Євро-2012. Голеадори та ті, хто підносить снаряди

Євро-2012. Голеадори та ті, хто підносить снаряди

Зірки

Напевно, більше за всіх втілює дух сучасної збірної Німеччини Месут Озил. Він один із кількох провідних футболістів німецької команди, з іноземним корінням. Цей 23-річний гравець має найкращі якості, що характеризують Бундестім.

Ще не так давно збірна Німеччини асоціювалася у вболівальників із фізичною силою, дисципліною та витривалістю. Проте нове тисячоліття принесло нові віяння. Юрген Клінсманн, а тепер Йоахим Лев роблять ставку на швидких та технічних гравців. Таких, яким, безумовно, є футболіст мадридського «Реала».

Одноклубник Озила та капітан збірної Португалії Криштіану Роналду також напевно виблисне на цьому Євро. Колишня зірка «Манчестер Юнайтед», а тепер мадридського «Реала» готовий проявити себе на ще одному великому міжнародному форумі.

Роналду буде однією з головних надій португальців на вихід із групи «смерті».

Найкращий форвард англійської Прем’єр-ліги Робін ван Персі також має проявити себе цього літа. Недоброзичливці на батьківщині люблять акцентувати увагу на тому, що показники ван Персі поступаються показникам іншого таланту – Хунтелаара. Робін забив 25 голів у 62 матчах, тоді як Клаас – 31 у 50-ти. Ван Персі відзначився лише чотири рази на двох великих турнірах – Євро-2008 та чемпіонаті світу 2010 року в Південній Африці. Проте така статистика дещо несправедлива, адже майже всю свою кар’єру в збірній ван Персі провів на позиції лівого вінгера, а в лондонському «Арсеналі» він проявив себе як блискучий форвард.

Звиклі грати більше надійно, ніж винахідливо, швед Златан Ібрагімович та датчанин Никлас Бендтнер також будуть дуже важливі для своїх збірних цього літа. Златан зараз перебуває у блискучій формі, а екс-форвард лондонських «канонірів» Бендтнер, незважаючи на всю критику, є найкращим варіантом для данської атаки. Не менш важливим для своєї команди буде ірландець Роббі Кін, який дуже досвідчений та корисний в атаці.

Труднощі вибору

Для Чезаре Пранделлі, старшого тренера збірної Італії, незважаючи на великий вибір форвардів, підбір найкращого поєднання викликає серйозні труднощі. Чи зможуть нарешті реалізувати свій потенціал досвідчені Антоніо ді Натале з «Удинезе» та Антоніо Кассано, який грає за «Мілан», або краще віддати пріоритет суперталановитому, але нестійкому з психологічної точки зору Маріо Балотеллі з «Манчестер Сіті»? А, можливо, варто дати шанс молодим Себастьяну Джовінко, який блискуче відіграв минулий сезон за «Парму», або римлянину Фабіо Борині? Між тим креативний потенціал «Скуадри Адзурри» буде залежати зовсім не від перерахованих зірок та зірочок, а від Андреа Пірло, який володіє талантом останнього пасу та для якого Євро-2012 стане шостим (!) великим турніром на рівні збірних.

У збірній Франції також є певні труднощі. Такі блискучі гравці, як Карим Бензема та Олів’є Жиру не завжди грають стабільно. Також Лоран Блан постав перед тим, що жоден із провідних плеймейкерів не демонструє потрібного рівня гри. Самір Насрі не виправдовує поки очікувань, перейшовши минулого літа за великі гроші з «Арсеналу» до «Манчестер Сіті». Після блискучого початку своєї міжнародної кар’єри дещо знітився Марвен Мартен із «Сошо».

Якщо збірна Польщі хоче голосно заявити про себе на домашньому Євро, то їй потрібно звернути увагу на гостру проблему: команді не вистачає вмілого плеймейкера. Тренер поляків Франчишек Смуда все ще не визначився з головною кандидатурою. В одному матчі може зіграти Людовик Обраньяк, а вже в наступному Адріан Межеєвські. Хоча, здається, що вибір очевидний, адже Обраньяк перебуває в чудовій формі з того часу, як перейшов у січні з «Лілля» до «Бордо», а Межеєвські так і не може закріпитися в основі турецького «Трабзонспора».

Пам’ятаючи про те, що тренер збірної України Олег Блохін схильний робити ставку на перевірених бійців, цілком логічно припустити, що в червні він довіриться ветеранам Андрію Шевченку та Андрію Вороніну. Обидва є лідерами збірної, а у випадку з Шевченком ще варто додати, що Євро-2012 стане справжньою лебединою піснею для визнаного в Європі форварда. Примітно, що Блохін має в розпорядженні обойму різнопланових, але, на жаль вузькоспеціалізованих нападників. Відмінно бачить поле та вміло вкриває м’яча корпусом Артем Мілевський (на фото) з київського «Динамо», але не володіє швидкісними якостями. Дії натуралізірованого серба Марко Девича часто ставлять у безвихідь не лише оборону суперників, а й партнерів по команді, а гра фізично міцного Євгена Селезньова надто прямолінійна.

Діку Адвокаату доведеться обрати центрального нападника для тактичної схеми 4-3-3, за якою грає збірна Росії. Залишається лише здогадуватися, кого ж він врешті-решт обере: Олександра Кержакова з пітерського «Зеніту», Романа Павлюченка з московського «Локомотива» або Павла Погребняка з англійського «Фулхема»?

Джокери

Незважаючи на те, що Давид Вілья вибув через травму, а Фернандо Торрес демонструє не найкращу свою гру, наставнику іспанців Вісенте Дель Боске не варто хвилюватися з приводу форвардів. Фізично сильний та технічний Фернандо Льоренте цілком може зіграти ключову роль. А враховуючи таких геніїв пасу, як Андреас Іньєста та Хаві, за 27-річним нападником потрібно ретельно слідкувати. Зараз важко повірити в те, що колишній тренер «Атлетика» Хав’єр Клементе вважав цього гравця баластом.

На початку минулого сезону Дані Уелбек був лише шостим форвардом «Манчестер Юнайтед». Однак під час оренди в «Сандерленді» 21-річний нападник дуже добре проявив себе й тепер серйозно претендує на те, щоб посісти місце дискваліфікованого Уейна Руні. Тепер це ще один талановитий манчестерський нападник, готовий до великих звершень.

Хоча нападники збірної Греції мають великий досвід гри на міжнародній арені, все ж такі гравці, як Георгіос Самарас, Фаніс Гекас, Ангелос Харистеас та Димитріс Салпінгідис, можливо, вже не відповідають найвищим вимогам. Освіжити гру в атаці може молодий форвард німецького «Кайзерслаутерна» Константинос Фортунис.

Проявивши себе на юнацькому та молодіжному рівні, форвард «Нюрнберга» Томаш Пекгарт цілком здатний постояти за честь збірної Чехії. Він був зіркою чемпіонату Європи серед гравців до 17 років, а тепер готовий проявити себе на найвищому рівні.

Інформаційний відділ ФК «Динамо» Київ за матеріалами World Soccer (Англія)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер