Ігор Суркіс: «Футболісти мають звітувати перед уболівальниками»

Ігор Суркіс: «Футболісти мають звітувати перед уболівальниками»

Сьогоднішнє відкрите тренування, яке пройшло на стадіоні "Динамо" ім. Валерія Лобановського, відвідав президент "Динамо" Ігор Суркіс. Уважно стежачи за тренуванням футболістів, Ігор Михайлович, утім, не відмовився від інтерв'ю для представників ЗМІ.

- Це не перше відкрите тренування нашої команди. Вважаю, подібні заходи потрібно проводити якомога частіше. Але, природно, це не має позначатися на графіку підготовки «Динамо» до матчів, оскільки сьогодні було не тренування, а більше майстер-клас. Школярі, яких ви сьогодні бачили, мають розуміти, що їх люблять уболівальники, адже це тренування, перш за все, ще і для них. Крім того, наші футболісти мають розуміти соціальну відповідальність таких тренувань перед уболівальниками, яким вони приносять стільки радості.

На попередніх тренуваннях, наприклад улітку, людей на трибунах збиралося ще більше. Тому, як тільки з'являється «вікно» в графіку команди, ми прагнемо робити подібні кроки назустріч нашим шанувальникам. Якщо ми плануватимемо і оголошуватимемо наперед графік тренувального процесу, то, гадаю, вболівальників збиратиметься більше. Наскільки я знаю, на західних стадіонах на такі відкриті тренування збирається по 10-15 тисяч глядачів. Футболісти мають навчитися звітувати перед нашими шанувальниками, адже ми граємо для них. Крім того, ми маємо бути поряд з уболівальниками не тільки коли в нас все добре і ми перемагаємо, але і під час поразок і невдач. Потрібно зустрічатися і пояснювати, чому так відбувається.

- Ігоре Михайловичу, які останні новини в команді?

- Сьогодні ви можете бачити Олега Гусєва, який уперше за тривалий час бере участь у тренувальному процесі разом з усіма. Також відновився Мілевський, чекаємо на повернення Корреа. От, у принципі, і всі новини. На даний момент всі готуються до відповідальної гри в Португалії.

- Як почувається Олег Гусєв? Скоро ми зможемо побачити його на полі?

- Завдячуючи Богу, в нього вже нічого не болить. В Олега чудові фізичні кондиції, оскільки впродовж останніх кількох місяців він посилено працював у тренажерному залі. Зараз йому просто потрібно знайти впевненість у своїх силах, відчути м'яч. А те, що він футболіст високого рівня, ви і без мене чудово знаєте.

- Не встигли багато футболістів провести матчі в своїх національних збірних, як вже незабаром наступний поєдинок в чемпіонаті України...

- Це величезна проблема. Але, гадаю, до найближчої гри Юрій Павлович підведе гравців до оптимального стану. Але виникає й інша проблема: Бангура і Вукоєвич повернуться до розташування команди пізніше – Ісмаель 17-го жовтня, йому довго летіти, а Огнєн –16-го ввечері. Тому найголовніше – підвести гравців під загальні кондиції до матчу з «Порту», оскільки два спарених матчі з португальцями будуть ключовими для нашої єврокубкової весни. Не хотілося б зараз робити прогнози, скажу тільки, що в нас є реальні шанси, як мінімум, потрапити до Кубку УЄФА, а можливо і до стадії плей-офф Ліги чемпіонів. І ми маємо ними скористатися. А найголовніше – потрібно, нарешті, після тривалої перерви порадувати наших уболівальників перемогами в найпрестижнішому єврокубковому турнірі.

- Як ви оцінюєте останній матч збірної проти хорватів?

- У збірній України зараз ті ж самі проблеми, як і в «Динамо». Травмовані два провідних гравці – Мілевський і Гусєв, – а це позначається не тільки на нашій команді, але й на національній збірній. Що стосується гри, можу сказати, що ми здобули одне очко, а не втратили два. Якщо гру оцінювати спокійно і без емоцій, то, відверто кажучи, хорвати мали більше шансів перемогти. Коли повернуться до гри травмовані, результати будуть кращими. Я особисто працював із Михайличенко більше двох років, коли він був наставником «Динамо», можу сказати, що це достатньо кваліфікований, вдумливий фахівець, який знає, чого хоче. Нічого відразу не будується – потрібен фундамент. Він у нас вже є у вигляді сімох очок. Крім того, ми ще не програли Англії, а хорвати вже зазнали від них поразки. Тому не потрібно посипати голову попелом, а, навпаки, дивитися в майбутнє з оптимізмом, а гра, гадаю, прийде. У нас її не було, навіть коли ми потрапили на минулий чемпіонат світу. Зараз просто потрібно підтримати команду, адже критикувати – це простіше за все.

- Як ви поставилися до вислову Вороніна з приводу того, що він не хоче грати за збірну?

- Він же не так сказав. Суть у тому, що якщо його не ставлять, то краще б не викликали. Він провів би цей час із сім'єю і був би присутній на пологах дружини. Мені складно коментувати цю ситуацію. Гадаю, було неетично виносити цю суперечку на огляд громадськості, а варто було вирішити все спокійно. Але це емоції. Впевнений, якщо Вороніна викликатимуть до збірної надалі, він приїжджатиме. Але подібне спілкування через пресу в ультимативній формі не викликає поваги. Михайличенко багато чого досяг у футболі, є заслуженою людиною, і виграв такі трофеї, що дай Боже іншим. А диктування умов Вороніним, Шевченко або ще кимось – це свого роду тиск на головного тренера через пресу з метою знайти підтримку в громадськості. Для журналістів це, звичайно, «смажений» факт, але я вважаю, що це неправильно. Футболіст, який поважає себе, не має розповідати громадськості, що він незадоволений тим, що його не поставили до складу на гру. Якщо так сталося, відповідно, це пов'язано з тактичними міркуваннями тренера, саме він відповідає за кінцевий результат, тому в цьому питанні я підтримую наставника нашої збірної.

- Якби гравець «Динамо» вчинив так само, ви б його покарали?

- Не думаю, що динамівські футболісти могли б заперечити тренеру. Але подібне, звичайно, не залишилося б без уваги. Втім, сподіваюся, що в «Динамо» вся незадоволеність вирішуватиметься віч-на-віч, а не «виливатися» в пресу.

- Повернемося до справ клубу. Чи стежите ви за бразильськими футболістами, які виступають в оренді?

- Я не можу не стежити за ними, оскільки свого часу вони коштували мені певних грошей. Всі вони знаходяться під постійним наглядом наших скаутів. От і зараз двоє наших людей перебувають у Бразилії з цією метою... Діого Рінкон, зокрема, нещодавно переніс операцію на коліні, і не може поки набрати оптимальних кондицій. Також тільки хороші відгуки в бразильських ЗМІ про гру Клебера. Прийде час, і Юрій Павлович ухвалить рішення, чи потрібні ці гравці «Динамо».

- А що з Окодувою, якого «Динамо» придбало під час літнього міжсезоння?

- Окодува от-от почне тренуватися. В нього була травма – тріщина п'ятої гомілкової кістки, але нігерієць вже одужує.

- Напередодні зимового трансферного вікна ви вже відзначили для себе кандидатів для поповнення «Динамо»?

- Цим питанням займається генеральний директор Резо Чохонелідзе. Тому він буде в ньому компетентнішим.

 

Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер