Григорій Суркіс: «Платіні продовжить боротися»

Григорій Суркіс: «Платіні продовжить боротися»

- Пан Платіні днями заявив про вихід із передвиборної гонки й, мабуть, це його рішення не виглядало спонтанним. А для вас воно стало несподіваним?

- Ви абсолютно праві, кажучи про те, що заява про припинення боротьби за посаду президента ФІФА - це зважене та обдумане рішення Мішеля Платіні. Вимушений крок, зроблений під тиском обставин непереборної сили.

Я поважаю вибір президента УЄФА та повністю підтримую його у прагненні в найкоротші терміни очистити своє ім'я й репутацію в найвищій арбітражній інстанції, яка перебуває поза будь-якого впливу футбольної влади. Відтепер він зможе цілком сфокусуватися на вирішенні саме цього завдання.

- Упродовж останніх місяців ми були свідками того, як Комітет з етики ФІФА влаштував розправу над кандидатом Платіні. У нього не було жодного шансу уникнути її.

- Як чинний віце-президент та член Виконкому УЄФА, я утримаюся від особистісних оцінок дій дисциплінарних органів ФІФА. Але у Мішеля Платіні справді є всі підстави для оскарження результатів їхнього розслідування. На мій погляд, воно не було побудовано таким чином, щоб можливість несправедливого вердикту була виключена.

- Комітет з етики ФІФА регулярно допускав витік інформації, не лише паплюжичи пана Платіні, але й руйнуючи його передвиборну стратегію. Кричущі коментарі, які не мали нічого спільного з поняттями неупередженості та презумпції невинуватості, допускали й інші офіційні представники ФІФА...

- Такі факти, на жаль, мали місце й абсолютно не сприяли зміцненню єдності світового футбольного співтовариства. А те, що в підсумку Мішелю Платіні не дозволили хоча б належним чином висловитися, захистити себе й разом із цим фактично зробили неможливою його участь у призначених на 26 лютого виборах президента ФІФА - це взагалі безпрецедентна ситуація. Ще не відомо, які процеси вона може спричинити за собою в майбутньому.

- Саме тому боротьба за крісло голови ФІФА для пана Платіні стала взагалі безглуздою?

- Це ваша думка. Я мав на увазі лише те, що заява Мішеля Платіні про вихід із передвиборної гонки була адекватним, реалістичним та чесним вчинком. У першу чергу, вона сигналізує всім нам про те, що шлях до наміченого вдосконалення системи управління світового футболу буде коротким.

Не варто все ж таки забувати, що висунення президента УЄФА на посаду голови ФІФА було не проявом особистих амбіцій Мішеля Платіні, а висловленням солідарної позиції європейської футбольної родини. Таким чином вона пропонувала рецепт швидких та кардинальних змін у головному органі світового футболу.

- А наскільки для реалізації такої масштабної місії підходить кандидатура Джанні Інфантіно, генерального секретаря УЄФА?

- Він залишається єдиним кандидатом від європейських асоціацій на майбутніх виборах президента ФІФА. Це дуже досвідчений та висококваліфікований управлінець, на якого ми також покладаємо великі надії. Його висуненням УЄФА продемонстрував наполегливість у своєму намірі максимально сприяти оздоровленню ФІФА. Це пішло б на користь всьому світовому футболу.

- Незважаючи на вихід із передвиборної гонки, пану Платіні ще також є за що боротися, окрім своєї репутації. Він, напевно, оскаржить вердикт Комітету з етики ФІФА, щоб повернутися до роботи в УЄФА. А що може бути далі?

- Я впевнений, що вже незабаром Мішель Платіні приступить до виконання своїх обов'язків, після чого разом із колегами та однодумцями продовжить роботу з розвитку та очищення футболу, в тому числі й за межами Старого Світу.

Управлінська команда, частиною якої мені пощастило бути вже більше десяти років, як ніхто може оцінити новаторство та цілеспрямованість Мішеля Платіні. Багато в чому саме завдяки йому УЄФА є зараз найбільш потужною та прогресивною футбольною конфедерацією у світі.

Ми з колегами по Виконкому з нетерпінням чекаємо відновлення його прав на продовження діяльності в якості президента УЄФА, а також закликаємо відповідні арбітражні органи якнайшвидше виконати необхідні процедури, щоб гарантувати Мішелю Платіні можливість аргументувати свою позицію.

«Футбольний клуб»

* фото Copyright © 2016 FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер