Ігор Суркіс: «Чемпіони Європи мають бути найкращими і в дорослому футболі»

Ігор Суркіс: «Чемпіони Європи мають бути найкращими і в дорослому футболі»

Під час відкритого тренування національної збірної України журналісти не могли не скористатися можливістю поспілкуватися з президентом «Динамо» Ігорем Суркісом, який спостерігав за заняттям української збірної на базі в Конча-Заспі:

- Ігоре Михайловичу, у вас уже була розмова з Андрієм Шевченком?

- Андрія ще не бачив, але якраз перед тренуванням з ним поговорю. Перш за все, йому потрібно самому визначитися, чого він хоче. Я його не примушую, а пропоную узгоджене з Валерієм Газзаєвим місце в основному складі «Динамо», гру в Лізі чемпіонів. В цьому випадку він втратить у фінансовій частині питання, тому що наша команда не може потягнути його контракт. Від зарплати він популярнішим не стане, а повернути собі минулу славу грою він зможе.

- Чого очікуєте від матчу Україна – Туреччина?

- Нашими командами – збірною України U-19 на чемпіонаті Європи і «Шахтарем» в Кубку УЄФА – поставлена настільки висока планка, що менше, ніж чемпіонами Європи в дорослому футболі, ми бути не можемо. Вони змогли виграти – значить, все можливо. Потрібно перед собою ставити тільки найвищі завдання.

Двох гравців було визнано найкращими футболістами Євро-2009. А як зробити так, щоб вони стали найкращими і в дорослому футболі? В цій команді, в основному, грали динамівці, вихованці нашої школи. Які в мене можуть бути після цього претензії до нашої дитячо-юнацької школи, якщо тренери виховали дев'ять чемпіонів Європи?

Тепер же завдання тренерів, у тому числі й Сергія Реброва, який працює в молодіжній команді «Динамо», вдало перевести наших молодих футболістів до дорослого футболу. Нещодавно ми з ним серйозно поспілкувалися на цю тему. Враховуючи те, що він тільки-но закінчив із футболом і хоче стати тренером, в його функції тепер буде входити саме це завдання, щоб ми не думали, як купувати 22-23-річних бразильців, як Маграо, наприклад. Відповідно до характеристики Валерія Газзаєва, він футболіст хорошого рівня, але, можливо, потрібно давати шанс своїм вихованцям? Особливо, якщо вони стали чемпіонами Європи... Ось у цьому дуже хочеться розібратися і не очікувати на вливання до основного складу іноземців.

Он бачите, красень стоїть (президент «Динамо» повернув голову вбік Олександра Алієва, який стояв у кількох метрах на милицях – прим.). Ми на них чекали разом із Мілевським, а вони гуляти ходили. І що я міг зробити? Однак тепер вони взялися за розум і грають, а ми з нетерпінням чекаємо, коли Саша повернеться до основного складу, оскільки без нього вже неможливо уявити київське «Динамо».

Світлана Полякова, Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер