Рік білого Кролика (Кота): як це було

Рік білого Кролика (Кота): як це було

Білий Тигр поступився місцем такому ж білосніжному Кролику (Коту) – 2010-й рік завершився, і настав новий 2011-й. Пропонуємо подивитися, наскільки успішно «Динамо» виступало в «пухнасті» роки.

1927 рік

Незважаючи на те, що перший матч (із відомих історикам) «Динамо» (Київ) зіграло лише 1 липня 1928 року, датою заснування футбольної команди прийнято вважати 13 травня 1927 року. Саме цього дня було зареєстровано статут Київського пролетарського спортивного товариства «Динамо».

1939 рік

«Динамо» зробило кілька кроків назад у порівнянні з доволі успішним попереднім сезоном. На чолі команди став Михайло Печений, колишній гравець «Динамо», але досягти успіху йому не вдалося. Незважаючи на окремі перемоги, зокрема над одноклубниками з Москви та Тбілісі, кияни завершили сезон на восьмому місці (з 14-ти команд) із негативною різницею м’ячів (39:44).

1951 рік

«Динамо» очолив Олег Ошенков, з ім’ям якого пов’язані перші союзні успіхи нашої команди. Але це буде потім, а поки в чемпіонаті «біло-сині» посіли лише восьме місце. 1951-й рік можна вважати переломним в історії «Динамо», адже саме тоді було зроблено багато чого з того, що згодом дозволило назавжди забути про ті часи, коли команда не боролася за найвищі нагороди.

1963 рік

Після звільнення В’ячеслава Соловйова упродовж сезону командою керували спочатку Віктор Терентьєв, а потім Анатолій Зубрицький. Як підсумок – дев’яте місце, незважаючи на збереження переможного складу 1961 року. Від повного провалу «Динамо» врятувала результативність нападників, які забили 68 м’ячів (більше лише у СКА з Ростова-на-Дону, який посів четверте місце, – 73)! У турнірі дублерів «Динамо» здобуло перемогу, і відтоді практично щороку було на чолі турнірної таблиці, готуючи гідний резерв для основного складу.

1975 рік

Перший успіх «Динамо» на європейській арені! 14 травня в Базелі керована Валерієм Лобановським та Олегом Базилевичем команда перемогла у фіналі Кубка володарів Кубків угорський «Ференцварош» (3:0), ставши першим клубом із СРСР, який переміг в єврокубку. А вже восени динамівці з незрівнянним Олегом Блохіним в атаці, який став за підсумками року найкращим футболістом Європи та володарем «Золотого м’яча», поставили на коліна найсильніший клуб світу, мюнхенську «Баварію», і вибороли Суперкубок Європи! В національному чемпіонаті ніхто не зміг завадити «Динамо» достроково стати чемпіоном, а збірна СРСР, очолювана тими ж Лобановським та Базилевичем, вдало подолала відбірковий турнір чемпіонату Європи.

1987 рік

Рік розпочався для «Динамо» невдало – в матчі за Суперкубок Європи «біло-сині» мінімально програли румунському «Стяуа» (0:1). Також динамівці вимушені були зупинитися за крок від фіналу Кубка чемпіонів, програвши португальському «Порту» (дві поразки по 1:2 на виїзді та вдома). Виступ у чемпіонаті СРСР став повним провалом – після двох поспіль чемпіонств «Динамо» фінішувало лише на шостому місці. Єдиним виграним трофеєм став національний Кубок.

1999 рік

Після вдало подоланого групового етапу Ліги чемпіонів ще наприкінці 1998 року, навесні «Динамо» втретє в історії (й уперше за часів незалежності України) вийшли до півфіналу найпрестижнішого європейського турніру. Домашня нічия та прикра поразка на виїзді від «Баварії» вчергове перегородили шлях до фіналу блискучій команді Валерія Лобановського. У національному чемпіонаті «біло-синім» традиційно не було рівних, до перемоги в якому динамівці додали й національний Кубок. Влітку команду залишили двоє лідерів – Андрій Шевченко перейшов до «Мілану», згодом ставши одним із найкращих гравців в історії італійського клубу, а Олег Лужний вирушив на Туманний Альбіон, до лондонського «Арсеналу».

2011 рік

У новий рік «Динамо» входить сповненим амбіцій. До команди повернувся Юрій Сьомін, попереду, окрім завершальної стадії чемпіонату України, виступ у плей-офф Ліги Європи УЄФА та півфіналі національного Кубку. Будемо сподіватися, що рік білого Кролика (Кота) принесе «Динамо» нові перемоги та трофеї до клубної колекції!

Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер