Футбол і Закон: Бельгія

Футбол і Закон: Бельгія

6 серпня 2019 року «Динамо» зіграє з Футбольним клубом «Брюгге» на стадіоні «Ян Брейдель» у місті Брюгге.

Очільник столичної юстиції Станіслав Куценко розповів, як захистити свої права за кордоном під час подорожі до Бельгії.

Бельгія – п’ята найменша країна в Європі. Вона є однією з найбільш густонаселених країн світу – 320 осіб на кв. км.

Офіційними мовами в Бельгії є нідерландська, французька та німецька.

Столиця Бельгії – Брюссель. Це центр політичного життя Європи. Саме в Брюсселі знаходяться майже всі центральні органи Євросоюзу.

Місто Брюгге, де відбуватиметься футбольний матч, розташоване на північному заході Бельгії, на узбережжі Північного моря. Брюгге сьогодні найчастіше відвідують проїздом туристи, оглядають також і сусідні міста: Брюссель, Антверпен, Амстердам. Місто нерідко включене в автобусні тури Бельгією і Голландією.

Як дістатись?

Власного аеропорту в місті немає, зате нескладно доїхати з інших великих міст Бельгії – столичного Брюсселя або економічних центрів країни – Ґента і Антверпена. Потягом або автобусом сюди легко можна потрапити і з сусідньої Голландії. Як правило, маршрут пролягає через Амстердам і Роттердам. Потяг прямує також із французького Ліля, тож підібрати зручний для вас маршрут до Брюгге через сусідні міста Європи буде нескладно.

Пам’ятайте: під час перебування за кордоном громадянин України зобов’язаний дотримуватися законодавства країни перебування. При виникненні критичної ситуації намагайтеся терміново повідомити про це консульський відділ Посольства України в Бельгії.

«Гаряча лінія» Посольства України в Бельгії: +32(0)2-379-21-11, +32476257735.

Адреса Посольства України в Бельгії: 32, Avenue Albert Lancaster, 1180 Bruxelles.

Бельгія належить до країн Шенгенської зони. Після запровадження безвізового режиму громадяни України можуть подорожувати до держав-учасниць Шенгенської угоди без необхідності отримання в’їзної візи держави призначення. Безвізовий режим дозволяє короткострокове перебування в державах-членах ЄС (за виключенням Великобританії та Ірландії) та інших державах-учасницях Шенгенської угоди до 90 днів протягом 180 днів.

УВАГА! Аби їздити до Європи без візи, потрібен біометричний паспорт громадянина України для виїзду за кордон. Українцям зі звичайними, небіометричними закордонними паспортами потрібно, як і раніше, оформлювати візу.

Чи мають право прикордонні служби держав-членів ЄС вимагати додаткові документи?

Під час в’їзду до Шенгенського простору громадянину України потрібно буде мати документи, які підтверджують мету поїздки (наприклад, квиток на футбольний матч), місце проживання, наявність достатніх фінансових засобів на цей термін перебування і намір повернутися до місця постійного проживання.

Крім цього, необхідно буде придбати поліс медичного страхування та страхування цивільної відповідальності власника транспортного засобу – у разі подорожі автомобілем.

Якщо Ви збираєтесь уболівати за улюблену команду разом із дитиною, яка не досягла 16 років:

-         кожна особа, зокрема діти незалежно від віку, повинна мати окремий паспорт.

-         фізична особа, яка не досягла 16 років, має право на виїзд за межі України лише за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальників та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені ними.

Фізична особа, яка досягла 16 років, має право на вільний самостійний виїзд за межі України.

Відтак, залежно від кожного особистого випадку можуть знадобитися додаткові документи: свідоцтво про народження, згода обох або одного з батьків, свідоцтво про смерть, рішення суду про позбавлення батьківських прав, визнання особи безвісті відсутньою або померлою тощо.

Митні правила

Митні правила у Бельгії є стандартними для ЄС.

З держав, які не є членами ЄС, дозволяється безмитний імпорт цигарок – до 200 шт., сигарил – 100 шт., сигар – 50 шт., тютюну – 250 г, міцні спритні напої – до 1 л, вино – до 2 л. Особи, які перевозять спиртні напої та сигарети, повинні мати більше 17 років.

Заборонено вивезення без спеціального дозволу зброї та боєприпасів, предметів старовини, а також предметів, що мають культурно-історичну або художню цінність.

Обмеження на ввезення або вивезення валюти у вигляді банкнот або дорожніх чеків немає. Без заповнення спеціальної митної декларації через кордон дозволяється переміщувати валюту, чеки та цінні папери загальною сумою не більше 10 тис. євро.

Під час футбольного матчу та за межами стадіону варто поводитись тактовно та без агресії: бельгійський закон забороняє навіть у приватній розмові образливо або вороже говорити про гомосексуалістів або тих же мігрантів.

Рекомендуємо бути пильними і під час подорожей завжди дбати про особисту безпеку. Найбільшу пильність треба проявляти, перебуваючи у місцях великого скупчення людей.

Транспорт

На проїзд у громадському транспорті Брюсселя (метро, трамвай, автобус) існують різноманітні тарифи та знижки:

- можна придбати квитки безпосередньо у транспорті (крім метро) за найвищим тарифом (2,50 євро за одну поїздку);

- купити квиток на декілька поїздок у спеціальних апаратах, розташованих на зупинках громадського транспорту (тариф – 2,10 євро за одну поїздку);

- купити проїзний квиток на місяць з можливістю поповнення (тариф 1,40 євро за одну поїздку).

Бельгія посідає третє місце в світі за кількістю автомобілів на кв. км. Перше і друге місце відповідно посіли Нідерланди і Японія. Однак по щільності залізниць Бельгія залишається беззаперечним лідером.

У Бельгії не можна їздити на автострадах повільніше ніж 70 км/год. Остерігайтесь проїзду на червоне світло і порушень правил обгону. За порушення цих правил Вас чекають штрафи до 3 тис. євро. У Бельгії теж заборонено користуватись рацією і мати в машині антирадар – кара за цей прилад така ж сувора, як і в Австрії.

Правила поведінки під час футбольного матчу

Заборонено:
- вхід до стадіону у стані алкогольного або наркотичного сп'яніння та вживання алкогольних напоїв і/або наркотичних речовин на території стадіону;

- перегляд матчу у стані алкогольного або наркотичного сп'яніння, вхід на стадіон із будь якими пляшками, металевими чи піротехнічними приладами або предметами, вибухівкою, вогнепальною та холодною зброєю, набоями;

- кидання на футбольне поле, у футболістів, арбітрів, тренерів або глядачів, їхні транспортні засоби будь-яких предметів;

- розпалювання факелів або вогнищ;

- використовування грубих, нецензурних, образливих виразів, жестів, пісень, політичної пропаганди, а також застосування погроз та залякування;

- пропаганда расизму, дискримінація футболістів, тренерів, арбітрів, інших офіційних осіб та глядачів за національною ознакою або кольором шкіри;

- входження на футбольне поле, до місць розташування команд, арбітрів делегата матчу, кімнати допінг-контролю, приміщень для офіційних осіб та ложі VIP або інших спеціальних приміщень стадіону;

- пошкодження майна та обладнання стадіону, клубів (команд), футболістів, офіційних осіб та їхніх транспортних засобів.

Окрім футбольного матчу, вболівальники зможуть сповна насолодитись історичними пам’ятками та туристичними цікавинками:

Брюгге, хоч і невелике місто, але пам'яток тут дуже багато. Вас порадують пам'ятки архітектури – не тільки муніципальні будівлі XV-XVI століття і старовинні церкви, але і звичайні житлові будинки, збудовані над каналами; численні мости – їх тут понад 50, невипадково місто прозвали «Північною Венецією».

Також цікаві музеї розповідають про старовинні місцеві промисли – виготовлення шоколаду, варення пива і плетіння мережива.

Щорічно в Бельгії виготовляють 220 тисяч тонн шоколаду, що становить близько 22 кг на душу населення в рік. А це означає, що пересічний житель Бельгії з’їдає по 60 г шоколаду в день.

Корисні телефони:

Поліція: 101

Пожежна охорона та швидка допомога: 100

Європейська служба порятунку: 112

Довідкова «Белгаком»: 1307

Втрата банківських карток: 070344344

Зауважте, що консульська посадова особа не може бути законним представником фізичних або юридичних осіб України за кордоном через відповідні обмеження, передбачені законодавством іноземних країн та міжнародними договорами.

Обізнаний вболівальник – успішний вболівальник! Вболівай за «Динамо» у різних куточках світу!

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер