Ігор Суркіс: «Задоволений, що завдання виконане»

Ігор Суркіс: «Задоволений, що завдання виконане»

Після закінчення матчу «Динамо» - «Фенербахче» (1:0) президент київського клубу Ігор Суркіс приділив багато часу спілкуванню з пресою, відповівши на всі питання, що цікавили журналістів.

- Сьогодні все залежало від нас. Ми вдома програли «Порту», після чого шансів на вихід з групи у нас залишилося дуже мало. Я подякував хлопцям за гру. При всіх кадрових проблемах, які в нас накопичилися до кінця року, вони старалися і робили все можливе, щоб потрапити до єврокубкової весни. Тепер вони будуть місяць відпочивати, але нехай пам'ятають, що 10-го січня розпочнеться серйозна робота. До цього часу відновляться травмовані гравці, якщо виникне необхідність, кимось підсилимося. Це вирішуватиме головний тренер. Юрій Павлович 11-го грудня зустрінеться з нашою селекційною службою. Сподіваюся, наступного року ми порадуємо наших уболівальників, для яких ми, власне, граємо, і зробимо ще один крок уперед. До речі, велике їм спасибі, що незважаючи на погоду, прийшли нас підтримати.

- В останні 15-20 хвилин матчу ви сильно нервували?

- Ви знаєте, я впродовж усієї гри не хвилювався взагалі. Хвилюватися почав тільки в останні 10 хвилин. Чомусь мені здається, що якби ми не припинили це невезіння сьогодні, воно б нас переслідувало ще дуже довго. У нас мав забивати Кравець. Сьогодні поле примерзло, покрилося кригою і було дуже важким. Перед грою нам заборонили, щоб підігрів працював у звичному режимі, довелося його вимкнути. Тому я сказав Артему, що на таке поле потрібно виходити в бутсах із нормальними шипами, а не гумовими. Він посміхнувся, але який сенс зараз про щось говорити. Вважаю, кожен футболіст має бути професіоналом, особливо в його віці. Юрій Павлович дає шанс нашим молодим форвардам грати, він випустив Артема з метою, щоб той забив гол, а він цього не зробив тільки через те, що не міг встояти на ногах. Якщо буде таке ставлення до футболу, нам доведеться придбати нападника.

Але найголовніше, що завдання виконане, і я, звичайно, задоволений. Іноді буває, що в тебе в руках все, а через певний час – нічого. Коли ми виграли в «Порту», у всіх була ейфорія, і йшли розмови, що ми вийдемо з групи. Звичайно, в Кубку УЄФА можна пройти значно далі, але в Лізі чемпіонів ми б отримали колосальний досвід, навіть якщо б вилетіли вже на наступній стадії. Це турнір абсолютно іншого рівня. Але нічого, задовольнятимемося тим, що маємо. Для нас показовий приклад російського «Зеніту», який минулого року виграв і Кубок УЄФА, і Суперкубок.

- Якою буде трансферна політика клубу під час зимової перерви?

- Незалежно від того, пройшли ми далі чи ні, трансферна політика в такому клубі, як «Динамо» (Київ), має бути завжди. Незважаючи на світову кризу, бюджет клубу зменшувати не збираємося, так само як і зарплату футболістів. Ми впевнено стоїмо на ногах. За кризою завжди буває підйом, тому його потрібно просто почекати. Кризу більше відчувають звичайні люди, а не футбольний клуб «Динамо». А наша трансферна політика повністю залежить від головного тренера. Якщо він визнає потрібним когось придбати, ми це зробимо. Але не забувайте, що в нас є поповнення в особі Сергія Кравченка, плюс відновляться травмовані. Зараз найголовнішим є збереження в команді хорошого мікроклімату, а не придбання 3- 4 футболістів, щоб почалося те ж саме, що й кілька років тому, коли одні грають, а ті, хто не грає, – незадоволені. Потрібно діяти за принципом: «Хто сильніший, той і виходить на поле». В нас є талановита молодь, до якої я зараховую Кравця, Ярмоленка і Зозулю. Ці хлопці мають продовжувати грати та прогресувати, тоді й решта молоді з команд Калитвинцева та Мунтяна прагнутиме довести, що вони не гірші. Якби ви були в роздягальні після матчу, ви б побачили, що більше за всіх перемозі радів Зозуля. Для нього зіграти в Лізі чемпіонів, нехай і дві хвилини – незабутні враження. Це мрія молодих хлопців. Що стосується заміни Кравця на Зозулю, вважаю, вона була правильною і повчальною. Щоб показати, що у футболі не буває дрібниць.

- Яка подальша доля орендованого Єременка?

- Рома в нас в оренді до літа, а потім маємо право його викупити. Що стосується Асатіані, розмовлятимемо з керівництвом московського «Локомотива». Якщо Юрію Павловичу цей футболіст потрібний, ми його залишимо. А щодо того, хто піде, я ще не знаю. Десь через три дні, коли вгамуються емоції і Сьомін повернеться з Москви, у нас відбудеться зустріч, на якій обговоримо питання трансферної політики.

- Виповнився рік з того часу, як із командою працює Сьомін. Як ви оціните його роботу?

- У нас спостерігається явний прогрес. Команда набрала 8 очок в Лізі чемпіонів, через чотири роки ми виграли матч Ліги чемпіонів на своєму полі. Плюс, «Динамо» впевнено лідирує в чемпіонаті України, вийшло до півфіналу Кубка України. Тобто, всі завдання виконуються.

- Алієва, на ваш погляд, сьогодні не вистачало?

- На жаль, Чернат у гру не увійшов. Він добротний, хороший футболіст, але без ігрової практики це важко зробити. А Алієв – сполучна ланка між нападниками, наш плеймейкер, але йому також потрібно переглянути своє ставлення до футболу. Після матчу з «Арсеналом» багато писали про те, що його покарають або оштрафують, але ніхто цього робити не буде. Він сам себе покарав тим, що не грав сьогодні, що не отримає премію. Якщо з приводу його будуть грошові санкції збоку УЄФА, Саші доведеться розщедритися, клуб за нього платити не буде. Емоції є в усіх, у тому числі і в мене. Коли ми програли «Порту», я ледь не розбив скло в ложі. Але вони мають швидко проходити, а нам необхідно залишатися професіоналами. Після вилучення було абсолютно не обов'язкове ламати двері в роздягальні «Арсеналу». Зараз Алієв поїхав на операцію, сподіватимемося, що вона пройшла вдало, і в наступному сезоні він нам допоможе. Гадаю, вже 10-го січня Саша приступить до повноцінних пробіжок, і цілком імовірно, що ми його побачимо в складі команди на Кубку Першого Каналу. Хоча, конкуренція на його місце буде велика.

- По Шовковському є якісь пропозиції?

- Ні. На даний момент по жодному з наших футболістів пропозицій немає.

- Заміна Овчинникову підшукується?

- Це прерогатива головного тренера. Якщо Юрій Павлович захоче когось запросити на це місце, ми йому не відмовимо.

- Як «Динамо» поставиться до Кубка Першого Каналу?

- З усією серйозністю. Це буде один з найважливіших підготовчих етапів до матчів Кубка УЄФА, тому завдання виграти турнір за будь-яку ціну стояти не буде.

- На ваш погляд, цей турнір став сильнішим?

- Важко сказати. В будь-якому випадку, відмова від участі «Спартака» і московського «Динамо» – це втрата.

Світлана Полякова, Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер