Григорій Суркіс: “ФФУ не дасть в образу жоден український клуб”

Григорій Суркіс: “ФФУ не дасть в образу жоден український клуб”

Зрозуміло, журналістів дуже цікавить “справа Ващука”. Відповім вам з позиції президента ФФУ. Насамперед, потрібно відмітити, що існують такі поняття як етика, мораль. Якщо казати про “справу Ващука”, то тут все це повністю відсутнє. Мені особливо боляче тому, що в 1993 році Влад, а також Шовковський, Федоров та Баланчук були повернені в “Динамо” новим керівництвом з “Борисфену”. Я впевнений, що при іншому розвиткові подій у них не було б такої яскравої кар’єри. А окрім того, Ващук перед початком нинішнього сезону був обраний капітаном команди… Ще раз підкреслю, що особливо образливо за той аморальний спосіб, яким Ващук хоче покинути команду. Команду, яка дала йому можливість реалізувати себе як людину і футболіста.

Якщо казати конкретніше, то існують певні цивілізовані методи вирішення подібних конфліктів. У нашому ж випадку – це навіть не конфлікт, а спроба грубого порушення контрактних норм, передбачених регламентами ФФУ, ФІФА та УЄФА. У Ващука контракт з “Динамо” підписаний на початку листопада. Строк закінчення угоди – червень 2004-го року. Я довго працював у “Динамо”, в тому числі – і з тодішнім віце-президентом Сивковим і адміністратором Кашпуром (вони займалися новим контрактом Ващука, - прим.авт) і вважаю абсурдним казати про якусь можливу фальсифікацію контракту.

Я вважаю, що Ващуку, насамперед, потрібно вибачитись перед людьми, які набагато старші за нього. По-друге, якщо Владислав четвертого січня 2003-го року не вийде на роботу і клуб “Динамо” подасть в ФФУ відповідну заяву, то Владислав буде дискваліфікований. Це очевидно.

Не хочеться коментувати дії керівників московського “Спартака”. Я вважаю, що коли вони побачать контракт Ващука з “Динамо”, то більше не робитимуть заяви на кшталт того, що, нібито, збираються “стіною стояти за Владислава”. ФФУ не дасть образити жоден український клуб, якщо той не порушує чинний регламент”.

Тепер перейдемо до “справи Сичова”. Ми отримала від київського “Динамо” певні документи відносно їх контрактних відношень з Дмитром Сичовим. Мені знов не хотілося б казати про подвійні стандарти керівництва московського “Спартака”, але це так. Батько Дмитра Сичова каже про те, що розірвання контракту зі “Спартаком” було викликано через те, що певні пункти угоди його сина і московського клубу були доповнені без відома футболіста. Ось вам і фактор фальсифікації. Я дуже сподіваюсь на те, що відповідні органи ФІФА розберуться в цій пікантній ситуації. Я не знаю Дмитра Сичова і не можу давати оцінку його діям. Скажу лише те, що 19-річному гравцю негоже робити такі вчинки, за які буде соромно все життя. Вважаю, що і “Олімпік” правильно віднесеться до деяких документів які надасть “Динамо” і прийме необхідні міри.

А той факт, що практично кожен день виникають різноманітні слухи навколо “Динамо” (наприклад, ситуація з Несмачним і Дмитруліним), свідчить лише про популярність клубу. Люди, які гоняться за дешевими сенсаціями, використовують для цієї мети бренд київського “Динамо”. Я вважаю, що футболісти “Динамо” не будуть робити те, що підставить під сумнів їх добропорядність. Ми завжди з повагою відносились до своїх гравців, і випадок з Ващуком – це лише виключення з правил.

Щоб довести свої слова наведу кілька прикладів. Ми не залишили наодинці Євгена Похлєбаєва, який у розквіті сил через важку хворобу розстався з футболом. Нині ми допомагаємо Євгену, і у його батьків немає ні краплини сумнівів у тому, що ми будемо і надалі підтримувати їх сина. Також можна згадати, що Олексій Герасименко відновлювався близько року, не грав, але справно отримував зарплатню. Одуживши він навіть і не подумав, що ми можемо вимагати за нього певну суму в потенційних покупців, хоча в нього і не було контракту з клубом. Це називається взаємною повагою.

Інший приклад – травма Віталія Косовського. Він останні три роки практично не грає, але ми всі сподіваємось на його повернення у великий футбол. Йому надані всі умови для відновлення, стабільно виплачується зарплата. Я вважаю, що вам більше імпонують ці приклади, а не вчинок Ващука.

Ще раз повторюсь, що ми будемо дотримуватися встановлених норм ФІФА та УЄФА. В межах повноважень ФФУ ми будемо захищати честь та гідність будь-якого клубу і футболіста. І робитимемо це в межах правил, а також – етнічних і моральних норм.

І останнє. Моя думка така: кожна людина має право на помилку, але головне, щоб вона була продиктована не душевною підлістю. Якщо Ващук це зрозуміє і повернеться в табір “Динамо”, то його подальшу долю вирішуватимуть керівництво і тренери клубу. Обов’язок ФФУ – не мирити гравців з клубами, а слідкувати за дотриманням регламенту.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер