FIFA TV про ВІДУ, ВУКОЄВИЧА, КРАНЧАРА та збірну Хорватії (+ ВІДЕО)

FIFA TV про ВІДУ, ВУКОЄВИЧА, КРАНЧАРА та збірну Хорватії (+ ВІДЕО)

Це буде четверта поява хорватів у фінальній частині світової першості.

Шістнадцять років тому вони стали справжнім відкриттям турніру у Франції, змогли дістатися півфіналу й у підсумку посіли третє місце.

Івиця Олич: «Я дивився ті поєдинки, коли був дитиною, й гаряче підтримував національну збірну. Звичайно ж, я багато чого очікував від своєї команди, але я не думав, що вона дійде так далеко.

Я пам'ятаю кожну гру, особливо матч за третє місце проти Голландії. Це був важкий поєдинок, особливо після поразки від Франції у півфіналі».

Ніко Ковач пропустив той чемпіонат світу через травму. Тепер же колишній півзахисник очолює національну збірну. Наставник сподівається повторити успіх 1998-го року.

Ніко Ковач: «Тоді наша команда досягла неймовірного успіху, як для такої маленької країни. Ніхто не очікував, що Хорватія посяде третє місце, й це має стати натхненням для нас. Звичайно ж, ми розуміємо, що буде дуже складно повторити те досягнення. У будь-якому випадку, ми поїдемо до Бразилії та продемонструємо хороший, привабливий футбол».

Оригінальна назва Хорватії звучить як «Hrvatska». У цій країні знаходиться одне з найменших міст світу – Хум.

Білий Дім (США) було побудовано з каменю, видобутого на хорватському острові Брач, який є частиною Далмації, регіону, з якого походить відома порода собак Далматин.

Найбільший трюфель у світі було виявлено в Хорватії Джанкарло Зиганте та його собакою Діаною. Довжина знахідки становила 19,5 сантиметрів, ширина – 12,4, а висота – 13,5.

Найдовша у світі краватка була також виготовлена у Хорватії (808 метрів).

Вперше хорвати вийшли до фінальної стадії чемпіонату світу в 1998-му.

Найвідоміші клуби країни – це «Динамо» Загреб та «Хайдук» Спліт.

Прізвисько національної збірної – «Vatreni» або «Картаті».

Хорвати розпочали відбірковий цикл чемпіонату світу-2014 із п'яти перемог та однієї нічиєї. Це зробило їх фаворитами в боротьбі за потрапляння до фінальної частини турніру.

Вражаюча серія включала в себе перемогу з рахунком 2:0 над сусідами Хорватії сербами.

Тим не менш, «Картаті» різко втратили форму й після цього не змогли більше виграти жодного матчу в кваліфікації.

Йошко Єлічич (телеведучий, RTL Televizija): «Це частина нашого футбольного менталітету. Між ейфорією та депресією в нас дуже тонка грань. Так і сталося у кваліфікаційному раунді. Ми емоційно виснажили себе перемогою над сербами, а потім поступилися Шотландії та впали в депресію. Тому відбірковий цикл був дуже складним у психологічному плані».

Одне набране очко з дванадцяти можливих розбили надії на вихід із групи з першого місця. Бельгія забезпечила собі лідерство, маючи гру в запасі. В останньому поєдинку кваліфікації хорвати поступилися шотландцям на виїзді з рахунком 2:0. Перемога гостей у Загребі відправила Хорватію до плей-оф. Наступного дня наставник команди Ігор Штімац подав у відставку.

Ніко Кранчар*: «У футболі всяке буває. Мені шкода, що так сталося. Хочемо ми це визнавати чи ні, але перед початком кваліфікаційного раунду всі казали, що наша група була найскладнішою й що наша мета – посісти одне з двох перших місць.

Штімац домігся цього разом із гравцями. Після цього він вирішив подати у відставку».

Місце Штімаца зайняв колишній капітан збірної Ніко Ковач. Ветеран команди, який провів за неї 83 матчі, виступав на світовій першості в 2002-му та 2006-му.

Йошко Єлічич: «Я думаю, це був переламний момент відбіркової кампанії. Ніко Ковач створив позитивну атмосферу в команді. У нього не було багато часу, щоб розібратися у тренувальному процесі, тому найголовнішим із того, що він зробив, був «позитивний шок».

Ніко Ковач: «Я розумів, що якщо прийму пропозицію, то наступні п'ять тижнів стануть найскладнішими в моєму житті. Очікування хорватських уболівальників дуже високі. Хоч ми й невелика країна, але від нас завжди чекають виходу на великі форуми».

Ковач завершив свою кар'єру в національній збірній у 2008-му. Тепер же 42-річний наставник хоче використовувати свій досвід гравця на своїй першій серйозній тренерській посаді.

Ніко Кранчар: «Він колишній гравець із великою кількістю позитивних якостей. Він дуже дисциплінований. Він виріс у Німеччині, й володіє німецьким менталітетом.

Ковач буде вимагати максимум дисципліни та зусиль від нас. Таким чином, на перший план можуть вийти наші індивідуальні якості».

Новий головний тренер використовував різні тактичні побудови з моменту свого призначення. В раунді плей-оф переважно використовував схему 4-2-3-1, яка й принесла команді успіх.

Місце у воротах, скоріше за все, збереже за собою Стіпе Плетикоса. Ветеран уже провів більше ста матчів за збірну й майбутній чемпіонат світу, ймовірно, стане останнім для 35-річного голкіпера.

У центрі захисту можуть зіграти Ведран Чорлука та Деян Ловрен, який, схоже, замінить Йосипа Шимунича, який заробив тривалу дискваліфікацію.

Завжди готовий до бою універсал Домагой Віда.

Капітан команди Даріо Срна займає правий фланг захисту, а Іван Стрінич – лівий. Багато чого залежить від півзахисників Івана Ракітича та Луки Модрича. Обидва провели вражаючий сезон у Ла Лізі.

Також важливим є Огнєн Вукоєвич, який відзначається бійцівським характером.

Із лівого флангу може створювати загрозу воротам суперника Івиця Олич.

Форвард мюнхенської «Баварії» Маріо Манджукич пропустить матч-відкриття проти Бразилії, тому шанс вийти на поле з'являється в Едуардо та Нікіци Єлавича.

Ніко Ковач: «Мене вважають бійцем ще з того часу, як я сам був гравцем.

Люди чекають цього від команди. Коли ми вийшли на поле за присутності 25,000 глядачів, атмосфера змусила всіх навколо почуватися так само. У нас був справжній зв'язок із нашими вболівальниками. Ми спрямовували свою енергію на трибуни, й вона поверталася назад. Це було дуже важливо».

У Ковача було лише кілька матчів для того, щоб визначитися зі складом. Першими двома з них були найважливіші поєдинки плей-оф проти Ісландії. Після нульової нічиєї в Рейк'явіку все мало вирішитися в Загребі.

Манджукич відкрив рахунок у першому таймі, а коли капітан Срна його подвоїв після перерви, стало очевидно, що Хорватія вийде до фінальної стадії світової першості.

Ніко Ковач: «Це було відчуття неймовірного полегшення. Ніби гора звалилася з моїх плечей.

Тиск зник. Я плакав, що абсолютно нормально в таких ситуаціях».

Хорватія потрапила до групи А разом із господарями турніру, Мексикою та Камеруном.

Головним поєдинком у цій групі стане матч-відкриття чемпіонату між Бразилією та Хорватією, який пройде 12-го червня в Сан-Паулу. 18-го червня хорватам буде протистояти Камерун, а 23-го – Мексика.

Івиця Олич: «Нам нема чого втрачати в матчі проти Бразилії. Ми зробимо все, що зможемо. Це не лише моя думка, але й думка вболівальників. Футбол непередбачуваний. Вони – фаворити, оскільки будуть виступати перед рідною аудиторією. Я впевнений, що ми можемо створити їм труднощі, хоч це буде непросто. Я вірю в те, що Хорватія може здивувати всіх у першому матчі».

Дивіться ВІДЕО FIFA TV про збірну Хорватії World Cup team profile: Croatia

www.youtube.com/watch?v=n_0Yz0-nrSQ

* Ніко Кранчар пропустисть ЧС-2014 через травму

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер