Футбол і закон. Греція

Футбол і закон. Греція

15 лютого київське «Динамо» буде грати проти грецького клубу АЕК із Афін. Правову консультацію щодо того, як доїхати до Афін та не потрапити у халепу, надасть начальник Головного територіального управління юстиції в місті Києві Станіслав Куценко:

До Республіки Греція тепер можна подорожувати без віз та будь-яких перепон. Офіційною мовою тут є грецька. Проте у столиці (Афінах) більшість володіють іноземними мовами – англійською, німецькою, італійською. Офіційна валюта – євро. Обміняти її можна лише в банках або обмінних пунктах. Банки відкриті у робочі дні з понеділка по четвер з 8:00 до 14:00, а у п'ятницю з 8:00 до 13:30. На вихідні дні банки закриті. Окрім банків, можна скористатися обмінними пунктами, що працюють після сієсти та у вихідні дні. За процедуру обміну утримується комісія від 1% до 2%.

Які документи знадобляться українському вболівальнику для поїздки до Афін?

Для проходження паспортного контролю на кордоні Вам необхідно мати з собою наступні документи:

- Документ для виїзду за кордон (біометричний закордонний паспорт, біометричний закордонний паспорт дитини);

- Документи, що обґрунтовують мету візиту до ЄС (квитки на футбольний матч);

- Достатні фінансові засоби як для перебування в країні, так і для повернення в Україну, або ж здатність отримати їх законним шляхом (готівка, кредитні картки) – виписки з банку не вимагаються.

При цьому важливо пам’ятати, що навіть на умовах безвізового режиму, і за наявності візи, рішення про дозвіл в’їзду в країну приймає безпосередньо працівник прикордонної служби країни, в яку ви прямуєте під час паспортного контролю.

Тому, вже по прибуттю до Греції у в’їзді може бути відмовлено:

  • громадянам, які перебувають у переліку осіб, яким заборонений в’їзд до країни (наприклад, через попередні порушення візового режиму);
  • громадянам, які становлять загрозу для громадського порядку, безпеки, громадського здоров’я та міжнародних відносин (як приклад, особи щодо яких введені персональні санкції).

Головна мета візової та прикордонної перевірок – переконатися в тому, що Ви не плануєте порушувати міграційні правила.

Базові міграційні правила Шенгенської зони:

  • не працювати без робочої візи;
  • дотримуватися “правила 90 днів” – перебування в Шенгенській зоні дозволено не більше 90 днів на кожні 180 днів.

До речі, якщо у вас є звичайний закордонний паспорт із візою, то його необов’язково змінювати на біометричний. Можна і надалі ним користуватися до закінчення строку дії Шенгенської візи або паспорту.

Слід пам’ятати, що:

1) грецька поліція діє безкомпромісно. Ставлення місцевого суспільства до іноземців протягом останніх років зазнало значної зміни у бік погіршення;

2) нелегальне перебування в Греції – країні Шенгенської угоди, - може мати довгострокові наслідки, що негативно впливатимуть на свободу Вашого пересування у Шенгенському просторі. У таких випадках найкращий вибір – звернутися за першої нагоди до Посольства України в Греції за тел. (00 30210) 68 00 230 або +30 69 327 656 06 (в екстрених випадках);

3) у разі виникнення непорозумінь чи конфліктних ситуацій з представниками правоохоронних органів, спроб затримати Вас - не чиніть фізичного опору, негайно пред’явіть паспорт громадянина України, з’ясуйте причину затримання чи претензій до Вас. Ви повинні поводитися спокійно, упевнено, коректно, якщо є потреба - наполягайте на необхідності зв’язатися з Посольством;

4) якщо ви потрапили у дорожньо-транспортну пригоду, зберігайте спокій і витримку, будьте чемними. Якщо ніхто не постраждав, учасники ДТП згодні щодо обставин аварії, а автомобіль не зазнав значних пошкоджень, виклик поліції не є обов’язковим. В разі, якщо оформлення спільного акта про ДТП з іншим водієм є неможливим, викличте поліцію (тел. 100), зафіксуйте положення обох автомобілів. Ні в якому разі не залишайте місця ДТП до появи поліції. Обов’язково занотуйте дані водіїв та номери автомобілів, з якими відбулась ДТП, а також дані співробітників поліції. Якщо є поранені, викликайте швидку медичну допомогу по тел. 166.

5) рекомендую розплачуватися за допомогою кредитних/платіжних банківських карт або регулярно знімати невеликі суми готівкових коштів через банкомати, попередньо візуально перевіривши апарат. Також краще запам’ятовувати PIN карти і в будь-якому разі не записувати його на карті та не залишати записаний PIN в гаманці поруч з карткою

6) бажано також мати з собою та зберігати окремо від паспортних документів (в номері готелю, на стійці реєстрації готелю, в авто тощо) копії внутрішнього паспорту громадянина України (ст.1-2 і 10-11), що, у разі втрати паспортних документів, значно прискорить оформлення необхідних документів для повернення в Україну. Для водіїв, на випадок втрати документів, незайвим буде зробити перед закордонною поїздкою копії: посвідчення водія, свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, картки міжнародного автомобільного страхування та ін.

Пам’ятайте, що для туристів запорукою доступу до медичних послуг у Греції є наявність діючої медичної страховки.

Тож, якщо все-таки виникли проблеми в Афінах, Вам знадобиться невеликий телефонний довідник внутрішніх екстрених служб:

Єдина служба спасіння - 112
Швидка допомога в Афінах - 116.

Служба інформації по черговим лікарням - 106.
Довідкова аптек - 107
Поліція - 100
Туристична поліція в Афінах - 171.
Берегова охорона та служба спасіння на морі - 108
Автомобільна аварійна служба - 104154.

І пам’ятайте, за будь-яких обставин варто звернутись до Посольства України у Греції за телефоном +30 210 68 00 230 (цілодобово).

Фан-клуб ФК «Динамо» Київ

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер