Георгій Бущан: «З дитинства у мене є мрія зіграти за збірну України»

Георгій Бущан: «З дитинства у мене є мрія зіграти за збірну України»

- Як живе під час карантину футболіст київського «Динамо»?

- Живу, напевно, як і всі люди, не тільки футболісти. Висипаюся, приділяю час собі та, звичайно ж, тренуванням. З'явилося більше часу для спілкування з друзями та рідними, тому, користуючись нагодою, я радий із ними спілкуватися.

- Як ти готуєшся до продовження сезону?

- Жодне індивідуальне тренування не замінить заняття з командою. Ми провели хороші збори, зіграли достатньо матчів. Футболіст може готуватися до чемпіонату тільки через тонус, коли постійно йдуть гри. Як би ти не приділяв час індивідуальним тренуванням, усе одно ще потрібно буде набирати форму через збори.

- Який матч був для тебе найскладнішим?

- Напевно, це всім відомий матч із «Мальме». Він наклав відбиток, виділю його.

- На кого ти орієнтувався на початку кар'єри, якщо не враховувати Олександра Шовковського?

- Джанлуїджі Буффон. Продовжую стежити за «Ювентусом» та італійським чемпіонатом. Мені імпонує Серія А, і я досі мрію зіграти проти Буффона.

- До якого типу голкіперів можна віднести Георгія Бущана: воротар, який любить тиск із боку суперників, або бере участь у командних побудовах і роздає передачі?

- Найбільше я люблю, коли нуль пропущених голів. (Усміхається) Я б виділив золоту середину: коли і суперники атакують, і виходить відбивати удари й отримувати задоволення від самої гри.

- Чи зможе «Динамо» вийти з карантину в хороших кондиціях і поборотися за друге місце в чемпіонаті?

- Я вірю у свою команду, тому впевнений, що ми виконаємо поставлені завдання.

- Які методи застосовуються в «Динамо», щоб футболісти підтримували оптимальні кондиції під час карантину?

- У нас є чат у месенджері, у якому є вся команда, тренерський штаб і лікар. До 12-ї години дня кожен футболіст повинен написати свою температуру. Окрім того, раз на тиждень ми отримуємо програму тренувань. Для тих, хто приїжджає на базу, є спеціальні датчики, які гравець зобов'язаний узяти з собою на тренування, з них потім зчитуються твої показники під час заняття.

- Чи складніше голкіперу тренуватися вдома, ніж польовому гравцеві?

- Удома в усіх тренування однакові. А ось коли почнуться збори - можливо, буде важче. У нас різна специфіка роботи, у кожного свій труд.

- Які в тебе стосунки з Денисом Бойком?

- Абсолютно нормальні, робочі. Ми не зобов'язані бути друзями або ворогами. Воротаря на гру вибирає тренер, тому ображатися один на одного не варто. Мені пощастило, що в мене є такий конкурент, ми тримаємо один одного в тонусі.

- Наскільки головний тренер команди впливає на роботу воротаря?

- В основному наша робота проходить із тренером воротарів - Михайлом Михайловим. Ми менше контактуємо з головним тренером і його помічниками. Тренер воротарів і головний тренер разом приймають рішення, якого голкіпера виставити на гру.

- Проти якої п'ятірки футболістів ти б хотів вийти в серії пенальті?

- Я не вважаю себе геніальним у відбитті пенальті. Просто так іноді виходить, причому чомусь тільки на зборах. (Усміхається) Напевно, це топ-5 футболістів світу, хотілося б із ними зійтися.

- Хто з нападників створив тобі найбільше проблем?

- Найбільше мені запам'ятався Маркус Розенберг (форвард «Мальме»), який у своєму прощальному матчі на домашньому стадіоні забив мені два голи.

- У якому топ-клубі ти хотів би грати?

- Я і так граю в одному з топ-клубів Європи. Можливо, хотілося б спробувати себе в Італії або Німеччині. Англія взагалі не обговорюється. (Усміхається)

- Як оціните свої шанси потрапити до заявки збірної України на чемпіонат Європи?

- Не вважаю, що це фантастика, тим більше що турнір перенесли на рік. Я сподівався на виклик до національної команди і зараз, на найближчі поєдинки, але цього не сталося. Значить, наразі тренерський штаб не вважає, що я готовий для цього. Але я не опускаю руки, а продовжую працювати. У мене є мрія зіграти за збірну України ще з дитинства, адже це гордість для кожного футболіста.

- Чи можете пригадати матч, у якому вам би сподобалася власна гра?

- Я ставлюся до себе критично, тому таких матчів не виділяв. Більше звертаю увагу на те, як грає моя команда, мені подобається, коли є результат. Якщо моя команда виграє, я щасливий.

- Хто вибирає голкіпера на матч - Михайло Михайлов чи Олексій Михайличенко?

- Це спільне рішення. Але, гадаю, останнє слово за тренером воротарів. На це рішення воротарі можуть вплинути тільки своєю роботою і впевненістю.

- Кого з футболістів «Динамо» можете назвати своїми друзями? З ким найбільше спілкуєтеся в повсякденному житті?

- З Микитою Бурдою. В принципі, з усіма підтримую однакові відносини. Зазвичай є свої тусовки, але зараз так співпало, що молоді хлопці підросли, і з ними цікаво тим, хто старший. У результаті утворився кістяк із 10-11 осіб, і ми всі між собою однаково спілкуємося.

- У кого з футболістів у команді найкраще почуття гумору?

- У нас є багато хлопців із хорошим почуттям гумору. У цьому плані на провідних ролях завжди були Денис Гармаш, Микола Морозюк, можу в цей список додати і себе (посміхається). Правду кажучи, зараз підібрався такий колектив, коли кожен може підколоти іншого.

- Як сприймають гумор іноземці?

- Іноді пояснюємося з ними жестами, плюс, половина хлопців уже знає російську, вони багато розуміють, з ними вже зручно контактувати і навіть жартувати. Словом, усі все розуміють, жодного бар'єру немає.

- Який фільм із тих, що недавно подивилися, вам запам'ятався найбільше, і чому?

- Нещодавно подивився фільм «Ураган», який мені порадив близький друг. Він про боксера, якого незаслужено посадили в тюрму, нібито за вбивство, а насправді за його темний колір шкіри. Це досить жорсткий фільм, але мені сподобався. Рекомендую його всім.

- Коли плануєте одружитися? Питання від чоловіка, може, це ваш конкурент?

- У цьому питанні в мене точно немає конкурентів (посміхається). Ми з дівчиною плануємо одружитися, але коли це буде, озвучувати не стану.

- Назвіть топ-11 футболістів, з якими або проти яких вам доводилося грати.

- Складне запитання, але давайте спробуємо. Воротар - Шовковський (на заміну - П'ятов), центральні захисники Бурда і Віда, зліва - Миколенко, праворуч - Кендзьора, у центрі - Сидорчук, Буяльський, Шапаренко, зліва у півзахисті - Вербич, праворуч - Циганков. Попереду - Яремчук.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер