Гості з Чернігова – переможці фанатського турніру «Родичів»

Гості з Чернігова – переможці фанатського турніру «Родичів»

Фанати руху «Родичі», які традиційно займають на НСК «Олімпійський» сектор під №21, звернулися до клубу з проханням посприяти у проведенні турніру 7х7, присвяченого другій річниці створення руху, й отримали у своє користування поле №3 із синтетичним покриттям на заміській клубній базі в Кончі-Заспі.

У турнірі взяли участь десять команд (хоча планувалося значно більше), які були поділені на дві групи. За підсумками групових баталій були визначені кращі колективи, які виборювали путівку до вирішального матчу в півфіналах. Умовно бронзовими нагородами задовольнилися команди «Піджаки» та «Янг Хоуп», які вирішили не проводити матч за третє місце, щоб нікому не було прикро.

А от за красень кубок змагалися «Х59» та єдина приїжджа команда – «Чернигів». Фінальний поєдинок вийшов напруженим, чернігівці, хоч і володіли перевагою, але виграти в основний час не спромоглися – нічия 1:1, і все вирішувалося в серії пенальті, в якій на один точний удар більше завдали гості з півночі країни.

Кілька гравців були відзначені й індивідуальними нагородами. Найкращим гравцем турніру став представник команди «Чернігів» – Вова «Фестиваль» (на красивій грамоті з логотипом улюбленого клубу так і було написано «FESTIVAL»), а особливою відзнакою від клубу було нагороджено активіста руху «Родичі», гравця команди «Х59» Ярослава Гончара.

Вова «Festival» (Чернігів), найкращий гравець турніру:

- На подібних турнірах ми граємо вже протягом семи років. Із кожним разом рівень усе вищий і вищий. Саме цей турнір ми виграємо вже втретє загалом та другий раз поспіль. Усі команди грали гідно, з кожним разом суперники діють усе краще й краще. Це наші друзі, компанія, словом – «Родичі». Приємно, коли нас запрошують кожного року, й ми з радістю приїжджаємо. Цього разу було важко грати через сонце та спекотну погоду, плюс ігри через кожні 20 хвилин, але для нас це звична ситуація. Довелося здобувати перемоги на характері та бойовому дусі, а у фіналі все вирішувалося в серії пенальті, де вдача посміхнулася саме нам.

Також додамо, що на турнір завітав капітан «Динамо» Олександр Шовковський, який недовго поспілкувався з фанатами, після чого на знак подяки за проявлену увагу ті провели його традиційною кричалкою «Вічно перший, Саша Шовковський», а також член Виконкому ФФУ, відомий журналіст Артем Франков, який із цікавістю спостерігав за фінальним матчем та взяв участь у церемонії нагородження.

Михайло, працівник соціальної сфери, капітан команди «Піджаки»:

- Було дуже приємно провести наш турнір на одному з полів заміської бази в Кончі-Заспі. Керівництво клубу пішло нам назустріч, причому зробило це без жодних додаткових умов. Це нормальний, європейський формат відносин фанатських рухів із клубами. Можна назвати багато прикладів: зокрема, я особисто відвідував матчі чемпіонату Німеччини, й можу сказати, що там команда та фанатські сектори – це одне ціле.

- Ви – капітан команди «Піджаки». Чому обрали таку назву?

- Це жартівлива назва. У нашій команді зібрані всі гравці, кому за 30 років, – усі дорослі, працюють, тому так і назвалися. Усі переважно кияни, виросли тут, «Динамо» – улюблена команда. Та й за кого ще в Україні можна вболівати? (посміхається).

- Як формувалися інші команди-учасниці?

- За принципом, хто з ким спілкується найбільше. Є команда, яка представляє район, – вони також присутні на нашому секторі, гості з Чернігова, є інші команди, у членів яких є спільні інтереси чи мешкають поруч один із одним.

- Скільки у вашій спільноті людей на сьогодні?

- Важко сказати точно, адже ми не ведемо список. Думаю, загальна кількість десь до 300 людей.

- Про що розмовляли з Олександром Шовковським, коли він до вас підійшов?

- Ми спілкувалися з Олександром протягом тижня, сказали, що в нас буде турнір, і він відповів, що з радістю його відвідає. Він приїхав, приділив нам час, подивився на нашу гру, потім поспілкувалися. Особливо зраділи молоді хлопці, яким по 20 років, для яких Шовковський годиться в батьки. Вони побачили живу легенду на власні очі, мали можливість поговорити з Олександром у неформальній обстановці.

- Яка мета сьогоднішнього заходу?

- Ми розраховуємо добре провести час, пропагуємо здоровий спосіб життя, доросліші хлопці показують приклад молоді, яка також тут є, що потрібно не пиво пити, а можна зібратися в таких хороших умовах, зіграти на турнірі. Цікаво просто пограти у футбол на чудовому полі та виявити сильнішого.

Ярослав Гончар, активіст руху «Родичі», команда «Х59»:

- Такі заходи ми організовуємо, перш за все, щоб разом провести час, поспілкуватися та зробити маленький внесок у пропаганду здорового способу життя. Хочемо показати молоді, що можна добре проводити час без сигарет та алкоголю, а граючи у футбол з хлопцями.

- Скільки ви заплатили за оренду поля?

- Ми не платили жодних грошей – у проведенні цього заходу нам посприяло керівництво київського «Динамо», надавши нам можливість провести турнір тут. Стосовно запалювання фаєрів у нас також не було жодних домовленостей – просто клуб пішов нам назустріч та допоміг у проведенні заходу. Додаткові моменти не обговорювалися. Що стосується фаєрів, то ми спілкуємося з керівництвом київського «Динамо», зі службою безпеки, й у нас є з ними певні домовленості, в багатьох питаннях ми досягли порозуміння.

- Чому вболівальницьке середовище київського «Динамо» не єдине, а є різні течії?

- Два роки тому в колі активних уболівальників «Динамо», які на той момент були єдиними на секторі, стався конфлікт, який маэ побутовий, але разом із тим принциповий, характер для обох сторін. Тому відбувся поділ, але наша любов клубу та громадянська позиція залишається колишньою. Просто через деякі обставини ми стоїмо на різних секторах. І ми, і вони – фанати, і наші позиції однакові стосовно до команди.

- Яка ваша чисельність?

- На офіційних матчах нас збирається близько 300 осіб, але, звичайно, плануємо розширення. З цим є проблеми абсолютно у всіх: ви бачите, яка зараз ситуація на стадіонах – глядачі не ходять на жодні матчі. Наприклад, на попередній грі з «Ворсклою» було 8837 глядачів – це лише 12% від місткості стадіону. Так само й на фанатських секторах виникають певні проблеми з відвідуваністю.

- Вам відомо про конфлікт між уболівальниками та Миколою Морозюком?

- Ні, нещодавно ми приїжджали сюди ж, на базу, спілкуватися з футболістами, розмовляли і з Колею – все абсолютно нормально, він навіть виставляв фотографії разом із нами в соцмережах, тож до Колі жодних питань немає – він гравець нашого клубу, і ми його підтримуємо, ми єдині. Також до нас підходив капітан команди Олександр Шовковський – ми йому вдячні за те, що він прийшов нас підтримати, поспілкуватися, було приємно.

- Як поставилися до того, що Олександр Гладкий перейшов із «Шахтаря» до «Динамо»?

- Загалом, ми негативно ставимося до таких переходів, але збоку цього гравця на адресу вболівальників київського «Динамо» не помічалося жодних провокаційних чи неадекватних дій, тому сприйняли все спокійно. Час покаже, як він буде грати та ставитися до вболівальників – лише тоді можна буде робити висновки. На даному етапі він не зробив нічого поганого, тому жодних питань до нього немає. Але ми на полі підтримуємо не окремих гравців, а команду загалом.

- Який головний приз на вашому турнірі?

- Це вже наш четвертий футбольний турнір, переможцю вручається перехідний кубок, виготовлений за власний кошт. Минулого року його виграла команда з Чернігова.

* фото В.Тимченко

Copyright © FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер