Ігор Суркіс: «Гра з «Дніпром» ключова, але не остання»

Ігор Суркіс: «Гра з «Дніпром» ключова, але не остання»

Після завершення прес-конференції, присвяченої старту весняної частини сезону, журналісти «переключились» на президента «Динамо» Ігоря Суркіса. На всі питання Ігор Михайлович дав детальні відповіді.

- Перед стартом другої частини сезону в «Динамо» з’являться новачки?

- Юрій Сьомін не хоче запрошувати футболістів для кількості, щоб не порушувати мікроклімат у команді. Для початку він воліє попрацювати з уже наявними гравцями. Я завжди говорив, що потрібно давати шанс молодим гравцям, не розумію, чому ми раніше цього не робили, адже у нас чимало молодих талантів, які не погано проявили себе на зборах. Юрій Сьомін вірить у них, і я обома руками «за». Щоправда, влітку, гадаю, нам все-таки доведеться посилювати певні позиції. Але для цього головному тренеру потрібно глибше розібратись у команді. Два місяці – це не такий уже й великий строк, аби до кінця зрозуміти, хто нам потрібен, а хто ні. Зрозуміло, футболісти, які будуть запрошуватись, повинні бути на рівень сильнішими за тих, хто є в команді.

- Хорватська преса пише про можливий перехід Ібричича в «Динамо»…

- Не хочу коментувати чутки. Із «Загребом» ми не вели жодних переговорів.

- Яким ви бачите майбутнє тих футболістів «Динамо», які були виставлені на трансфер, але ще не працевлаштувались? Приміром, Ель Каддурі, Маркович…

- Мені важко про це говорити. Вони, по суті, працевлаштовані, адже у них є діючі контакти. Хлопцям необхідно доводити свою придатність і відпрацьовувати гроші. На трансфер можна виставити будь-кого, але потрібно, щоб ці футболісти мали пропозиції від інших клубів. А ми таких пропозицій не отримували. Тому їм слід працювати з подвійною енергією, проявити свої найкращі якості і довести, що ми помилились, виставивши їх на трансфер.

- Ви боролись за Кержакова під час зимової перерви?

- Ні.

- На останньому засіданні виконкому Федерації футболу розглядалось питання збільшення ліміту на легіонерів. Яка позиція «Динамо»?

- Я категорично проти штучного введення ліміту і гадаю, що оптимальним варіантом було б три українці на полі. Зараз стало чотири і нам потрібен певний час, щоб призвичаїтись до нововведення. Також пропонуються інші інновації, наприклад, щоб гравця, який зіграв певну кількість матчів за свою національну збірну, не вважати легіонером, як це роблять в Англії. Я проти всього штучного, що вводиться штучно у нашому футболі. Він не стільки добре розвинутий і в ньому не настільки сильна конкуренція, щоб обмежувати кількість сильних легіонерів.
- Агент Реброва Шандор Варга заявив, що завтра будуть проведені переговори про можливий перехід Сергія в «Рубін».
- У Реброва є діючий контракт із «Динамо» до кінця чемпіонату. Якщо він виявить бажання і надалі грати в своєму рідному клубі, йому буде запропоновано продовжити угоду, якщо захоче піти – піде. Я не вбачаю в цьому нічого такого, що б могло перевернути усе з ніг на голову. Сергій дуже багато віддав «Динамо», і його внутрішні резерви, сили і можливості враховуватимуться при підписанні нової домовленості. Питання не зводитиметься до фінансів, за цим показником «Динамо» не поступається «Рубіну». Щодо продажі Реброва, то, напевно, будь-який інший клуб погодився б продавати гравця в такому віці. Але так як Сьомін сказав, що Сергій йому потрібен, то і цей варіант ми не розглядаємо. Але якщо ж Ребров поженеться за грошима, це не означає, що він знайде комфорт у новій команді. У будь-якому випадку, думаю, я знайду компроміс із гравцем, і він залишиться в «Динамо». Ребров – корінний динамівець, і не зрадить ні динамівським традиціям, ні самому собі. Тим паче, що по завершенні кар’єри він хоче бути пов’язаним із футболом і київським «Динамо».

- «Рубін» виходив на «Динамо» з пропозиціями?

- Ні, на мене не виходив. І, якщо чесно, я не бачу в цьому смислу, оскільки Ребров потрібен нам самим.

- «Динамо» готове запропонувати Реброву дворічний контракт?

- Я готовий запропонувати йому довічний контракт. Сергій заслуговує на те, щоб грати в «Динамо» стільки, скільки у нього буде сил і можливостей.

- Наскільки «Динамо» готове до другої частини сезону?

- Мені важко оцінити готовність команди, адже я не був на останньому зборі. Оцінку повинен давати головний тренер, тренерський штаб і самі футболісти. Я ж можу судити дише за результатами найближчих ігор.

- Як ви можете прокоментувати інтерв’ю Клебера, і чи є майбутнє в нього і в Діого Рінкона в «Динамо»?

- У всіх футболістів, у яких є діючий контракт із клубом, є майбутнє. Але це майбутнє вони повинні завойовувати, показуючи хорошу і якісну гру.
- Щодо інтерв’ю Клебера, то непорозуміння перекладу між ним і його агентом, напевно, і викликало в бразильця двояке припущення, що хтось не хоче з ним розрахуватись. У київському «Динамо» такого не було і бути не може. Клеберу повинні були перерахувати останній транш за підписання нового контракту наприкінці лютого, і, наскільки мені відомо, він уже його отримав. Головне, що дало нам привід відпустити Рінкона і Клебера в Бразилію привести себе в порядок, це те, що гроші в них на першому місці. А марка «Динамо», історія клубу – на другому місці. Але в сучасному футболі повинні бути присутні ще й честь і совість.

- Чи продовжать роботу у «Динамо» Леонід Буряк, Йожеф Сабо і Володимир Мунтян?

- Леонід Буряк уже не працює в клубі, він написав заяву на звільнення днів десять тому. Йожеф Йожефович перебуває на лікарняному. Пізніше буде вирішено, у якій якості він залишиться. Він багато зробив для «Динамо» як спеціаліст і не його вина в тому, що минулого року у нього не все склалось. Однозначно, він не працюватиме віце-президентом, але клубу допомогти ще зможе. Стосовно Мунтяна, зараз він працює в Федерації футболу.

- Які, на вашу думку, шанси «Динамо» на золото в чемпіонаті України?

- Найвищі. Ми боротимемось до останнього туру, нас рано списали з рахунку. Запевняю вас, гра в Дніпропетровську ключова, проте не остання. Від неї багато залежатиме, і ми докладемо всіх зусиль, щоб бути на найвищій сходинці в турнірній таблиці.

- Що вас зараз більше всього тішить у команді?

- Мені все подобається, а понад усе – обстановка, яку Юрію Павловичу вдалось створити за короткий період. Він зміг згуртувати хлопців, що яскраво продемонстрував Кубок Першого каналу. Наскільки я знаю від генерального директора і від головного тренера, така ж атмосфера панувала і на зборі в Іспанії. В середині команди не виникло жодного конфлікту. Думаю, це пор багато що свідчить.

- А чим ви задоволені?

- Це питання можете мені задати 2 березня.

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер