Ігор СУРКІС: «Усі розуміють, що має бути якість гри»

Ігор СУРКІС: «Усі розуміють, що має бути якість гри»

- Ігоре Михайловичу, враховуючи питання щодо «Арсеналу», як ви вважаєте, яким має бути врегулювання питання із турнірною таблицею?

- Я не знаю, як буде виглядати турнірна таблиця, яке рішення приймуть Прем'єр-ліга та Федерація футболу, але особисто я за те, щоб зберігався спортивний принцип, тобто ті ігри, які вже відбулися, були враховані, а в останніх іграх «Арсеналу» зарахувати технічні поразки, як це зазвичай робиться. Але якщо все ж таки приймуть рішення зробити так, що «Арсенал» начебто не брав участі – що ж, так тому й бути, добре, що це поки не позначиться на лідируючих командах, адже всі вони виграли в «Арсенала», й турнірне становище не зазнає серйозних змін. Але є ж ще команди, які борються за виживання, такі як, наприклад, «Говерла». Наскільки я знаю, вони висловлюють побажання, щоб усе з'ясовувалося на футбольному полі. Вони виходили на цей матч із «Арсеналом», билися, боролися, вигравали, і, звичайно, вони хочуть зберегти цей результат. Кожен у цьому питанні буде відстоювати свою точку зору.

- Напередодні мали відбутися вибори президента Прем'єр-ліги, однак вони не відбулися. Представників від «Динамо» на зборах не було...

- Я хочу спростувати всі чутки, всі вигадки. Ми нічого не бойкотували. Я особисто збирався відвідати ці збори, але коли мені доповіли про те, що жодного президента чи власника клубу не буде, я теж вирішив не йти туди. Ось у чому причина моєї відсутності.

Тепер про те, що стосується безпосередньо виборів президента Прем'єр-ліги. Я вважаю, що для людини, яка чотири роки керувала нашою Прем'єр-лігою, принизливо, що його обирають другі-треті особи. Нам є про що поговорити, нам є що обговорити. Ситуація така, що фінансовий фейр-плей вводиться буквально з наступного року, причому дуже жорсткий. Ми цього року пройшли дуже важку попередню атестацію УЄФА, коли нам довелося показувати, «звідки дрова», як кажуть, гроші на трансфери та на все інше. Тому є дуже багато питань у мене до президента, якого ми оберемо. Я хотів би дивитися в обличчя, обирати людину, якій я довіряю, в якого є перспективи, ідеї розвитку нашого футболу. Все інше без мене.

- Ви довіряєте Данилову?

- Для того, щоб я довіряв чи не довіряв Данилову, хотілося б заслухати його доповідь, хотілося б подивитися фінансовий звіт, куди ми переводили весь цей час гроші, куди вони ділися та як вони витрачалися. Можливо, там все чесно та прозоро. Хотілося б, перш за все, зрозуміти стратегію Прем'єр-ліги, для чого вона потрібна. Якщо вона просто дублює Федерацію футболу, то вона не потрібна. Всі функції, які були у Прем'єр-ліги, раніше відібрало нове керівництво Федерації футболу, в стінах якої зараз усе вирішується. Так можливо не варто переводити гроші на Прем'єр-лігу, а замість цього збільшити внески на дитячо-юнацький футбол. Якщо одна організація дублює іншу, який сенс цієї Прем'єр-ліги?! Нам кажуть чотири роки про єдиний пул, але Данилов не в змозі його створити. Не тому що він поганий менеджер, а тому що так склалася ситуація в нашому футболі, що один власник керує групою каналів «Футбол», другий – групою каналів «1+1» та «2+2». Тому на сьогоднішній день від нього не залежить створення єдиного пулу, й він ніяк не може на це вплинути. Так можливо йому варто піти працювати якимось функціонером до Федерації футболу?

Якщо згадати історію, то я був одним із тих, хто висунув Данилова на цю посаду. Але сьогодні, після його чотирирічного перебування на посаді президента Прем'єр-ліги, я хотів би почути, що нас чекає в майбутньому та забути, що було в минулому.

- У вас є варіант, хто може замінити Данилова на цій посаді, щоб Прем'єр-ліга працювала ефективно?

- Та ми не прагнемо замість Данилова поставити якусь людину, скажімо, зручну для нас. Ми хочемо розуміти, для чого нам потрібна Прем'єр-ліга. Я збирався їхати, але я хочу розмовляти з людьми, які вкладають гроші у футбол, а не з менеджерами другої та третьої ланок у клубах. Мені було б соромно, якби я претендував на посаду президента УПЛ, і мене обирали другі та треті люди. Я би просто не з'явився на цей захід. Я вважаю, що у Данилова має бути гідність, і він має зібрати всіх так, як йому це вдалося зробити напередодні матчу Україна – Франція в Києві, а не говорити про те, що він не хоче відривати нас від справ. Але хіба вибори президента Прем'єр-ліги – це не серйозний привід?! Адже на них має вирішуватися, як ми будемо жити далі. Потрібно обговорити хоча б питання, пов'язані з переговорами Газзаєва стосовно створення об'єднаного чемпіонату – на якому вони рівні. Чи правда те, що він переговорив з усіма президентами. Вони намагаються якимось чином зробити наш чемпіонат конкурентоспроможним. Є моменти фінансового плану, які сьогодні змушують нас збиратися та серйозно вирішувати ці питання, а не просто проголосувати, піднявши руку. А якщо потрібно просто переобрати Данилова, ми можемо це зробити й у телефонному режимі. У мене немає жодних передумов, щоб я був за його кандидатуру чи проти неї.

- Були чутки, що Ігор Коломойський не приїхав на перевибори, тому що був на дні народження матері...

- Це справді так, і це поважна причина. А я збирався йти, й у нас не було з ним жодних домовленостей. До речі, про це я дізнався лише пізно ввечері з Інтернету, й привітав його з днем народження матері вже наступного дня. Тому жодної змови нехай Данилов не розглядає.

- Питання стосовно комплектації «Динамо». Чи плануються цієї зими придбання? Називають прізвище гравця з чемпіонату Туреччини...

- Давайте ми завершимо цей сезон, підіб’ємо підсумки, подивимося, що нам вдалося зробити, який мікроклімат вдалося створити в команді, чи йдемо ми по висхідній, та зробимо певний аналіз, а потім уже будемо говорити про трансфери.

- Постійно у ЗМІ ширяться розмови про те, що Блохіну готують якусь заміну...

- Усе, що стосується Блохіна, на сьогоднішній день не має під собою жодного ґрунту. Я жодного разу не давав підстав говорити про те, що я збираюся змінювати головного тренера. Ми зіграємо 12-го числа, після чого зустрінемося з Блохіним та обговоримо, чи є у нього здоров'я, сили та можливість продовжувати працювати. Всі ж знають, яку хворобу Олегу Володимировичу довелося перенести. Якщо у нього є сили боротися, насамперед, у цьому важкому мікрокліматі, який йому створюють ваші колеги... Подолати той тиск, який на нього чиниться, може лише людина з характером, справжній спортсмен. Іноді тренеру довіряють. Наприклад, такому, як я вважаю, великому тренеру, як Рамосу. Він працює три роки, і за цей час нічого істотного в Україні теж поки не досяг. Але йому довіряють і журналісти, і вболівальники. Всі вважали, що Блохін – це манна небесна, що він прийде, і «Динамо» протягом одного місяця зміниться, буде все вигравати та прогримить на всю Європу. Але у футболі так не буває. Все, що було зроблено до Блохіна, не входить у його формування. Він все перебудовує. Комусь вистачає й півроку на перебудову, а комусь потрібен рік. Але Блохін працює чесно, він виконує свої обов'язки, він страшенно переживає за результати команди. Він, як ніхто інший, хоче зробити так, щоб команда піднялася на якісно новий рівень. Я казав і буду казати, що Блохін – це легенда. На жаль, у нас суспільство таке, що від любові до ненависті один крок. А в мене Блохін був у серці, ще коли він грав у футбол, і сьогодні він у моєму серці. І я зроблю все для того, щоб йому все вдалося. Інше питання, звичайно, всі розуміють, що має бути якість гри, але, перш за все, у футболі важливий результат.

- Чи потрібні команді орендовані гравці, зокрема Сергій Рибалка, який добре проявив себе в чемпіонаті Чехії?

- Ми уважно стежимо за всіма нашими футболістами, які грають в оренді. Звичайно, ми із задоволенням хочемо їх повернути. Інша справа, що якщо ми сьогодні повернемо Рибалку, він має розуміти, що буде мати тверде місце в основному складі. Помічники Блохіна казали, що Макаренко потрібно ще віддати в оренду. А він чітко сказав хлопцю: «Ти потерпи, я тобі дам шанс». І Макаренко цим шансом скористався. Скористався, я вважаю, повною мірою, й тепер уже важко буде тому ж Тремулінасу витіснити його з цього місця. У той же час я впевнений, що Тремулінас, пройшовши зимові збори, буде боротися за місце у складі. Ви зрозумійте, сучасного футболу без конкуренції не може бути. Макаренко на даний момент сильніший, тому він і грає. Те ж стосується гравців, які перебувають в оренді. Ми за ними уважно стежимо. У нас достатня кількість гравців в оренді. Можливо, з кимось із них нам навіть доведеться взимку розлучитися. Але, в той же час, тоді ми повинні будемо підсилюватися. Але про це трохи пізніше. До зимового трансферного вікна залишилося не дуже довго. Я відкритий для вас у будь-який час. Ми не приховуємо ані наших планів, ані наших амбіцій.

- Дуже сильні гравці – Тремулінас, Ідейє – часто опиняються в ролі запасних. Напевно, вони незадоволені своїм становищем...

- Звичайно, будь-який футболіст, який сидить у запасі, буде незадоволеним. Але лише на футбольному полі, лише в тренувальному процесі футболіст має доводити тренеру, що він сильніший, що він зіграє краще, ніж той же Мбокані. Дьємерсі підвів команду. Не знаю, що його спровокувало, загалом, він хлопець спокійний, але так уже склалося. Звичайно, його було оштрафовано, зате Ідейє отримав хороший шанс. Мені, наприклад, після того, як Ідейє вийшов у Севастополі, сподобалася гра у два нападники. Наскільки її буде відкориговано під час зимового міжсезоння, ми обговорювали з Олегом Володимировичем. Команда, яка на щось претендує, має для початку володіти хоча б кількома тактиками. А гра у два нападники, гра в одного нападника, флангова гра, гра з трьома опорними – це тактики, які відпрацьовуються в тренувальному процесі. Можу сказати з повною відповідальністю, і ви це чудово знаєте: у Олега Володимировича не було можливості провести повноцінні збори з тими футболістами, яких ми придбали влітку. А коли ти граєш через два дні на третій, ти думаєш лише про те, як відновитися, вчасно встигнути на літак, щоб не запізнитися на чергову гру. Про тактику ти думаєш найменше. Тобто тренер інтегрує гравців у команду, розуміє, що потрібно було б дати щось, не лише провести теоретичні заняття, адже лише на футбольному полі можна відпрацювати якісь принципи бачення гри, а часу на це немає. Я впевнений, що й у «Шахтарі» Луческу розраховує, що навесні команда почне грати зовсім по-іншому. Потрібно адаптувати футболістів до тієї структурт гри, яку бачить головний тренер. Тому давайте дочекаємося зимового трансферного вікна й подивимося, що нам удасться, хто піде, будемо ми когось купувати чи ні. Я вважаю, за гравцями в нас достатньо кваліфікована команда, але нам, звичайно, не вистачає самої малості – зіграності. Самовіддача вже сьогодні є, не вистачає зіграності. Але я сподіваюся, що зимова перерва дасть нам можливість її досягти.

- Якщо стосовно сильних гравців, які не потрапляють до складу, будуть пропозиції, й у них самих буде бажання піти...

- Ми будемо розглядати будь-яку пропозицію, яка надійде до клубу. Якщо це буде вигідно клубу й не порушить наші амбіції, будемо радитися з гравцями. Якщо це будуть топ-клуби, ми будемо з цими гравцями розлучатися.

© www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер