Ігор Суркіс: «Я задоволений роботою нашої команди»

Ігор Суркіс: «Я задоволений роботою нашої команди»

Президент «Динамо» Ігор Суркіс в ефірі програми «Великий футбол» на телеканалі «Футбол 1» відповів на актуальні питання з життя клубу, трансферну політику, роботу Мірчі Луческу і збірну України:

Про перспективи в єврокубках

- Для мене різниця між першим і другим місцем йде в тінь, тому що ми докотилися до того, що перше місце в чемпіонаті України з наступного року не гарантує потрапляння безпосередньо до групового етапу Ліги чемпіонів. Команда, яка посяде друге місце, буде грати більше кваліфікаційних матчів, але ще невідомо, що краще: відразу стартувати зі стадії плей-офф або поступово входити в Лігу чемпіонів в матчах зі слабшими суперниками. Перше місце в нашому чемпіонаті знецінено. Якщо у нас не буде 4-5 сильних клубів, ми не будемо рухатися. Зараз рветься «Металіст» - це добре. Все видно по турнірній таблиці, те, де ми перебуваємо сьогодні, можна побачити за результатами матчів в єврокубках. Ми були на дев'ятому місці в рейтингу УЄФА, потім опустилися на 10-е, а зараз ледве тримаємося на 11-му рядку.

Честь і хвала тим президентам клубів, які підтримують свої команди. І я, і Ринат Ахметов любимо футбол, вкладаємо в нього не тільки гроші, але і своє серце, і душу. Ми працюємо на футбол. Інші президенти клубів мають прагнути робити так само. Не тільки для свого престижу сидіти на трибунах і радіти, що грає їхня команда, а потрібно обов'язково вкладати гроші, стежити за розвитком своїх команд. Є клуби, в яких по 4-5 місяців не виплачується зарплата.

Про повернення Коломойського

- Вважаю, той факт, що Коломойський повернувся на трибуни, - вже перший крок до того, що він зацікавився футболом, адже раніше ми його не бачили. У розмові з ним я говорив, що кинути «Дніпро» та інші команди, які він фінансував, було зрадою перед українським футболом. Але ті команди, які він фінансував частково, грали з його колективами запекліше, ніж з будь-якими іншими. Тож Коломойський був чесним у футболі, і не можна сказати, що «Арсенал», «Кривбас» або Львів («Карпати») десь підігравали.

Повернення таких людей, як Ярославський, Коломойський, люблячих футбол, прибравши всю передісторію про продаж «Металіста» і відхід команди в небуття, було б плюсом. Приберімо політику. Коломойський прийшов на матч з «Шахтарем», виявив бажання підтримати «Динамо» в матчі з «Бенфікою». Нехай приходять, хочеться драйву в кожному турі.

Про ситуацію в збірній

- Я ставлюся абсолютно нормально до самої кандидатури Петракова, знаю його як людину, яка «що має, те несе». Але це перша команда, національна збірна. Єдине, що неправильно в його призначенні - це приставка «в.о.». Якщо ви довіряєте - призначайте повноцінно. Але попередьте: якщо не буде результату, якщо збірна не потрапить на чемпіонат світу, ви його знімете. Навіщо потрібна ця приставка?

Реброва можна чекати ще довго. Якби Ребров хотів, за нього потрібно було б заплатити компенсацію. А якщо ви не хочете платити, призначайте головного тренера до приходу Реброва. Але уявіть ситуацію в команді. Чому я продовжив з Луческу угоду до 2024 року? Дай Боже йому здоров'я, але якщо завтра мої футболісти будуть знати, що він працює останній рік, як вони будуть ставитися до роботи? Думатимуть, що завтра прийде інший тренер. Нам кажуть, що, якщо Петраков виведе Україну на чемпіонат світу, то він повезе туди команду. Але я в цьому не впевнений, що він повезе. Тоді як він може вибудовувати свою роботу?

Вважаю, останній відбірковий цикл був провальним, це моя думка. З Францією зіграли успішно, але не взяли очки там, де повинні були їх брати, зокрема, в Казахстані. Потім звинувачуються в цьому мої футболісти, які мають повернутися в клуб. Тоді не запрошуйте їх до збірної, не треба. Такого не було при Шевченко. Якщо конкретний футболіст не готовий, тренер не ставить його до складу або не включає в заявку - в цьому мудрість тренера. Але не треба виносити на люди те, що має бути всередині колективу.

Вважаю, сьогодні образили Караваєва, а завтра можуть образити будь-якого іншого. Футболісти це все бачать. У мене було безліч розмов з гравцями, але все вирішувалося всередині колективу. А коли мого футболіста, причому, основного, ображають публічно в пресі, як його приводити до тями та в порядок? Я б порадив не виносити сварок з хати. Малиновський - провідний футболіст, потрібно знаходити спільну мову.

Про кадрову політику

- Шапаренко на цей момент прогресує швидше, ніж можна було уявити. Миколенко, Забарний, Сирота, Циганков - сьогодні ці футболісти також прогресують. І я, як президент клубу, не маю права не дати їм можливості продовжувати це робити. А якщо ми купимо легіонерів, вони повинні грати.

Той же Родрігес - дуже сильний футболіст, але вважав, що має бути футболістом основного складу, що його не можна замінювати, що він не може не грати в певних матчах. І говорив про це в слух. У Луческу такого бути не може. Ще й поводився неадекватно, тому ми його віддали в оренду з правом викупу. Зараз незамінних немає.

Про перспективи «Динамо» в Лізі чемпіонів

- Якість гри - перш за все. Мене вона радує, а також те, як команда виконала установку на гру з «Бенфікою». При певному збігу обставин, ми могли й перемогти, хоча могли й програти. Ще присутній страх, його було видно, але було і чітке виконання тренерської установки на гру.

У чемпіонаті ми граємо гідно, у нас одна нічия в восьми турах і та необов'язкова. Але не забувайте, що на початку чемпіонату Луческу не міг бути присутнім на іграх, а це дуже позначається на молодих хлопцях. Тільки його розбір всіх матчів, підготовка до поєдинків, дає можливість досягати позитивних результатів. Я навіть не уявляю, як би розвивалася команда без нього.

Попереду виїзд на матч з «Баварією», на нас чекає важка гра, усі все розуміють. Може, хлопці разом з тренерським штабом так побудують гру, що ми отримаємо і позитивний результат. Я б хотів, щоб повторилися славні традиції «Динамо» 1999 року, коли ми на рівних грали з тією ж «Баварією». Сьогодні ми можемо про це тільки мріяти, але, якщо мріяти, це може і здійснитися. Сьогодні я задоволений роботою нашої команди, знімаю капелюха перед Луческу, в його роки так працювати - дай Бог кожному молодому.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер