Геннадій Литовченко: «Гра влаштувала, а для результату не вистачило досвіду»

Геннадій Литовченко: «Гра влаштувала, а для результату не вистачило досвіду»
Калитвинцев і Литовченко

На вихідних футболісти «Динамо-2» зіграли останній матч в першій частині сезону і отримали кілька тижнів відпустки. 12-е місце в турнірній таблиці не може задовольнити наставників команди Геннадія Литовченка і Юрія Калитвинцева. Геннадій Володимирович розповів кореспонденту Інформаційного відділу, в чому причини невдач його підопічних, і про плани команди на зимову перерву.

- Перша частина сезону для «Динамо-2» була важкою, – говорить Литовченко. – Багато футболістів пішли до головної команди, а ті, хто нещодавно влився в наш колектив, не провели повноцінних зборів. Пройшов дуже короткий період з тих пір, як вони закінчили виступи в юнацькому футболі і почали робити перші кроки в дорослому. Тому перше коло було нерівним. Що стосується гри, вона нас влаштовувала, але в плані результату не вдалося досягти потрібних показників. Гадаю, причина в тому, що в нас не було досвідчених хлопців, які могли б зіграти надійніше.

- Ваша команда розпочала сезон з трьох поразок, після чого здобула п’ять нічиїх поспіль. З чим пов'язаний такий невдалий початок?

- Хлопці були психологічно не готові, внаслідок чого ми кілька матчів програли. Потім грали внічию, втрачаючи концентрацію на останніх хвилинах.

- В середині дистанції ви в дванадцяти матчах не знали поразок, але потім програли на виїзді «Десні» і ПФК «Севастополь». Знову розпочався спад?

- Я б так не сказав. По грі ми не програли нікому. Не можна сказати, що хоч один суперник начисто нас переграв. У багатьох поєдинках, зокрема з ПФК «Севастополь» в першому колі, вважаю, ми не мали програвати. Але у футболі головне результат, і потрібно навчитися його досягати. Під час зимової перерви ми пройдемо три повноцінних збори, а вже навесні можна буде про щось говорити.

- «Динамо-2» у 18-ти матчах дев’ять разів зіграло внічию. Це більше, ніж у решти всіх команд…

- Знову ж таки, якби в нас було більше досвідчених хлопців, подібного не сталося. Не було б і перепадів, перемог було б більше, ми б їх не втрачали на останніх хвилинах, як це було в останній грі проти «Фенікс-Іллічівця». За п'ять хвилин до закінчення гри ми повели в рахунку, а через дві хвилини припустилися безглуздої помилки і пропустили гол. У результаті зіграли внічию 2:2.

- Зараз команда знаходиться на 12-му місці. Які цілі стоять перед вашими підопічними на другу половину сезону?

- Головне – в кожній грі досягати результату.

- За підсумками першої частини сезону хто з футболістів проявив себе з найкращого боку?

- Не в моїх правилах говорити про це. Навіщо когось виокремлювати? Інші образяться. Я вже неодноразово говорив, що в «Динамо» неперспективних хлопців немає.

- Прощатися з кимось збираєтеся?

- В принципі, вже складений список футболістів: хто нам потрібний, а хто ні. Є група гравців, які можуть залишити команду. До неї входять наші грузини, але питання про їх подальшу долю вирішуватиме керівництво. На деяких з них є попит. Якщо хтось не відповідає рівню першої команди, навіщо їх тримати в нас, потрібно дати хлопцям можливість проявити себе в інших командах. Вже неодноразово траплялося, що футболісти йшли з другої команди «Динамо» і успішно виступали у вищій лізі.

- Як можете оцінити молодих нападників Сокола, Шевчука, Воронкова?

- Всі вони залишаються в команді. Надалі все залежить від них. Ми можемо тільки спрямувати і підказати, але виконавську майстерність, мислення і бажання вони мають проявляти самі.

- Прокоментуйте гру воротарів. Кичака викликали до молодіжної збірної. Цього сезону він був основним голкіпером?

- Я б так не сказав. У нас є два рівноцінних воротарі – Кичак і Бойко. Давали можливість грати і одному, і другому. Просто в них така доля – грати до першої «пінки», після чого потрібно давати шанс іншому. А що стосується молодіжної збірної, Бойко теж викликали, і він брав участь у кількох матчах.

- Влітку до команди приєднався молодий півзахисник Рибалка. Які в нього перспективи? Ви задоволені його грою?

- Це обдарований, технічний хлопець. Спочатку він виглядав достатньо непогано, але, можливо, трохи «загубився» під кінець першого кола. Це пов'язано з тим, що Сергій, як і будь-який інший новий футболіст, зіткнувся з новою системою роботи. Йому потрібно звикнути до нового режиму, і все буде нормально.

- Хтось із футболістів поповнить вашу команду під час зимового міжсезоння?

- Поки не знаю. Над цим питанням працюватиме селекційний відділ. Зараз ми звертаємо увагу на хлопців 1992 року народження, щоб не сталося як минулого року, коли футболісти, закінчивши виступи в юнацькому футболі, лише два тижні потренувалися з нашою командою і відразу почали грати в чемпіонаті. Стежимо за хлопцями з динамівської школи, когось із них, можливо, візьмемо на збори.

- Які плани на міжсезоння?

- Зараз хлопці пішли у відпустку. 26-го грудня зберемося на базі. Команда пройде медичне обстеження, а з 5-го січня почне працювати в манежі на базі в Конча-Заспі. Візьмемо участь у традиційному турнірі Макарова. Потім проведемо два двотижневих збори на Кіпрі. За тиждень до початку другої частини чемпіонату повернемося до Києва, а 10-го березня зіграємо перший матч із «Прикарпаттям».

- Як ви плануєте провести відпустку?

- Зазвичай нікуди не виїжджаю за межі України. Цього разу два тижні проведу в Трускавці, решту всього часу буду вдома.

 

Інформаційний відділ ФК "Динамо" (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер