Ігор СУРКІС: «Залишити Андрія Ярмоленка в команді було правильним рішенням»

Ігор СУРКІС: «Залишити Андрія Ярмоленка в команді було правильним рішенням»

Про вихід у плей-офф Ліги чемпіонів:

- Я пообіцяв премії гравцям. Вони знають. Премії у них досить великі. Але справа не в цьому. Справа в тому, що ще до матчу з «Маккабі» всі вважали, що «Динамо» (Київ) вже в плей-офф, і потрібно замовляти квитки щоб летіти на жеребкування. Тільки я так не вважав. Я до останнього хвилювався, до останньої секунди. І тільки після фінального свистка я повірив в те, що ми пройшли цей шлях. Пройшли його гідно. Ключова гра була в Португалії, це зрозуміло. Навіть якби ми виграли вдома у «Порту», все одно ця гра була би ключовою. У Лізі чемпіонів потрібно боротися з першого і до останнього туру. Насамперед, за престиж клубу, а потім вже за те, щоб заробити гроші і пройти далі.

Про бажаних суперників:

- Я не хотів би, щоб нам попалася, насамперед, «Барселона» або «Баварія», потім «Реал» Мадрид. А «Вольфсбург» може попастися. «Манчестер Сіті» може попастися, теж нічого страшного. Це класна команда, в ній зібрані чудові футболісти. Але у них немає того досвіду, який є у «Баварії». Це справжня машина. Ми повинні говорити правду. Я ж не збираюся зараз заявляти, що ми будемо всіх рвати, потрапимо до фіналу і виграємо Лігу чемпіонів. Але я ж не душевно хворий, я нормальна, адекватна людина.

Ми повинні боротися, будемо ставити перед командою цілі і мотивувати її. А там всяке може статися, раптом повторимо історію 99-го року, коли ми обіграли «Барселону» а потім «Реал». Тоді в основному грали наші українські хлопці.

Про можливий продаж Ярмоленка:

- Я для себе знаю, що залишити Ярмоленка в команді було правильним рішенням. І, найголовніше, Андрій сам це зрозумів, продовживши контракт з клубом на п'ять років. У нас чисто джентльменська угода, в контракті не прописано якихось додаткових умов, а якщо надійде гідна пропозиція навіть у це трансферне вікно, то ми будемо сідати за стіл переговорів і розглядати її. Але якщо надійде гідна пропозиція від клубу, яка влаштує тепер уже Андрія Ярмоленка, я розгляну цю пропозицію. Якщо у мене не буде аргументів, щоб утримати його ще на ці півроку, я його відпущу. І буду щасливий, і буду за нього вболівати, коли він буде грати в іншому клубі. Я говорив з Андрієм Шевченком на цю тему, і він мене абсолютно підтримує.

Давайте дочекаємося жеребкування. Припустимо, нам попадеться «Барселона» чи «Баварія». Шансів пройти у нас буде небагато, я би так сказав. Поки, на папері небагато. Як буде далі – не знаю. І якщо в цей час надійде гідна пропозиція Андрію, ми його продамо. Однозначно. Мене зараз не цікавить фінансова складова. Це другий етап. Потрібно, щоб клуб був такий, як коли ми продавали Андрія Шевченка, і практично вся Україна стала вболівати за «Мілан». Ми вже давно нікого не продавали. Звісно, коли немає результатів, наших футболістів не купують. Зараз у нас є результат. Можливо, не тільки по Ярмоленку будуть пропозиції. Значить, будемо сідати за стіл переговорів. Гравці – не раби. Я хочу, щоб молоді хлопці бачили, що їм відкрито шлях у великий футбол, тільки працюйте. А не думайте про бари, дискотеки.

Про Сергія Реброва:

- Вперше за багато років у міжсезоння у мене не стоїть проблема головного тренера. Я з цього приводу щасливий, я повністю довіряю Реброву. Він прогресує, хоче працювати далі і сам про це говорить. Йому є куди рости. Я буду тільки щасливий, якщо він буде очолювати команду київського «Динамо». У мене до Реброва повна довіра. Я розумію, що поки ми проходимо в основному тільки успіхи, а потрібно буде пройти і невдачі. Коли ми програли «Шахтарю» 0:3, я зайшов до роздягальні після гри, підбадьорив і навпаки сказав: «Нічого страшного, це вам холодний душ. Краще він станеться зараз, ніж це сталося б у грі з «Челсі». Хлопці зібралися, зіграли з «Челсі» 0:0, і ця нічия також дозволила нам сьогодні святкувати вихід у плей-офф.

Про безпеку на стадіонах:

- Ми знайшли винних, було арештовано три людини, які брали участь у цих побоїщах. Ми подали апеляцію в УЄФА, аргументовану, вже зі всіма показаннями, які ми, природно, не маємо права розголошувати. Я обіцяю, що ці люди будуть публічно покарані. До того ж, я призначив нового президента служби безпеки в клубі, який раніше працював у правоохоронних органах, у прокуратурі. У мене з ним буде співбесіда, але його вже ввели в курс справ. Ми будемо серйозно ставитися до цього питання, тісно працювати з правоохоронними органами, з усіма структурами, які повинні забезпечувати порядок на стадіоні. Все, що ми можемо, ми будемо робити. Але ми не можемо поставити свого спостерігача на кожне місце.

Я впевнений, що в матчі з «Челсі» мала місце провокація, це був ніякий не расизм. Сьогодні зручно влаштовувати провокації, і ми розуміємо, кому це на сьогоднішній день потрібно за межами нашої країни. Ми повинні робити все для того, щоб більше не виникало таких випадків. Якщо потрібно продавати квитки за паспортами, значить будемо це робити. Немає сенсу розвивати футбол, вкладати в нього гроші, душу, серце, якщо ми отримуємо важливий матч Ліги чемпіонів і наступний матч за порожніх трибун, тільки тому, що комусь хочеться фашистський хрест на груди одягнути. Це загальнонаціональна проблема, над якою повинні працювати всі – і ФФУ, і журналісти. Ми повинні об'єднатися і не ділити себе на білих і червоних, чорних і помаранчевих. Ми повинні об'єднатися і боротися всім світом проти цього. В Англії ж зуміли побороти. Якщо пам'ятаєте, Англія отримала п'ять років дискваліфікації, коли там загинула велика кількість вболівальників. Нам до цього треба ще довести? Для того, щоб ми замислилися.

Я буду робити все, що в моїх силах, аби наступний домашній матч у Лізі чемпіонів «Динамо» зіграє при вболівальниках. Адже футбол без глядачів – це не футбол. У середу я не отримав того морального задоволення, яке могло би бути з глядачами. Для мене головне, щоб вболівальники приходили на стадіон і раділи.

Про необхідність змін у форматі чемпіонату:

- Я погоджуся з темою, яку підняли журналісти, нам потрібно щось змінювати в чемпіонаті Україні. Такий чемпіонат нікому не цікавий. Правильно Денисов каже, що це нецікаво і у фінансовому плані. Я можу навіть зрозуміти, якщо телебачення відмовиться нам взагалі платити. Сьогодні нічого показувати, буквально 4-6 матчів!

Правильно говорить Луческу про те, що ми не можемо конкурувати з «Реалом», ПСЖ... Немає напруження в сьогоднішньому чемпіонаті. Треба залишити 8-10 команд, грати з плей-офф, у чотири кола. Але не плей-офф з чотирьох команд, а хоча б з шести, щоб команди не підігравали один одному. Буде справедливо, щоб два клуби боролися за Лігу чемпіонів, а чотири за Лігу Європи. Тоді люди будуть приходити на стадіон і знати, що вони купили квиток на чесний футбол.

Насамперед не можна допускати в чемпіонат за принципом «хочу грати». Потрібно показати, за рахунок чого команда може грати в УПЛ. Невже той самий запорізький «Металург» не знав до початку сезону, що він не зможе фінансувати команду до кінця чемпіонату? Навіщо потрібно було мучити гравців і тренерів.

Той же «Металіст», якщо у людини неприємності, якщо людина з якихось причин не в країні... Тобі це для чого? Віддай команду! Віддай громадськості, віддай тому ж Ярославському. Просто подаруй команду, але не муч ні себе, ні людей. Вболівальники «Шахтаря», «Динамо», «Дніпра» — всі сьогодні підтримують «Металіст». Так склалося в нашій країні. Зроби добровільний вчинок, пожертвуй команду! Ти в цій країні стільки наробив, що можеш це зробити.

Угробити таку команду, як «Металіст», яку він не створював. У Курченка були амбіції, він заробляв те, що не повинен був заробляти. Він купив команду Ярославського. Напевно, не так потрібні були йому гроші, як щось надломилося в ньому. Була пропозиція від якої Ярославський не зміг відмовитися. Але це ж не означає, що треба знищити таку команду! Раніше до Харкова приїжджали, то аж жижки трусилися. Програвали навіть по 0:3. Та навіть якщо раптом Курченко повернеться до Харкова, як він виправдає себе?! Це як кажуть «ні сорому, ні совісті».

Про ситуацію в «Дніпрі»:

- У «Дніпро» перестали вкладати ті гроші, що були раніше. Недавно говорив з Коломойським, він сказав, що стало нецікаво вигравати у дітей із Запоріжжя 6:0. Я з ним повністю згоден. Немає адреналіну! Немає задоволення від таких перемог. Можливо, він би і хотів продати клуб, але хто його купить. Коломойський нікуди не пішов, не кинув команду.

Про можливість повернення чемпіонату на колишній рівень:

- Скажу відверто: я стільки років у футболі, стільки витратив здоров'я, так що буде прикро, якщо ми втратимо наш чемпіонат. Просто прикро. Думаю, ми з Рінатом Ахметовим та Ігорем Коломойським потім не доживемо, щоб чемпіонат був на тому рівні, на якому він був 4-5 років тому.

Потрібно щось робити. Ні я, ні Ахметов, ні Коломойський цю проблему вирішити не можуть. Ми можемо пропонувати. Для цього є молода команда Федерації футболу. Прем'єр-ліга, вона є? Її просто немає! Я президента вже три роки не бачив. Коли гроші були, бюджети розподіляли аж дим ішов, а зараз нічого розподіляти, ось ми нікого не бачимо.

Про ситуацію з орендованими гравцями:

- Давайте сядемо, поговоримо і скажемо, що ми дозволяємо всім грати. Що ми до них не маємо ніякого відношення, поки вони в іншій команді. Незважаючи на те, ми платимо зарплату чи ні.

Наприклад «Зоря», могла би сьогодні замахнутися на друге місце. Там амбітна команда, хороший тренер, ростуть сильні українські футболісти. Ми вже скільки років не перемагаємо луганчан, і нічого страшного!

На сьогоднішній день в Ужгороді грають моїх 11 футболістів. Ви думаєте, я хотів їх туди віддавати? Мені Євтушенко з цього приводу влаштовував істерики. Я плачу цим хлопцям заробітну плату. У «Говерлі» навіть не в змозі заплатити ці копійки. Я не розумію, як вони хочуть, щоб футболісти виходили і грали з душею і серцем за цю команду.

Я жодної копійки не плачу Грозному! Знаю, що він не отримує гроші 17-18 місяців. Коли він хотів покидати клуб, я запитав у нього, навіщо було брати моїх гравців. Якщо зараз він покине клуб, я зможу їх заявити за «Динамо-2» або закордоном.

Побажання на Новий рік:

- Замовляти Лігу чемпіонів я не буду на Новий рік, я вам відверто скажу. Тому що є реальні речі, а є нереальні. Я не люблю обіцяти те, що, на жаль, найближчим часом не вдасться зробити. Я буду загадувати, щоб батько мій і родина моя були здорові, щоб команда добре грала, прогресувала. Такі прості, життєві речі. Щоб нарешті закінчилася війна. Якщо хтось думає, що ми не хочемо грати на «Донбас Арені», він глибоко помиляється. Я мрію про це, коли ми разом з Ренатом Ахметовим вийдемо на «Донбас Арену», обнімемося, моя команда приїде і буде там в абсолютній безпеці. Так само, як «Шахтарю» цієї осені аплодував «Олімпійський», я запевняю вас, київському «Динамо» так само буде аплодувати Донецьк. Тому що там завжди чудова атмосфера на футболі, чудовий стадіон. Я мрію, щоб цей стадіон знову було відкрито, і ми змогли там зіграти. Не має значення, ми будемо вигравати або програвати. Але наша країна буде єдиною, цілісною, і ми будемо жити в нашій прекрасній країні, як ми жили до цього, грали, вигравали, програвали, але завжди були в добрих стосунках.

Copyright © 2015 FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер