Рік Чорного водяного Дракона: як це було

Рік Чорного водяного Дракона: як це було

2012-й рік за східним календарем перебуває «під владою» Чорного водяного Дракона. Пропонуємо подивитися, наскільки успішно «Динамо» виступало у «вогняні» роки.

1928

1928-й став першим роком існування команди «Динамо» (Київ), її діяльність стала регулярною. «Динамо» не було допущено до міських змагань, тому обмежувалося товариськими матчами. Причому, не лише в Києві та області, але й у сусідній Білорусі.

1940

Лише восьме місце в підсумковій таблиці можна пояснити нестабільністю складу. Команда забила чи не найменше, також не відзначалася надійністю в обороні. Наприкінці сезону Михайла Печеного на тренерському містку замінив запрошений із Ленінграда Михайло Бутусов.

1952

Чемпіонат розпочався лише в середині липня, оскільки все було підпорядковано участі збірної СРСР на Олімпійський іграх у Гельсінкі. Практично всі матчі проводилися в Москві. «Динамо» продемонструвало свою готовність боротися за чемпіонство, упевнено посівши друге місце у швидкоплинному чемпіонаті, який складався лише з одного кола. Тим самим «біло-сині» вперше за 15 років посіли призове місце.

1964

У 1964 році на найближчі шість років у «Динамо» розпочалася «епоха Маслова». Відомий фахівець, вірний своїм принципам, взявся за перебудову команди. Поступово результати команди покращилися, хоча гра й не була такою яскравою, як раніше. У перший же рік біля керма «Динамо» Віктор Маслов виграв Кубок СРСР, лише другий у майже 40-річній історії «біло-синіх». Перемігши у півфіналі московський «Спартак» та у фіналі «Крилья Совєтов» із Куйбишева, динамівці стали першою командою із СРСР, яка саме завдяки виграшу національного Кубка взяла участь у єврокубках.

1976

Після торішнього тріумфу від «Динамо» чекали продовження серії перемог. Чемпіонат СРСР був реорганізований так, щоб восени перейти на систему «осінь-весна», але в результаті не реалізувався. Навесні «Динамо» та збірна (практично те ж саме «Динамо») виступали у чвертьфіналах Кубка чемпіонів та Кубка Європи, але з обох турнірів вибули, що розцінювалося як невдача. На початку «осіннього» чемпіонату в результаті конфлікту між тренерами та футболістами з посади начальника команди було звільнено Олега Базилевича, а Валерій Лобановський залишився старшим тренером.

1988

1988 рік став першим в історії «Динамо», коли футболісти «Динамо» почали переходити до іноземних клубів. Переходили найкращі (Блохін, Балтача, Заваров, Євтушенко), що не могло не позначитися на грі команди. В одинадцятий раз «Динамо» стало срібним призером, поступившись першістю дніпропетровському «Дніпру». Протягом сезону велика група динамівців стали віце-чемпіонами Європи у складі збірної СРСР, а Олексій Михайличенко став поки що першим й останнім динамівцем – олімпійським чемпіоном. Його ж за підсумками сезону було названо найкращим футболістом СРСР.

2000

На початку 2000 року «Динамо» не змогло подолати другий груповий раунд Ліги чемпіонів, незважаючи на успішний виступ у чотирьох весняних матчах. А ось на внутрішній арені нашій команді традиційно не було рівних, де «біло-сині» виграли «золотий дубль». Влітку до лондонського «Тоттенхема» перейшов один із лідерів – Сергій Ребров, команду поповнила ціла група новачків, що негативно позначилося на результатах. У Лізі чемпіонів «Динамо» фінішувало на четвертому місці у групі, із Кубка України вибуло вже на першому етапі, а в чемпіонаті перемоги давалися з великими труднощами.

2012


Новий рік «Динамо» зустрічає на першому місці в турнірній таблиці чемпіонату України і сповнене мотивації утримати лідерство до самого фінішу. Для багатьох динамівців, які виступають за збірні України та Хорватії, апогеєм сезону стане подія, на яку чекає вся країна, – участь у фінальній частині чемпіонату Європи. Побажаємо їм гідних результатів як на Євро-2012, так і у футболці «Динамо» в чемпіонаті та єврокубках.

Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер