирішальний гол пітерської команди забив Денисов, якого вдало знайшли в штрафній зоні його партнери по команді, організувавши швидку флангову атаку.

«Динамо» (Київ) - «Зеніт» (Санкт-Петербург, Росія) - 2:3 (2:2)

Арбітр: Фоменко Д. 150 глядачів

«Динамо»: Макарчук, Гамула, Гайдук, Мазур, Бабан (Шарило, 50), Косовський, Лісовий, Смирний (Арутюнян, 44), Винниченко, Ярмоленко, Могуляк.

Запасні: Санжаревський, Апостолюк, Саранцев, Терещенко, Головченко.

Голи: Ярмоленко (10, 14) - Котов (21), Денисов (25, 54).

Після матчу на питання кореспондента офіційного сайту відповів тренер динамівців Валерій Кінашенко.

- Наскільки в становленні майбутніх футболістів важлива участь у таких серйозних турнірах?

- Такий турнір дуже важливий, тому що він дає можливість визначити, хто є хто. Ані в першості Києва, ані в чемпіонаті України ми не зустрічаємося з такими сильними командами, як тут. Саме завдяки такому турніру, як цей, ми отримуємо можливість побачити і оцінити, чи правильно ми працюємо, в якому напрямку потрібно рухатися.

- Наскільки сильний склад команд-учасниць цього турніру?

- Ви знаєте, я сьогодні дивився ігри, що передували нашій, і можу сказати, що відверто слабких команд на цьому турнірі немає. Раніше було так, що приїжджали не дуже сильні команди. Але зараз, на даний момент, склад збалансований. А головне, що команди, які до нас приїхали, представляють різні школи, що дає нам можливість подивитися, в якому напрямку розвивається футбол.

- Кого з гравців цього складу Ви б виділили? У кому вже зараз видно величезний талант?

- Головне, що ми знаємо тих хлопців, які можуть вирости в професіоналів. Називати конкретні прізвища мені б не хотілося, тому що шлях настільки довгий і тернистий, що кожного року з хлопцями можуть відбуватися якісь зміни. Хлопчик, начебто виглядає непогано, а дивишся через рік – і йому вже чогось не вистачає. Ми намагаємося вести роботу так, щоб розкрити талант кожного з них.

- Що Ви можете сказати про Ярмоленка, який зробив дубль у сьогоднішньому матчі?

- Ярмоленко у нас центральний захисник. Але періодично я його пробував попереду, коли у нас були проблеми з нападниками. Я побачив, що у нього є талант гри в атаці. Ставили його в напад в іграх чемпіонату міста, і він забивав. Тому і сьогодні ми спробували його на цій позиції на рівні хорошого турніру. Він може грати нападника, але в першу чергу він все ж хороший захисник.

- Як оціните в цілому стартовий поєдинок?

- У нас була установка на перший тайм - пресингувати суперника. В принципі, це не лише в сьогоднішній грі, це наше кредо. Ми завжди намагаємося грати так активно. Вийшло, ми забили два м'ячі, могли забити й більше. Я думаю, що ось цей безглуздий м'яч, який ми пропустили зі штрафного, подіяв на команду. Тим паче це діти, психіка ще неврівноважена, плюс одразу пропустили другий. Напевно, це позначилося. Хоча я б не зациклювався на цьому. Видно, що команда може грати добре. Якби було таких ігор побільше, можна було б це більш спокійно переносити. І ще хотілося б більше мати в обоймі футболістів, які могли б вийти на заміну і підсилити гру. На жаль, поки з різних причин, серед яких травми і хвороби, ми цього робити не можемо.

- Що, на Вашу думку в першу чергу, необхідно хлопцям, щоб прокласти собі шлях у професійний футбол?

- Це все ж змагальний рівень, який є у нас зараз. Так, звичайно, ми зустрічаємо опір і в чемпіонаті міста, і в чемпіонаті України, але перш за все за рахунок характеру, а не рівня гри. А в таких турнірах ми, на жаль, беремо участь не дуже часто. Нещодавно були в Ростові, там теж сильні команди брали участь. Якби у нас було більше команд такого рівня, як на цьому турнірі, то я думаю, що хлопці додавали б швидше. Я впевнений, що лише змагальний рівень та ігри дають значний стрибок.

Також своїми коментарями про турнір поділився начальник управління футболу ФК «Динамо» (Київ) Євген Петрович Котельников.

- Євгене Петровичу, які Ваші враження від першого ігрового дня турніру?

- У мене взагалі від цього турніру, не лише в цьому році, дуже позитивні враження! По-перше, турнір проходить емоційно, по-друге, відповідає даті, Дню Визволення Києва. Ми його проводимо в такий вдалий час. Обираємо вік такий, який ще «не наївся футболом», тому хлопці грають з бажанням. Погода нам не може перешкодити, оскільки турнір проводиться в манежі. Турнір дуже хороший.

Потрібно також відзначити, що ми не просто збираємо команди. Ми збираємо кращі команди колишнього Радянського Союзу. Ми беремо кращі школи. Взяти той же петербурзький «Зеніт-15». Це кращі школи, які є зразком, прикладом для наслідування для дитячо-юнацького футболу. Тож тут все на вищому рівні. Цей турнір не гірший за ті, які проводяться за кордоном, навіть набагато краще.

- Коли грали юні динамівці, видно було, що Ви переживали разом з ними. Сильно хвилювалися за хлопців?

- Так, грають же, як то кажуть, свої. Вихованці рідного клубу «Динамо». Завжди хочеться, щоб свої не програли а вигравали. Це знаєте, як своє рідне дитя, він біжить, а його обганяють. І ти переживаєш: чого ж його обганяють, чому не він перший?! Це нормальне явище. Звичайно, трохи засмутилися. Але, в принципі, нічого, що програли. Зробимо потрібні висновки. Обговорюємо, чи правильно ми працюємо, чого нам не вистачає. Тож робота на нас чекає велика.

- Можна сказати, що у цього покоління «Динамо» попереду велике майбутнє? Чи помітні серед хлопців вже на даний момент таланти? Той же Ярмоленко, який забив два голи...

- Про це ще зарано говорити. Можна сказати, що хлопчик має у своєму розпорядженні усі дані та якостями, які можуть зробити з нього хорошого футболіста. Але в один прекрасний момент він може перестати грати у футбол. Скаже: «Я не хочу». Наприклад, кине тренування, сяде за комп'ютер, і буде сидіти. У кожного гравця має бути бажання і величезна любов до футболу. Це найважливіше!

- Євгене Петровичу, чи можна стверджувати, що в київському «Динамо» на сьогоднішній день створені всі умови для розвитку молодих талантів?

- Так. На сьогоднішній день ми можемо сміливо стверджувати, що у нас - одна з кращих шкіл! У нас створені ідеальні умови для занять футболом для молоді.

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер