Євроазіатський Стамбул та стадіон-рекордсмен

Євроазіатський Стамбул та стадіон-рекордсмен

Стамбул, де «Динамо» доведеться сьогодні зустрітися з «Бешикташем», – не лише одне з небагатьох міст, розташованих відразу в двох частинах світу, Європі та Азії. Окрім цього, у нього є ще кілька особливостей. Наприклад, тут абсолютно вільно поєднуються дві релігії – іслам та православ’я. Попри те, що переважна більшість мешканців є мусульманами, у Стамбулі також знаходиться центр Константинопольської Православної Церкви.

Існує кілька версій походження назви колишньої столиці Римської, Візантійської та Османської імперій. За однією з них назва Істанбул походить від грецького «іс тваней полі(н)» – «в місто» чи «до міста». Крім того, воно мається на увазі, як держава мусульман. До 1930-го року загальноприйнятою назвою міста було Константинополь. Ще одна історична назва – «Новий Рим» чи «Другий Рим».

Архітектура Стамбула вражає. Тут мирно поєднуються будівлі трьох епох. Від візантійського часу збереглися залишки кріпосних стін, комплексу імператорських палаців, культові споруди, більшість із яких були перероблені турками в мечеті. До часу турецького середньовіччя відносяться фортеці, світські будівлі в палацовому комплексі Топкапи, житлові будівлі з нависаючими другими поверхами, фонтани. Із 18-го століття в архітектурі Стамбулу почали з’являтися західноєвропейські стилі.

Місцеві мешканці з нетерпінням очікують на сьогоднішній матч. У місті можна зустріти вболівальників із символікою місцевого клубу. Домашній стадіон «Бешикташа», «Іноню», який стане місцем майбутньої битви турецької та української команд, розташований у європейській частині Стамбулу. «Іноню» встановив рекорд за рівнем галасу серед стадіонів Європи – 132 децибел. Сталося це на матчі групового турніру Ліги чемпіонів, в якому «Чорні орли» приймали англійський «Ліверпуль». Також «Іноню» є єдиним стадіоном у світі, з якого видно відразу дві частини світу. До речі, незабаром арену зруйнують, а «Чорні орли» переїдуть на новий стадіон.

Також відчутна підтримка у господарів очікується й на майбутньому матчі. Із 32-х тисяч квитків за день до гри було продано 25-ть. Утім, зовсім інша ситуація в чемпіонаті Туреччини, де набагато більшу популярність мають два інших стамбульських клуби – «Фенербахче» та «Галатасарай». Наприклад, на минулий домашній поєдинок «Бешикташа», із «Сівасспором», на трибунах зібралося лише близько дев’яти тисяч глядачів.

Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ), зі Стамбулу

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер