»Фенербахче» - «Динамо» - 0:0. В Лізі знову нічия

»Фенербахче» - «Динамо» - 0:0. В Лізі знову нічия

У другому турі групового турніру Ліги чемпіонів на «Динамо» чекав візит до Туреччини. На берегах Босфору колектив Юрія Сьоміна проекзаменував торішнього чвертьфіналіста турніру «Фенербахче», який очолює знаменитий тренер Луїс Арагонес. Нічия повною мірою відображає співвідношення сил на «Шюкру Сарачоглу». Небезпечні моменти з рівною періодичністю виникали біля воріт обох команд, але нічого матеріального з них команди винести не змогли. В результаті нульова нічия. Такий результат, судячи з виразу облич гравців і тренерів, цілком влаштував суперників. У другому матчі групи «Арсенал» розгромив «Порту» 4:0 і з чотирма очками очолив пелотон команд. На очко менше у португальців, далі слідують «Динамо» і «Фенербахче».

У важливому з турнірної точки зору матчі в Стамбулі Юрій Сьомін випустив перевірений склад. Чотири захисники, два «опорника», три атакувальних півзахисники і один нападник. Така ж тактична схема була обрана на домашній матч з «Арсеналом», ідентично були розставлені по позиціях гравці. Виключенням стали Ель Каддурі, який відбув дискваліфікацію, та Гіоане, який зайняв місце травмованого Юссуфа. Тібі зіграв в центрі поля, в парі з Вукоєвичем. Схоже, такої схеми наставник «Динамо» і далі дотримуватиметься в Лізі чемпіонів. Що ж, цілком вдале рішення. В усякому разі, в перших двох матчах «Динамо» ні в чому не поступилося суперникам.

Напевно, ще в 1986 році Луїс Арагонес начувся про фірмову «зброю» київської команди – контратаки. З перших хвилин «канарки», яких підганяли на дві третини заповнені трибуни, прогнозовано пішли вперед. В основному атаки господарів велися через лідера півзахисту Алекса. Нічого надприродного турки не запропонували і потихеньку запал зменшили. Динамівці не забули провести кілька атак, в основному використовуючи фланги. На них активно відпрацьовували пари Бетао - Єременко та Ель Каддурі - Нінкович. Насичений захист господарів з обов'язковим підстраховуванням, про що передбачливо поклопотався мудрий Арагонес, практично не надавав шансів Бангура і партнерам відірватися від опікунів. Практично всі моменти в першому таймі біля воріт Демірела кияни створили після позиційних атак або розиграшів «стандартів».

На окремі компліменти заслуговує динамівський захист на чолі з Тарасом Михаликом. Ще чотири роки тому хто б міг подумати, що скромний волинський хлопець, який виступав за армійську команду в першій лізі, виведе з капітанською пов'язкою на руці флагмана українського футболу «Динамо» в матчі Ліги чемпіонів! Схоже, звання капітана ще більше надихнуло Тараса на самовідданість і повне самопожертвування на благо команди. В деяких моментах захисник без остраху кидався під м'яч і в ноги супернику, в інших епізодах грамотно читав гру й ефектно зупиняв атаки господарів. Браво, Тарас!

Для воротаря Станіслава Богуша, який півтора місяці тому зайняв здавалося непорушне місце Шовковського, гра в Стамбулі була схожа на випробування. Адже Стас вперше в кар'єрі грав у виїзному єврокубковому поєдинку. Переборовши хвилювання, воротар, за виключення кількох помилок, бездоганно провів гру. Особливо запам'яталися два поспіль удари від Емре та Алекса, які, можливо, не без долі везіння голкіпер зумів парирувати. До речі, в голосуванні на офіційному сайті УЄФА одразу після матчу відвідувачі визнали Богуша найкращим гравцем матчу. Так тримати, Станіслав!

Останню чверть матчу «Фенербахче» провів на половині поля «Динамо». Ось тут-то можна було зловити суперника на контратаці! В одному з епізодів Єременко, опинившись на лінії штрафного майданчика, скинув м'яча на Шацьких, який зльоту пробив вище воріт. Втратив свій шанс і Гіоане, який довго підбирав момент для удару...

Закономірність нічиєї підтвердила всезнаюча статистика. Обидві команди завдали по вісім ударів по воротах, «заробили» по три «гірчичники». Невелика перевага у «Фенера» за кутовими – шість проти чотирьох, і за часом володіння м'ячем – 54% проти 46%. Втім, це деталі. Тепер «Динамо» належить провести два матчі із роздратованим розгромом в Лондоні «Порту». Цілком можливо, саме за результатами очних протистоянь команд багато в чому вирішиться доля другого місця в групі. А з ним права володіння путівки до наступного раунду Ліги чемпіонів.

 

Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер