Ігор Суркіс: «Наша головна позиція: мінімізувати ризики для гравців і команд»

Ігор Суркіс: «Наша головна позиція: мінімізувати ризики для гравців і команд»

ДОГРАВАННЯ ПОТОЧНОГО СЕЗОНУ

Наша головна позиція - "Динамо" хоче дограти нинішній чемпіонат. А як догравати і де догравати з урахуванням обставин, що склалися, і побажань усіх учасників, повинні вирішувати УАФ і УПЛ. Це їхня зона відповідальності.

Футбольний клуб "Динамо" (Київ) готовий до будь-якого сценарію відновлення і продовження сезону.

Але крім нашої готовності, є ще й елементарна логіка. У першій шістці чотири клуби базуються або в Києві, або поруч із ним. І якщо є можливість не роз'їжджати по всій країні і не шукати проблем на свою голову, то цією можливістю треба скористатися.

Кожен виїзд у нинішніх умовах - це логістичні проблеми і додатковий ризик здоров'ю футболістів і співробітників. Готелі не працюють, авіасполучення теж, а значить, це зовсім інші розклади.

Ми готові надати луганській "Зорі" базу нашої клубної ДЮСШ. Там є абсолютно всі умови для повноцінних тренувань і відновлення професійної команди. Наш клуб готовий піти на зустріч і допомогти суперникам у цьому питанні. Наша турбота в цьому випадку продиктована бажанням мінімізувати ризик для учасників турніру. Як "Динамо", так і гравців, і співробітників інших команд.

Якщо суперники хочуть грати на порожніх стадіонах по всій країні - ми не будемо заперечувати. Усі будуть в однакових умовах. Але при дограванні сезону в Києві ми, по суті, теж будемо в одних і тих самих умовах - матчі будуть проходити без уболівальників, у домашніх команд не буде жодної переваги.

Яка різниця, де ми граємо за порожніх трибун? Наприклад, наш матч із "Шахтарем" у Харкові: ми добираємося туди двома-трьома автобусами з Києва, "Шахтар" добирається з Києва, виходимо на порожній стадіон "Металіст", граємо і повертаємося до Києва. У чому сенс?

Врахуйте той момент, що від догравання чемпіонату без глядачів найбільше постраждає саме "Динамо". У нас найбільш відвідувана команда УПЛ, наші гравці звикли відчувати підтримку вболівальників, за якими ми дуже скучили. З психологічної точки зору грати без підтримки трибун дуже складно, особливо для тих, у кого ця підтримка є завжди.

Нам не становитиме труднощів домовитися з "Шахтарем", "Колосом" і "Десною", але хотілося б, аби всі клуби в цьому питанні були на одних позиціях. І головна позиція - найменший ризик для здоров'я футболістів і співробітників клубів.

ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА УПЛ

Наразі ми не бачили чітку програму жодного з кандидатів. На сьогодні футбольний клуб "Динамо" не визначився з підтримкою когось виключно з цієї причини.

Коли ми ознайомимося і зрозуміємо, що пропонують кандидати на пост президента УПЛ, тоді і зробимо вибір. Якщо ми побачимо реальний план дій, який допоможе в розвитку футболу і УПЛ, то підтримаємо цю людину.

КОМУНІКАЦІЯ З УАФ ПІД ЧАС КАРАНТИНУ

Вважаю, що комунікація УАФ із клубами та головними тренерами команд під час карантину має бути зовсім іншою. Не було жодної серйозної комунікації, ми не знали, яка позиція УАФ із ключових питань - щодо формату та місця догравання чемпіонату, що робити з замінами, скільки їх буде, 5 або 3 тощо. І таких питань безліч.

Валерій Васильович Лобановський неодноразово повторював: "У футболі дрібниць не буває". І ось із таких "дрібниць" складається загальне ставлення до справи.

Провалена була ця "комунікація". Таке враження, що їхня позиція це "кожен повинен випливати сам по собі". Припустимо, "Динамо" і "Шахтар" із цим впораються, але іншим як бути?

ФОРМАТ СЕЗОНУ 2020/2021

Футбольний клуб "Динамо" (Київ) виступає за дотримання регламенту. Від самого початку була домовленість, що в сезоні 2020/2021 УПЛ буде складатися з 14-ти клубів.

При цьому повинні бути витримані чіткі критерії проходження атестації клубів на наступний сезон. Повинні бути надані фінансові гарантії, аби не було ситуації, коли хтось не дограє до фінішу сезону і ми отримаємо пародію на чемпіонат, а не повноцінний турнір.

Упевнений, що клуби першої ліги, які хочуть піднятися в класі, можуть надати такі гарантії. Я уважно стежу за всім, що відбувається в українському футболі, читаю інтерв'ю президентів інших клубів і уявляю, про що йде мова.

Президенти клубів першої ліги говорять правильні речі. Вони вкладають гроші в розвиток інфраструктури, ставлять завдання своїм командам вийти в УПЛ і орієнтуються на прийняті правила. Але тут сезон ще не дограли і починаються розмови, мовляв, вас туди не пустять, бо правила гри змінилися. Як це взагалі можливо в цивілізованому світі?

Чи покращиться ситуація після розширення УПЛ або погіршиться - уже немає значення. Ми спільно прийняли таке рішення, затвердили кількість команд на наступний чемпіонат, і не потрібно міняти правила гри по ходу сезону.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер