Ігор Суркіс: «Ми маємо дивитися вперед!»

Ігор Суркіс: «Ми маємо дивитися вперед!»

В усіх турнірах, починаючи з сезону 2011/2012, футбольна команда «Динамо» буде виступати під оновленим логотипом. У неділю ввечері його громадськості представили президент клубу Ігор Суркіс, головний тренер Юрій Сьомін, капітан команди Олександр Шовковський, один із співавторів логотипу дизайнер Марія Прийдан.

Після представлення оновленого логотипу учасники урочистого заходу відповіли на питання журналістів. Першим слово взяв президент «Динамо» Ігор СУРКІС:

- Я вважаю цей крок величезною подією в житті нашого клубу. Чому ми повертаємося до витоків? Я сам тридцять років був уболівальником і пам’ятаю, коли здобувалися великі перемоги. Саме під буквою «Д»! Так склалося, що під час здобуття Україною незалежності комусь захотілося відобразити на логотипі «Динамо» жовтий колір. Я вдячний людям, які створили його в непростий час, з ним ми пройшли двадцять років, знаючи як перемоги, так і поразки. Але я думаю, не від емблеми залежить, виграє команда, чи програє. Має значення талант футболістів, тренерів та всієї команди, яка працює на благо «Динамо».

Себе я не можу назвати автором чи співавтором нової емблеми. Я був одним із тих, хто прийняв позицію фанатського руху, які переймаються за долю «Динамо». Серед багатьох їхніх побажань одним із головних була зміна емблеми. Щоб нова відображала славну історію та традиції клубу. Ми зіткнулися з певними складнощами: потрібно було отримати дозвіл у Торговій палаті, звернутися до реєстратора в Іспанії, що забрало час. Приблизно під таким же значком грає московське «Динамо», наскільки відомо, зараз тбіліське «Динамо» хоче до нього повернутися. У результаті, сьогодні, 3-го липня 2011 року, можу сказати, що «Динамо» відтепер буде виступати під ново-старою емблемою. Слава футболістам, які здобували під нею трофей! Ми ж маємо дивитися вперед! Сподіваюся, саме ця емблема принесе нам великі перемоги.

Юрій СЬОМІН, головний тренер «Динамо»:

- Пам’ятаю цю емблему на футболці київського «Динамо». Тоді нам, гравцям московських клубів, у Києві на стадіоні імені Хрущова виступати було лячно, найчастіше ми тут програвали. Цю емблему пов’язую з великими успіхами «Динамо». А далі все залежить від нас – гравців, тренерів, президента – як команда буде виступати. Вітаю вас із новою емблемою, з новою формою. Дай Боже, в новому сезоні з нами буде успіх.

Олександр ШОВКОВСЬКИЙ, капітан «Динамо»:


- Сьогоднішній день для клубу вважаю знаменним. Як корінний киянин пам’ятаю практично всі матчі «Динамо», був присутнім на них як на трибуні стадіону, так і подаючи гравцям м’ячі з-за воріт. Для мене повернення до ново-старої емблеми символізує, що ми знаємо, пам’ятаємо й віддаємо належне гравцям, які свого часу здобували для «Динамо» славу. З таким же бажанням ми, нинішнє покоління, будемо підіймати планку «Динамо» на нові вершини.

Марія ПРИЙДАН, дизайнер, співавтор оновленого логотипу «Динамо»:

- Нова емблема – тонкий і обережний рімейк історичної емблеми «Динамо». Були збережені колишні кольори – білий та синій, залишили мінімум елементів, які стосуються ідентифікації клубу. Таким було бачення емблеми вболівальниками, а нами воно втілене в життя. Витримана простота й аскетичність. З точки зору ідентифікації бренду найголовнішою є присутність букви «Д» й підпису «Київ». Цього вже достатньо. Ромб потрібен для присутності білого й синього кольору. Все інше, навіть рік створення, другорядне, для ідентифікації це не так важливо. Тепер щодо літери «Д». Ми спробували багато варіантів і зупинилися на класичному, тільки відмалювали наново дизайн.

- Не так давно «Шахтар» представив нову емблему. Це була революція згори, ініційована керівництвом клубу. Можна сказати, що в «Динамо» революція сталася знизу – керівництвом клубу були враховані сподівання вболівальників?

І.С.
- Я би не порівнював ці ситуації, хоча раніше неодноразово казав, що ми маємо вчитися й переймати все хороше, що є в «Шахтаря». Напевно, як і «Шахтар» щось бере в нас. Я думаю, в «Динамо» ініціатива йшла знизу. Люди, які завзято вболівають за «Динамо», ігнорували колишню емблему. Можливо, ми запізнилися й її потрібно було змінювати раніше. Але спочатку клуб відбудував інфраструктуру, а тепер до цього прийшов. Можу сказати спасибі вболівальникам, які підштовхнули нас до цього. Хочу відразу їх попередити: якщо ви будете вважати, що через зміну емблеми ми почнемо вигравати єврокубки, то так не буває. Хлопці, які виходять на полі, мають знати, що їхні великі попередники, багато кого з яких вже немає в живих, здобували з цією емблемою славу для «Динамо». Я це добре пам’ятаю, оскільки ходжу на футбол із 1965 року.

- На старій емблемі на білому фоні була синя буква «Д», зараз буква стала білою, а фон синім. Чому?

М.П.
- Варіанти були різними. Ми намагалися візуально розділити емблему київського й московського «Динамо»

- Було обіцяно виставити варіанти емблеми на голосування. Чому цього не сталося?

І.С.
- Оновлена емблема може багатьом як сподобатися, так і не сподобатися. Як завжди буває, виникають «за і проти». Ми виконали все, щоб повернути колишню емблему. Під час її розробки радилися з Бібою, Мунтяном та іншими відомими гравцями, які приносили славу «Динамо». Напевно, зараз думки вболівальників щодо емблеми розділяться. Але, гадаю, більшість із них залишаться задоволені.

Фотогалерея презентації логотипу та тренування

Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер