Футбольна філософія Зураба ОЧИГАВИ

Футбольна філософія Зураба ОЧИГАВИ

У даному випадку мова піде про захисника Зураба Очигаву, який зіграв свій перший матч у чемпіонаті України проти «Дніпра».

Свій маршрут до появи на полі НСК «Олімпійський» він почав прокладати на рівні ДЮФЛУ у складі «Лідера» з Петропавлівської Борщагівки, після чого перейшов до маріупольського «Іллічівця», в якому дебютував в УПЛ 20 вересня 2014 року у грі проти донецького «Металурга». Вийшов він на останні шість хвилин, за які його команда пропустила третій гол від суперників, у складі яких одним із найкращих був Микола Морозюк, безславно поступившись на полі стадіону «Динамо» ім.В.В.Лобановського в Києві – 0:3. Невдалий сезон 2014/15 у підсумку відправив підопічних Миколи Павлова до 1-ї ліги, куди вирушив і Очигава, але вже у складі київського «Динамо-2».

Щоправда, в команді Вадима Євтушенка Зураб виступав лише в осінній частині сезону 2015/16 (16 матчів, 1440 хвилин, 1 гол, 6 попереджень, 1 вилучення), а навесні вже працював та грав у U-21 (9 ігор, одне попередження) під керівництвом іспанського наставника Вісенте Гомеса, ставши в підсумку зі своїми новими товаришами по команді переможцем молодіжної першості країни.

Сам Очигава так оцінив свій перший сезон у футболці біло-синіх кольорів: «У 1-й лізі більше силовий, «дорослий» футбол, багато футболістів, які пройшли школу Прем'єр-ліги. У молодіжній же першості більше грають молоді хлопці, але є й досвідчені гравці, у яких є чому вчитися. Тому й там також можна розвиватися».

Цим він власне й продовжив займатися, щоправда, вже на рівні першої команди чинного чемпіона України, повністю відпрацювавши передсезонний збір в Австрії під пильним поглядом Сергія Реброва та зігравши у всіх шести спарингах «біло-синіх».

- Збори з основною командою запам'яталися мені, перш за все, цікавим тренувальним процесом. Заняття були побудовані так, щоб ми ставали фізично сильнішими. Що стосується моєї позиції на полі, то я грав у центрі захисту, лівіше. Від мене вимагалися чіткі дії в обороні, а при атаці грамотно та швидко перебудовуватися.

Новий сезон Очигава почав у команді U-21 з перемоги над «Олександрією» (1:0), після чого, вивівши партнерів на гру проти «Карпат» в якості капітана, забив переможний гол та вперше був включений за «Динамо» до заявки на поєдинок УПЛ уже перших команд.

У третьому турі чемпіонату Прем'єр-ліги молодий захисник знову опинився серед тих, кого головний тренер відібрав на гру з «Дніпром», та кинув у бій уже на 18-й хвилині після того, як травму голови отримав хорват Домагой Віда. Ось у цей момент дебютант і показав, що недарма працював, обливаючись потом у Тіролі, відмінно відпрацювавши не лише в обороні, але й вчасно висуваючись уперед під час виходів в атаку.

Очигава ще до свого впевненого дебюту, немов філософ, окреслив, що йому потрібно для того, щоб реалізувати свій потенціал: «Я маю займатися своєю справою та виконувати свою роботу на полі. Сергій Станіславович підказує, де я зіграв неправильно, що потрібно виправити. Я, у свою чергу, намагаюся поліпшити гру. В зоні комфорту розвиватися непросто. Лише коли важко, футболіст зростає. У гравців, поруч із якими я зараз тренуюся, мені є чому вчитися».

Що ж, для цього у нього в київському «Динамо» є всі можливості, й сподіваємося, йому вдасться їх утілити в повній мірі.

Олег Задерновський

Copyright © FC Dynamo Kyiv

* фото В. Раснер

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер