Ігор СУРКІС: «Два роки чемпіонства дорогого варті»

Ігор СУРКІС: «Два роки чемпіонства дорогого варті»

- Я вам прямо скажу: сам захід не дуже приємний. Тридцять років тому нас спіткало суворе випробування. Батьки та діди цих діток встали на захист усіх нас. Когось трагедія зачепила більше, когось менше. Ми живемо й не можемо не допомагати цим дітям. Футбол – це добре, команда виходить на поле. Б'ється, дарує вболівальникам радість, але повірте мені: без таких зустрічей не буде нічого. Ми допомагаємо, звісна річ, не публічно або не афішуємо цього. Але я завжди казав: наші двері відкриті, й не лише для цих дітей. У «Динамо» створено спеціальний підрозділ, й я сподіваюся, що мої співробітники завжди будуть чутливими до цих питань, і завжди будуть допомагати дітям зростати здоровими в суспільстві.

Зараз в Україні триває війна, й наші хлопці продовжують гинути, я вважаю, ні за що. Політики мають сісти за стіл переговорів та якимось чином закінчити цю війну. Щоб більше не загинула та не була поранена жодна людина. Я не знаю, які мають бути умови цих переговорів, але думаю, що домовлятися потрібно мирно й, нарешті, припинити те, що відбувається на сході України. Щоб ми могли грати з «Шахтарем» на «Донбас Арені», й щоб ніхто не міг казати про те, що чемпіонат проходить у нерівних умовах. Не «Динамо» розпочало цю війну. І я знаю одне: хотів би, щоб ми жили в мирній цивілізованій країні.

- У квітні виповнилося два роки з того часу, як Сергій Ребров очолив «Динамо». Як можете оцінити його роботу?

- Головне, що є результат. Ребров виграв достатньо титулів, а найголовніше, що його команда гідно виступала в Лізі чемпіонів. Звичайно, хотілося, щоб цей шлях тривав якомога довше, але команда виступила так, як могла на даний момент. Так, ми хотіли пройти «Манчестер Сіті», посилено готувалися, але чогось не вистачило. Англійці показали свій клас, і сьогодні грають у півфіналі Ліги чемпіонів. Чудес не буває, все має приходити поступово.

Два роки чемпіонства дорогого варті. У нас молода, перспективна команда, вважаю, Сергій Станіславович зростає разом із нею. У мене до нього є побажання – більше довіряти нашим молодим українським хлопцям, адже їм надано унікальний шанс проявити себе в непростий час, коли зусилля на трансферному ринку залежать не лише від нас та кількості грошей, які я готовий витратити. Ми цього не афішували, але взимку отримали відмову в придбанні деяких гравців, де ми абсолютно не розраховували їх отримати.

Наш чемпіонат зараз став навіть слабшим, ніж коли починався. Напевно, багато команд зникнуть із карти України. Але всі разом – функціонери, ФФУ, журналісти – ми маємо зберегти те, що є, й піднімати чемпіонат. Ми перебуваємо на дні, а з дна легше підніматися. Можуть бути невдачі на міжнародній арені, але «Шахтар» доводить, що навіть за такої важкої ситуації можна досягати великих успіхів – не маючи свого стадіона, «гірники» грають у півфіналі Ліги Європи. Бажаю їм виграти цей кубок, це буде на користь всій Україні. «Шахтар», «Динамо», «Дніпро» в минулому році – показують, що можна жити мирно в цивілізованій країні, не воювати.

Звичайно, я задоволений роботою Реброва. Буду допомагати йому всім, чим зможу надалі. Повірте, Сергій Станіславович буде працювати в «Динамо» стільки, скільки у нього буде сил, і при цьому команда буде прогресувати. А балачки про те, що у нього залишився рік контракту або півроку, приберіть.

- В інтернеті з'явилася інформація про те, що ви запропонували Реброву нову угоду, це правда?

- У нього діє контракт стільки, скільки буде сили працювати. Він нікуди не хоче йти. Я сьогодні же готовий підписати з Реброввим контракт хоч на п'ять років. Але зрозумійте, якщо будуть результати, він продовжить працювати. У Блохіна контракт діяв ще два або три роки, але хіба він залишився на своїй посаді? Ви же знаєте мої принципи: є результат – працюєш, немає – поступися місцем іншому. Але Сергій Станіславович довів, що тепер у нього є право на помилку. Ми не знаємо, хто від нас піде під час цього трансферного вікна, чи вдасться зберегти наших лідерів. Дуже важко було й минулого року, мене багато критикували, але я мав рацію, зберігши Ярмоленка. Ми пройшли далі в Лізі чемпіонів, виграли другий чемпіонат та знову потрапили до найпрестижнішого клубного турніру. Це завдяки тому, що ми не віддали Андрія. Я дуже добре все прорахував. Не думайте, що я такий альтруїст, що не хотів, щоб гроші надійшли до клубу. Ярмоленко тим, що залишився, відпрацював те, що за нього пропонували. Сьогодні ринкова ціна за нього зовсім інша. У мене з ним підписано п'ятирічний контракт, він задоволений усіма умовами в «Динамо», звичайно, я їх буду виконувати. Тепер ми чекаємо на цивілізовану пропозицію, а не шантажу в останній день трансферного вікна. Якщо вона надійде стосовно Андрія або будь-якого іншого гравця команди, його буде продано. Минулої зими була пропозиція, яка однозначно влаштовувала клуб – із Китаю. Ярмоленко категорично відмовився навіть обговорювати цю тему, за що я йому вдячний – ми достроково стали чемпіонами України.

- Коли чемпіонство вже забезпечене, два матчі – це можливість для молоді проявити себе?

- Із «Шахтарем» ми будемо грати оптимальним складом, тому що не хочемо ображати їх, а також наших уболівальників. «Шахтар» – півфіналіст Ліги Європи, це сильна, амбітна команда, з дуже сильним тренером та хорошою фінансовою складовою. Я сказав, що ми маємо вийти на матч не з ейфорією та шапкозакидацькими настроями, а показати чемпіонську гру. Сподіваюся, у «Шахтаря» буде гарний настрій, і вони також вийдуть в оптимальному складі.

Що стосується матчу з «Металістом», то в ньому ми надамо шанс нашим молодим перспективним футболістам, які стукають у двері першої команди. А таких, повірте, чимало. Їм потрібно лише довіряти, я часто кажу ці слова. Свого часу всі ми (й я, не голосно, а в душі) сильно критикували Газзаєва за Хачеріді, Гармаша, Ярмоленка. На нього стільки всього сипалося після кожної гри! А сьогодні Ярмоленка хочуть провідні клуби Європи. Повірте, у Гармаша з Хачеріді ситуація аналогічна. Це я просто навмання назвав трьох футболістів, яким свого часу Газзаєв довірив місце в основному складі. А придбання Данило Сильви дозволило нам на довгі роки закрити позицію правого захисника. Потрібно називати речі своїми іменами.

У нас і зараз є плеяда молодих талановитих хлопців. Той же Циганков, той же Бесєдін, той же Михайличенко, Тимчик. Знову ж, називаю ці прізвища просто навмання. Будьте люб'язні: якщо ці хлопці готові, то вони на полі своєю грою мають це показати. Щоб за їхньою грою було видно, що вони готові прогресувати та робити все для того, щоб за рік-два стати новими зірками київського «Динамо». І тоді мій погляд не буде так яскраво кинуто на трансферний ринок, і я краще ці гроші використаю на розвиток дитячо-юнацької школи клубу.

- Як розцінювати слова Луческу про те, що якщо «Динамо» не виграє у «Шахтаря», чемпіонство буде вважатися незаслуженим?

- Кожен тренер намагається вивести із рівноваги свого суперника. Це його черговий хід, але Луческу варто було б вигадати щось нове, тому що старі прийоми вже не працюють. Ми послухали та продовжили займатися своєю справою, виграючи кожен матч та достроково оформивши чемпіонство. А доводити щось навіть у тому випадку, якщо ми програємо «Шахтарю»... Який у цьому сенс, якщо скрізь уже чітко зафіксовано, що ми – чемпіони, що ми напряму вийшли до Ліги чемпіонів? Якби ми побоювалися «Шахтар», виставили би резервний склад на матч. Але навіщо?

У цьому чемпіонаті ми пропустили сім м'ячів, три з них – від «Шахтаря». Протягом двох днів відновилися після того поєдинку та не програли «Челсі». Але у грі з «гірниками» не брали участь відразу двоє наших ключових футболістів. Для «Динамо» це багато. Мова про Рибалку та Хачеріді. Запевняю вас, цього разу «Шахтарю» так легко не буде. Незважаючи на те, що матч не має турнірного значення. Але це буде дербі, на яке прийдуть глядачі. Я би на місці тренерів «Динамо» та «Шахтаря» подарував би вболівальникам захоплюючий футбол. Але я впевнений, що й Ребров буде «закриватися», й Луческу буде вигадувати якусь тактику, щоб переграти «Динамо». А я, як президент клубу, хочу побачити, як будуть виглядати мої футболісти на тлі такого серйозного суперника, який дійшов до півфіналу Ліги Європи, та як швидко вони відновлюються після ейфорії від здобуття чемпіонства. Ми заслужено виграли чемпіонат, і ніхто не переконає мене у зворотньому.

- У Шовковського та Гусєва цього літа завершуються контракти з «Динамо». Вони продовжать виступи в «Динамо»?

- Буду розмовляти з ними. Поки нічого конкретного сказати вам не можу. Але «добро» від Сергія Станіславовича я стосовно цих футболістів уже отримав: він сказав, що якщо у Шовковського та Гусєва є мотивація й бажання, то можна продовжувати з ними співпрацю. З огляду на те, в яких кондиціях перебувають зараз обидва ці футболісти, думаю, їм ще зарано вішати бутси на цвях. Поєднання досвіду та молодості приносить нам результат.

- Чи можна казати, що Калитвинцев – це в майбутньому заміна Ярмоленку?

- Мені складно сказати, хто замінить Ярмоленка. Навіть якщо Калитвинцев повернеться й буде грати так, як він це вміє робити. Замінити Ярмоленка апріорі неможливо! Так, як неможливо замінити Тейшейру в «Шахтарі». Є такі футболісти. Шевченка можливо замінити? Стільки років уже минуло після того, які він пішов із «Динамо». Неможливо його замінити. Але, можливо, Калитвинцев стане навіть кращим за Ярмоленка. Ми цього знати зараз не можемо. Адже, окрім індивідуальних якостей футболіста, є ще особисті якості людини. У Ярмоленка все це зібрано разом таким чином, що його можна назвати великим патріотом «Динамо».

Ось, писали, що Ярмоленко безкоштовно піде до іншого клубу. Повірте мені: Андрій – така людина, що він ніколи би не пішов із «Динамо» безкоштовно. Тому що він, наприклад, знає, скільки настраждався, в тому числі й я, коли його починали ставити до основного складу. А, крім того, він знає, що я зробив для того, щоб забрати його до київського «Динамо». Він це все знає й пам'ятає.

Є люди з короткою пам'яттю, які дуже швидко все забувають. Деякі вже забули, що 30 років тому в нас сталася страшна трагедія в Чорнобилі, про яку більшовики не хотіли казати. Я особисто в 1986 році виводив свою доньку на першотравневу демонстрацію. І нікуди не їхав. Я просто не знав, що сталося, як і всі інші.

А є люди, які все пам'ятають. І для них гроші – на другому плані, а пам'ять – на першому. Ось якщо в «Динамо» гратимуть такі футболісти, то, повірте мені, ми ще неодноразово здобудемо золоті медалі.

Я не кажу, що «Шахтар» зараз слабший за «Динамо». Але ми цей турнірний шлях пройшли стабільніше та рівніше. Так, «гірники» не мають можливості виступати у себе вдома, але це проблема не моя, а тих людей, які допустили війну в Донецьку.

* фото В.Раснер

Copyright © 2016 FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер