Євро-2012. Без флангів немає справжньої атаки

Євро-2012. Без флангів немає справжньої атаки

Мало команд сьогодні грає так само ефективно на флангах, як збірна Німеччини. Чи то плеймейкер Месут Озіл та реактивний Томас Мюллер на правому фланзі, чи то захисник Филип Лам та Лукас Подольскі, який грає по всьому флангу, на лівому, результат завжди один і той же: капітуляція оборонних порядків суперника.

Не дивно, що Лам та Подольські добре розуміють один одного, адже у них багато спільного. Обидва дебютували за збірну на Євро-2004, вони майже одного віку – Ламу 28, Подольські 26 – в обох солідна кількість матчів за національну команду (Лам 85, Подольські 96) й вони обидва виокремлюються неймовірною універсальністю.

Подольські знову стали залучати до Бундестіма з того часу, як на Євро-2008 він зіграв на позиції більш відтягнутого півзахисника, а Лам цілком може перейти на протилежний фланг та зіграти там.

Граючи разом, Лам, якого так само складно утримати, як воду в жмені, та Подольські, який додає грі динаміки, створили ідеальний тандем, і їх недарма вважають талісманами команди.

Голландця Ар’єна Роббена частенько недооцінювала преса. Його часто критикували за егоїзм на полі, коли він намагався обіграти суперника, замість того, щоб віддати пас, а також за тривале заліковування своїх травм. Загалом, його репутація була не найкращою. Проте перехід до мюнхенської «Баварії» в 2009 році, схоже, зробив правого вінгера більш командним гравцем. Він сміливий, настирливий, і, як і на чемпіонаті світу 2010, спробує допомогти своїй команді дістатися якомога далі.

Надії Португалії вийти з групи, в якій також виступають Голландія та Німеччина покладено не лише на суперзіркового Криштіану Роналду. Для успіху команди також важливо, щоб швидкісний вінгер Нані також показав свою найкращу гру. Тренер португальців Паулу Бенту сподівається, що гравець «Манчестер Юнайтед» зможе проявити себе. Схильний у минулому до егоїзму, Нані багато в чому змінився, виступаючи на «Олд Траффорд». Тепер він має продемонструвати свій самоконтроль та зрілість у матчах за збірну.

Данець Деннис Ромедаль також украй важливий для своєї команди. 33-річний футболіст, можливо, вже не має тієї швидкісті, що раніше, але це він із лишком компенсує швидкістю думки та нестандартними рішеннями. Це буде його четвертий великий турнір.

Атакуючі захисники грають важливу роль у сучасному футболі, й Євро-2012 цілком це доведе.

Збірна Чехії дуже розраховує на креативність лівого захисника леверкузенського «Байєра» Михала Кадлеца. У збірній Росії виступають Олександр Анюков та Юрій Жирков, які дуже добре вміють користуватися вільним простором. А іспанець Серхіо Рамос, хоч і грав цього сезону на позиції центрального захисника у складі мадридського «Реала», цілком може бути задіяний наставником «червоної фурії» Вісенте Дель Боске на правому фланзі, де його атлетичні якості будуть дуже доречними, так само як і на переможних для Іспанії Євро-2008 та чемпіонаті світу 2010.

Збірна Швеції, яку раніше критикували за нецікаву й повільну гру, потроху позбувається свого образу після приходу на посаду головного тренера Ерика Хамрена. Він почав залучати до збірної молодих захисників Михаеля Лустіга та Мартина Ольссона, які часто без остраху й докору беруть участь в атакуючих діях. У зв'язці з такими півзахисниками, як Расмус Ельм, Емір Байрамі та Себастьян Ларссон, цей дует може стати секретною зброєю шведів.

Напевно, вся Греція зітхнула з полегшенням, коли стало відомо, що правий півзахисник збірної Сотиріс Нисіс одужав після травми коліна. Еллінам дуже не вистачає таких яскраво виражених атакуючих гравців, тож команді дуже потрібні дриблінг та вміння віддати точний пас, якими володіє 22-річна зірка «Панатінаїкоса».

Колишній капітан «Манчестер Юнайтед» Рой Кін в одному з інтерв'ю жорстко розкритикував вінгера Ешлі Янга, назвавши його одним із винуватців того, що манкуніанці не вийшли до плей-офф Ліги чемпіонів. Хоча, загалом, Янг проявив себе непогано, перейшовши минулого літа з «Астон Вілли» до «МЮ» та тричі забив за збірну Англії в матчах відбору на Євро-2012.

Тренер збірної Хорватії Славен Білич дуже високо оцінює атакуючий потенціал 24-річного лівого захисника дніпропетровського «Дніпра» Івана Стрінича. За ним уже спостерігають скаути англійських, французьких, італійських та німецьких клубів.

Мабуть, найгостріша, на даний момент, проблема для тренера збірної Італії Чезаре Пранделлі – це пошук атакуючих гравців на фланги. У Серії «А» зараз не вистачає універсальних вінгерів, які можуть зіграти по всьому флангу. Тому не дивно, що бос італійців вважає за краще грати за більш вузькою схемою 4-3-1-2.

Хоча, звичайно, у нього ще є надія, що правий півзахисник «Наполі» Кристіан Маджіо до старту Євро зможе набрати необхідну форму.

Молодий правий захисник «Мілана» Ігнаціо Абате та Федерико Бальцаретті з «Палермо» поборються за місце на лівому фланзі.

Усі, хто бачив гру збірної Франції останнім часом, мали помітити, наскільки команда Лорана Блана не збалансована атакуючих діях, переважна більшість із яких ведеться через лівий фланг. І навіть перепробувавши на правому фланзі сімох гравців, Блан поки не вирішив проблему. Флоран Малуда та Франк Рибері краще грають зліва, у той час як Самір Насрі найкраще себе проявляє в ролі плеймейкера.

Щоб досягти успіху на рідній землі, Україна буде сподіватися на контратакуючий футбол. Основна надія покладається на швидких та технічних вінгерів Андрія Ярмоленка з київського «Динамо» та Євгена Коноплянку з «Дніпра». До того ж, старший тренер «жовто-синіх» Олег Блохін особливо розраховує на дуже атакуючу зв'язку на правому фланзі своєї команди, яку, за його рішенням, складуть Олег Гусєв (на фото) та Андрій Ярмоленко.

Ще один господар турніру, Польща, буде покладатися на пару футболістів із дортмундської «Борусії», які грають на правому фланзі. Це захисник Лукаш Пищек та вінгер Якуб Блащиковські.

Тренеру поляків Францишеку Смуді також додав упевненості факт того, що лівий захисник бременського «Вердера» Себастьян Боніш повністю відновився до початку європейського чемпіонату після травми коліна.

Інформаційний відділ ФК «Динамо» Київ за матеріалами World Soccer (Англія)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер