Ігор СУРКІС: «Наша мета – виграти золоті медалі та покласти їх у Кубок»

Ігор СУРКІС: «Наша мета – виграти золоті медалі та покласти їх у Кубок»

- Чи задоволені ви результатом учорашнього матчу «Динамо» – «Шахтар»?

- Я дивився цей матч у Києві, у себе в кабінеті, дуже хвилювався. Мені сподобалася самовіддача моїх футболістів. Напевно, вони потрапили до певної психологічної ями після двох матчів із «Фіорентиною». Якби вони грали з італійцями так само самовіддано, як у першому таймі з «Шахтарем», думаю, результат був би зовсім іншим. Я кажу з такою впевненістю, бо добре знаю свою команду, вони знають, чого хочуть, вірять своєму тренеру, у колективі чудовий мікроклімат. У попередні роки з іншими тренерами київське «Динамо» ніколи не зіграло би так, як цього разу з «Шахтарем» після складного матчу з «Фіорентиною». Донецька команда як була сильною, так і залишилася. Зараз багато кажуть про нашу перевагу, що ми грали мало не вдома, але це не вина київського «Динамо». Ми грали там, де нас приймав наш суперник. Ми будуємо команду. За рік її побудувати неможливо, але в мене є віра в те, що Реброву вдасться створити хороший, конкурентоспроможний колектив.

- Як ви ставитеся до нефутбольних моментів, як удар Ярмоленка Луїсом Адріано та емоції Євгена Хачеріді?

- Футбол неможливий без емоцій. І якби були показані червоні картки обом, це теж було би сприйнято правильно. Але, очевидно, суддя не хотів зіпсувати таке свято, й робив усе можливе, щоб заспокоїти футболістів. На кону, можна сказати, було чемпіонство. Сьогодні лише від нас залежить, як швидко ми прийдемо до цієї заповітної мети, адже золотих медалей у Києві не бачили вже п'ять років. Це залежить тепер лише від нас самих, від того, як налаштуємося на кожну наступну гру, й більше ні від кого. Якщо будемо завойовувати по три очки з іншими суперниками, звичайно, нам ніхто не завадить посісти першу сходинку в турнірній таблиці.

- Наскільки було виправданим клопотання стосовно жовтої картки Ярмоленка?

- Мені складно казати, виправдано це було чи ні. Якщо суддя показав картку, то йому не варто було відразу в рапорті писати, що вона була пред'явлена ​​неправильно. Чи то він це зробив під тиском інспектора... Я в це не втручався, я про це не просив. У футболі бувають нюанси, коли картки скасовують або не скасовують. Колись «Шахтар» просив мене про те, щоб грав Зубов у чемпіонському матчі. Я їх зараз ні про що не просив. Суддя написав рапорт про те, що він показав помилково картку. КДК розглянув це питання, зняли з Ярмоленка дискваліфікацію. Ми грали без Сильви вчора. У мене виникла підозра у грі з «Волинню», чому саме тим двом гравцям, які «сиділи на картках», показали ці картки. Чому не показали Віді попередження, який на це заслуговував, а можливо, заслуговував і на вилучення. Але картки були показані саме двом людям. Але, мабуть, у судді залишилася якась честь, совість, він на повторі побачив, що Ярмоленко не симулював, він просто не міг втриматися на ногах, він не випрошував пенальті... А суддя біг уже 20 метрів із цієї жовтою карткою. І ось у мене виникає питання, для чого все це робиться. І людям, які кажуть, що київському «Динамо» хтось у чомусь допомагає, команда доводить все своєю грою. Ми вчора не програли. Для нас це рівносильно перемозі. Ми будемо прагнути до того, щоб виграти золоті медалі.

- Як ви прокоментуєте висловлювання Палкіна, який звинувачує «Динамо» в несплаті податків?

- Палкін не працює у фінансових органах. Ми йому відповімо на нашому сайті, скільки ми платимо податків. А якщо в них більше грошей з якихось причин, і вони можуть платити своїм футболістам більше, ніж київське «Динамо», то це їхнє право. Я можу дискутувати з Ринатом Леонідовичем Ахметовим, Палкін – це не мій рівень.

- Наскільки правдива інформація про зарплати футболістів, які нібито становлять 900 доларів?

- Палкін просто марить. Нехай припинить марити. Я з ним дискутувати не буду. Нехай до Клименка звернеться, колишнього Міністра доходів та зборів України, й запитає у нього, які податки всі роки платили в київському «Динамо». Нас визнавали взагалі найвищим платником податків у місті Києві. Палкін хоча б цим поцікавився. І до того ж узяв усі податки, які ми платимо. «Динамо» Київ – єдиний клуб, який платить по два мільйони гривень за землю, яка нам не належить, кожен місяць, наголошую, ми платимо по два мільйони за оренду землі, на якій знаходиться стадіон, де ми не граємо. І це впродовж 20 років. Так, зараз ця сума в доларах менша через курс, але ми так само продовжуємо платити. А я хотів би поцікавитися, скільки «Шахтар» платить за оренду свого стадіону, хоча вони там грати не можуть. Те ж стосується інших клубів. А ми продовжуємо платити. І ми просили в кожної київської влади, щоб нам зробили знижку, тому що тут немає жодної комерції, проводяться спортивні заходи, але нам ніхто на зустріч не пішов. Не можна висмикувати щось із контексту, потрібно поважати своїх суперників.

- «Динамо» доведеться зіграти в середу перший матч півфіналу Кубка України проти незручного суперника – «Олімпіка»...

- Ми будемо грати основним складом, ми дуже поважаємо «Олімпік», який у нас відібрав очки в одному матчі чемпіонату, а в другому ми буквально на останніх хвилинах вирвали перемогу. Це незручний для нас суперник, хоча ми спробуємо спростувати це в кубковому матчі, й будемо грати з першої до останньої хвилини. У нас мета – виграти золоті медалі та покласти їх у Кубок.

- На якому стадіоні відбудеться гра?

- Я не знаю, «Олімпік» нас приймає. Коли буде матч-відповідь, ми це погодимо. Хоча я думаю, що на «Олімпійському» поле нормальне, й ми переходимо грати туди. Ми не хочемо плутати своїх уболівальників, коли та де граємо. На «Олімпійському» комфортно, затишно, й ми будемо всі свої матчі проводити там. Ми переїхали на кілька матчів на «Динамо», оскільки поле на НСК було непридатне. Але зараз ми віддали свій стадіон «Чорноморцю», вони фактично власники цього стадіону, тут проводять домашні матчі. Тому, щоб не псувати тут поле, ми будемо свої матчі проводити на «Оліпійському».

- «Олімпік» хоче приймати «Динамо» на стадіоні імені Баннікова?

- Якщо вони хочуть приймати нас на стадіоні імені Баннікова, ми будемо там грати. Ми своє поле надаємо «Олімпіку» безкоштовно, хоч вони й господарі, але якщо хочуть грати на Баннікова – будь ласка. Тут, напевно, буде більш комфортно та затишно.

- Ми давно звикли до високого рівня гри, яку демонструє Євген Хачеріді. Чого йому не вистачає, що стати захисником топового рівня?

- Ви хочете, щоб я став агентом Хачерііді для його продажу? Я вважаю, що будь-який футболіст, який грає в «Динамо», – це топ-футболіст, який може виступати в будь-якому західному клубі. Можу назвати кілька прізвищ: Драгович, Хачеріді, Антунеш, Рибалка, Ярмоленко, Ленс, Беланда, Мбокані, Кравець та багато інших... Усі вони можуть виступати в будь-якому клубі, але для цього має надійти відповідна пропозиція, я маю дати добро та погодитися сам футболіст. Я неодноразово про це говорив.

- Як вплинуло на Хачеріді народження двійні?

- Ви бачили, як Женя себе поводив – усю гру провів із посмішкою. Він став відповідальним, йому потрібно виховувати двох дітей, а вони дуже скоро виростуть, будуть уболівати за свого тата. Яким буде виховання, якщо вони побачать, що їхній батько із злим обличчям кидається на суперників? Він це розуміє та змінюється, щоб виховувати своїх діточок із посмішкою – так само, як і вчора він грав на футбольному полі. Мені це дуже сподобалося.

- До якого формату чемпіонату схиляється «Динамо»?

- «Динамо» від самого початку за 16 клубів, якщо вони будуть платоспроможними. Ми й за 10 команд, але ніколи не погодимося грати за такою схемою, за якої в нашому чемпіонаті в «пульці» між собою будуть грати лише чотири команди. Я минулого разу казав і Палкіну, і Ахметову, що ми готові зіграти у два кола, а потім поділитися за схемою «7 на 7» або «6 на 8». Між чотирма командами ми не готові грати. Я поки не буду пояснювати нашу позицію, але якщо наші суперники будуть і далі чинити на нас тиск, я це зроблю.

- Але такий формат, як відомо, ніхто не пропонував...

- Торік наполягали на такому форматі. Це несправедливо стосовно до тих команд, які борються за останнє єврокубкове місце. Чому вони мають боротися за виживання з тими командами, які вилітають? Це неправильно. Є відпрацьована схема – подивіться на чемпіонати Бельгії та Нідерландів.

- Яка мотивація на друге коло буде у команд, які завершать першу частину чемпіонату в нижній частині турнірної таблиці?

- Не вилетіти. Нехай вони в першій частині прагнуть потрапити до «шістки» та скласти компанію найкращим командам. А яка мотивація в чемпіонатах Бельгії та Нідерландів? Головне – битися з першої та до останньої гри з усіма командами, щоб зачепитися та потрапити до цієї шістки. Якщо вони цього не зможуть зробити – це їхні проблеми, тому нехай показують свої амбіції в нижній частині. А яка мотивація може бути у десяти команд, що залишилися, які не потраплять до четвірки найкращих? Боротися за єдине єврокубкове місце? Ми можемо легко провести більше ігор у Кубку України – нехай клуби УПЛ стартують із 1/16 або 1/8 фіналу, а преференцію віддамо командам нижчих дивізіонів. Тоді питання відпадуть: Кубок стане більш цікавим та буде збирати безліч людей у різних містах України. Все дуже просто. Не потрібно нічого вигадувати та будувати під себе. Всі просто думають, що вони – найрозумніші. Повірте, тут теж не дурні сидять.

Copyright © 2015 FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер