Ігор Суркіс: «Підтримую команду на відстані»

Ігор Суркіс: «Підтримую команду на відстані»

Президент ФК «Динамо» Ігор Суркіс, який зазвичай не пропускає жодного матчу команди, особисто будучи присутнім навіть на іграх молодіжного складу та «Динамо-2», не був на стадіоні під час гри проти київського «Арсеналу». Не був присутнім президент клубу і на вшануванні Ігоря Бєланова, якого «Динамо» урочисто привітало з п’ятидесятиріччям. Кореспондент Інформаційного відділу зв’язався з Ігорем Суркісом телефоном.

- Так, я справді не був у Києві весь попередній тиждень. Причина – стан здоров’я, яке не дозволяє мені в ці дні подорожувати. Тому довелося спостерігати за матчами по телевізору. Дуже шкодую, що не зміг бути присутнім на ювілеї Ігоря Бєланова. Я глибоко шаную цю людину і від щирого серця бажаю йому здоров’я й усього найкращого. І за першої нагоди привітаю Ігоря Івановича особисто.

- Які ваші враження від останніх ігор «Динамо»?


- Я вже казав про те, що команда перебуває на стадії становлення й окремі невдачі не мають заважати тренеру Валерію Газзаєву вдосконалювати гру команди відповідно до його тренерських принципів. Я радий, що після нелегкої розмови, яка відбулася в команді після нічиєї з БАТЕ, гравці та тренер показали характер і не допустили втрати важливих очок у чемпіонаті, пройшли далі в розіграші Кубка країни. Вважаю, що в «Динамо» в його нинішньому вигляді є достатньо потенціалу, щоб вирішувати турнірні завдання, які стоять на сьогодні.

- Відразу ж після гри в Тирасполі на динамівців чекає нелегкий матч у Донецьку, результат якого може багато в чому визначити хід подальшої боротьби за звання чемпіона України.

- Ви знаєте, що команди будуть у свідомо нерівних умовах відносно підготовки до цієї гри. Мало того, що «Шахтар» грає вдома, але в них ще буде на два дні відпочинку більше. Гадаю, що все буде залежати від того, скільки сил витратить «Шахтар» у Лізі чемпіонів, як гравці команди зможуть відновитися після гри і тривалого перельоту. Нам у цьому сенсі трохи легше – і суперник не такий грізний, і летіти ближче. До того ж гра між нашими командами настільки важлива і принципова для обох суперників, що команди віддадуть боротьбі за перемогу всі свої сили, незважаючи на втому. На такий матч не потрібно додаткової мотивації. У нашої команди є тренер, у його розпорядженні є достатньо футболістів, які повинні будуть показати в Донецьку свою найкращу гру. Дуже хотілося б, щоб це протистояння двох найсильніших команд України останніх років пройшло у справжній спортивній боротьбі без застосування різних навколофутбольних інсинуацій.

- Президент футбольного клубу «Металіст» так не вважає. Олександр Ярославський заявляє, що його команда теж є претендентом на «золото», але стати чемпіоном «Металісту» заважають підступні справи київського «Динамо». Олександр Ярославський стверджує, що можливе зняття з його команди дев’яти очок, за нібито договірний матч із «Карпатами», буде в інтересах «Динамо», яке, таким чином, позбавляється від конкурента в боротьбі за місце в Лізі чемпіонів.

- А чому не в інтересах «Шахтаря»? Чи це «Динамо» звинуватило «Металіст» у купівлі матчу з «Карпатами»? Усім відомо, що ініціаторами розгляду були саме «Карпати». Що стосується конкуренції, то порадив би пану Ярославському, перш ніж говорити, подивитися турнірну таблицю. Вже зараз «Металіст» відстає від «Динамо» на сім очок, а від «Шахтаря» на дев’ять. Причому обом лідерам команда Ярославського програла цього сезону на своєму полі. Виходить, що це Суркіс завадив «Металісту» у грі проти «Шахтаря»? Чи можливо в «Металіста» були шанси на чемпіонство в попередньому чи позаминулому сезонах? Цієї весни вони відстали від «Динамо» на 9 очок, минулої весни – на 20, позаминулої – на 8, ще за рік до цього – на 13, у сезоні 2005-2006 років – на 32. Де тут хоча б натяк на конкуренцію? Із десяти матчів у чемпіонаті, які ми зіграли з «Металістом» за п’ять років, які клубом керує Ярославський, харків’яни виграли лише два при двох нічиїх і шести поразках. А ще «Металіст» програвав «Динамо» в Кубку УЄФА й у Кубку України, причому на своєму полі. Хто тут кому конкурент? Якби всі ці п’ять років «Металісту» додавали в чемпіонаті по дев’ять очок, і тоді шанси цієї команди на Лігу чемпіонів були б не дуже великими. Взявшись за «Металіст» п’ять років тому, Олександр Ярославський довів команду до третього місця. Далі почалися проблеми. І замість того, щоб послідовно й терпляче працювати над посиленням гри, як це робив свого часу «Шахтар», який заявив претензії на чемпіонство, Ярославський починає шукати невідомих ворогів. Причому не соромиться застосовувати при цьому відверту дезинформацію, щоб ввести в оману футбольну громадськість.

- Що ви маєте на увазі?

- Не далі як сьогодні пан Ярославський сказав, наприклад, що я нібито є співвласником адвокатської компанії «Бі-Ай-Ем». Це відверта неправда, причому висловлена вже не вперше. І якщо одного разу це можна було списати на помилку чи недогляд, то повторення цієї неправди свідчить про не зовсім чисті наміри.

- Чи не вважаєте ви, що посилення скандалу збоку президента «Металіста» може психологічно вплинути на стан гравців і тренерів «Динамо» перед важливими матчами?

- На стан «Динамо» може вплинути лише опір команд-суперниць на футбольному полі. Саме на футбольному полі потрібно доводити свою силу і свою правоту. Дуже сподіваюся, що «Динамо» в найближчих матчах покаже, що розмови про кризу в команді дуже сильно перебільшені. Ми відчуваємо підтримку величезної армії наших уболівальників і будемо намагатися якнайшвидше виправдати їхню довіру успішною грою.

Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер